11 aprill 2012

Peet ja purpur-kannatuslill

Peedicarpaccio kitsejuustuga Marco Pierre moodi
Mis on ühist peedil ja purpur-kannatuslillel? Purpur- kannatuslille vilja all olgu siis mõeldud  maracuja, passionfruit, granadill. Paraguailaste rahvuslill, kasvamas teistes sama mõnusates paikades nagu Brasiilia, Austraalia, Bali, California, Hawaii.. Mispuhul need kaks küll võrreldavaks saaksid? Kirevili sosistab ju nii eksootilises keeles. Peet nii lihtlabane, pealegi stiilitult odav. Küllap saab selline optimistlik kõrvutus ja kallutatud maailmapilt viidata  aju puudulikule tööle ja otsmikusagara ülemäärasele aktiivsusele? Aga vot ei ole! Põhjus peitub kummagi vilja erutavates omadustes. Seades tähelepanu alla nii tervistavad jooned kui maitseelamused kui khm-khm potentsiravi.
Kahtlemata saab "peedist pesumasinale trumli", aga ilmselt ka kõige hõrguma roa. Tänu positiivsele meheaumõjule kogub populaarsust muidugi ka briti poissmeeste hulgas, aga mitte ainult. Moekas ja erutab hetkel kõiki maailma parimaid chef-e- täiuslikkuse ihalejaid ja neid, kes rahuldu rahuldavaga. Peedist annab nii mõndagi välja pigistada, mitte ainult äädikaleotist või värvitut borši. Olete ehk näinud viimases "Oma Maitses" Verru peete- trühvlitoorjuustu, kuivatatud puuviljapüree, aprikoosikastme, pohlade ja pähklitega..
Purpur-kannatuslille vili on aga maitsemeeli erutavamaid puuvilju üldse, eriti kui seda päikesekuumalt ja värskelt otse lusikaga süüa..Meie kliima puhul võimalus selle eheduse nautimiseks kasin. Maitsekütil tasub soetada pigem kvaliteetne püree. Ehmatuses ja esmakordselt tõdesin suurt maitsesarnasust meie astelpajuga. Ilmselt siiski mu otsmikusagara liigagar käitumine ja reaalsusega mitteklappiv nägemus.

Tundsin nii peeti kui  passionfruiti koduste vahenditega vääristades suurt rahulolu. Peedipinnalaotuse retsept siin, passionikreem eelneval lehel.

Peedipinnalaotus Eesti talujuustuga





Peedicarpaccio neljale

1 kg peete
meresoola
musta pipart
karp idandeid
lehtpeedi lehti
100 g kreeka pähkleid
1 pakk Esko talu tüümianiga salatijuustu
2 spl vahtrasiirupit
2 spl palsamäädikat
2 spl  oliivõli




Osta poest ilusaid ümmargusi ühesuurusi väiksemaid peete. Koori, keera koos meresoolaga fooliumisse ja küpseta ahjus 180 kraadi juures umbes tund- lase jahtuda ja viiluta nii õhukeseks kui võimalik. Lao viilud taldrikule, piserda peale vahtrasiirupi, oliivõli ja palsamäädika segu. Jahvata õige veidi musta pipart. Võid kastmesegu sisse pressida küüslauku, aga ei pruugi. Lisa lehtpeedi lehti, murendatud juustu, röstitud pähkleid, idandeid.. Miks mitte pohli või jõhvikaid.


PS Otsmikusagarast on juttu palju, sest tulin äsja koolituselt. Õnneliku lapse koolituselt, kus pandi südamele, et jonniva lapsega ärgu püüdku hakkama saada aju vasak poolkera ja inimese ratsionaalne pool, vaid otsmikusagar. Ehk õnnelik laps kasvab õnneliku vanemaga, kellel endal optimismi tase kõrge ning "tass täis". See tähendab ka vanemat, kelle- üllatus-üllatus!- kõht on täis. Kahtlemata on parim aeg jonniva lapse mõistmiseks vahetult peale peedi ja kirevilja manustamist.

Passionviljast kreemi, šokolaadikastet ja marjasegu

Hõrk magustoit ei leia aeglast manustamist. Seda on näha ainsalt pildilt- ei olnud vähimatki kannatust teha kaunilt siledate servadega kreemipilti. Selleks oleks tulnud kreemi vormist väljasaamiseks hoida seda õige pisut kauem kuumas vees. Järgmised, rahulikumas meeleolus vormid, olid juba tunduvalt kaunimad. Kreem on pigem hapu, ei ole liiga koorene ja sobitub magus-rammusa šokolaadi juurde imeliselt. Erinevad marjad lisavad nüansse hapu-magusaskaalal veelgi.

Passionviljast kreem, lisaks šokolaadikastet ja marjasegu
kuuele

Passionviljakreem

500 g passionviljapüreed, aga miks mitte astelpajupüreed
6 spl suhkrut
2 tl želatiini
250 g vahukoort
Pane želatiin külma vette paisuma, sulata ja sega püree hulka koos suhkruga vahustatud vahukoorega. Kokkusegamise ajal võiks kõik ained olla toatemperatuuril.  Vala vormidesse ja lase paar tundi või üleöö külmkapis seista.

Šokolaadikaste

200 g tumedat šokolaadi
8 cl framboise`t ehk vaarikaveini
Sulata veevannil või mikrolaineahjus.

Kummuta kreem taldrikule. Abi on vormi kuuma vette kastmisest. Ümberingi tõsta šokolaadikastet, erinevaid marju ja melissioksake.

09 aprill 2012

Maguskleepjas kastmes vutt ingveri ja sojaga

Vahel ei leia enam piisavalt võimsaid superlatiive, et söödud isenditele austust avaldada, nähtud kauneid kumerdusi kommenteerida ja rohkearvulisi emotsioone väljendada. Seepärast lühidalt- maguskleepjas kastmes! Tõeline piduroog! Parim näppudega söömiseks.
Saadaval Sadama turul ja paikades, keda varustab eesti tõugu põldvutiga Järveotsa vutifarm. 



1 tass (250 ml) kuiva valget veini
1 tass (250 ml) sojakastet
1/2 tassi (110 g ehk 6 spl) suhkrut
3 cm jupp (15 g) ingveri, kooritud ja viilutatud
4 küüslauguküünt, kooritud
6 vutti

Kuumuta ahi 180 kraadini. Sega kõik ained sügaval ahjupannil ja pane vutid sisse. Kata fooliumiga ja küpseta 35 minutit (poolitatud vutte) ja 20 minutit kauem, kui terved vutid. Eemalda foolium ja lase vuttidel jumet koguda vähemalt 10 minutit. Tõstsin temperatuuri 200 kraadini ja kuldseks muundumiseni läks ikkagi 20 minutit. Küpsetusleem kurna ja keeda tasasel tulel siirupiseks (kulub ~20 minutit)

Juurde voki meelepäraseid köögivilju, maitsestamiseks parim veidi vutikeedusiirupit, veidi ingverit, küüslauku, magusat tšilli-ja sojakastet ehk samu maitseid, mis vuttidelgi.

Vutiretsepti allikas Donna Hay