10 juuli 2013

Tomati gazpacho vaarika ja tšilliga

Eestimaa suvi muutub aasta-aastalt kaunimaks või läheb silm selgemaks ja nina koolitunumaks seda ilu tabama. Lainetavad moonipõllud ja rapsiväljad. Hullutav heinalõhn ja raudrohi. Jasmiin ja roosipõõsas vanas taluaias. Metsikud kivised rannad ja pikad liivased luited. Suitsusaun, äsja tehtud kaseviht ja külma tiigi kargus. Uimastavad või teravalt meeltesselõikavad sootaimed.  Lõputud metsad, pehme samblik, seene- ja okkalõhnaline. Äikese-eelne hingemattev leitsak.

Võta üks taldrik- helesinine kui silmapiir. 

Laota sellele  vaarikaid, värvilisi kirsstomateid. Punaseid, kollaseid, oranže- poolitatult. Murendatud mozzarellat, basiilikulehti, imeõhukesi värske tšillikauna krõmpsuvaid rõngaid, pehmet avokaadot, terveid kooreta röstitud  mandleid. Jahvata peale musta pipart veskist, puista soolakristalle ja piserda mahedat oliivõli.

Kõrvale tõsta kausikesega jäiseks jahutatud tomatisuppi. Kausikesse pane kaunis hõbekulbike supi tõstmiseks.

Külm tomatisupp valmista vuristades kokku ahjus küpsetatud kasvuhoonelõhnalised paksud tomatid, küüslaugud, sibulad, sellerivarred, paprikad ja kurgid. Maitsesta soola, suhkru ja punaveiniäädikaga. Jahuta.

Gazpacho

4 suurt lihatomatit
1 väike šalottsibul
1 küüslauguküünt
1 sellerivars
1 punane paprika
2 väiksemat kurki, kooritult
pool värsket tšillikauna
2 tl punaveiniäädikat
2 tl soola
1/4 tl suhkrut

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Tomatitel eemalda südamik ja lõika tomatid risti  pooleks. Laota ahjuplaadile lõikeserv allapoole. Küpseta umbes 10 minutit. Kui küpsenud tomatid piisavalt jahtunud, koori ja pudita sõrmede vahel katki.
Pane tomatitükid koos vedelikuga blenderisse, lisa tükeldatud seller, sibul, küüslauk, kurk, paprika ja tšilli. Püreesta. Et semmned supi sisse ei jääks, aja lisaks läbi sõela. Maitsesta soola, suhkru, äädikaga parajaks. Jahuta.

Naudi kuumal suvepäeval.