26 august 2014

Mustika-astelpaju suveöökook

Augustiöö on sume ja tume- umbes nagu mustikas.  Tihtilugu ei mindagi siis magama, sest on erakordselt soe, ritsikate sirinane! Erksaid mälestusi täis lõppevast suvepäevast ja lõõskavast päikesest- tumekollasest nagu astelpaju!  Samas aga sügis tuleb ja sellega seoses on slow-food toidud jälle au sees. Ühesõnaga ideaalne augustikook!
Selle koogi tegemine on pikaldane ettevõtmine, aga see pole ebamugav vaid pigem eelis etteplaneerida mõistvale inimesele. Maitseb imeline, kannatab transporti, valmistamine ei ole liiga keeruline, värvigamma on meeleline.
Mida ühelt koogilt veel tahta?
Kogused on suurele ahjuplaadile, millest saab 16 hiiglaslikku, 24 keskmist  või 32 väiksemat tükki. Kook piisavalt kõrge ja isegi väike tükk ei olegi tegelikult nii väike.

Mustika-astelpaju suveöökook


PÕHI 
  • 1 pakk ehk 400g Digestive küpsiseid, purustatud
  • 160 g võid, sulatatud
  • 120 g sarapuupähkleid, röstitud ja hakitud
  • 1 tl ingveripulbrit
  • 1 tl kaneeli
Eelkuumuta ahi 200 kraadi. Sega küpsisepuru, pähklid, maitseained, sulanud või. Pudi peaks olema märja liiva sarnane. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ja suru pudi ühtlase kihina plaadile.

ESIMENE KIHT
  • 800g toorjuustu
  • 4 muna
  • 2 dl suhkrut
  • 2 tl vaniljeekstarkti
Ülatoodud komponendid võiks olla toasoojad, sega need omavahel. Vala segu ahjuplaadile ja küpseta  200 kraadi juures 20 minutit. Jahuta umbes pool tundi.
TEINE KIHT
  • 2 suurt pakki ehk 1 kg hapukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 2 tl vaniljeekstrakt
Vala hapukooresegu ahjuplaadile ja küpseta  200 kraadi juures 10 minutit. Jahuta umbes pool tundi..

MARJA-TARRETISEKIHT
  • 750 g mustikaid
  • 500 g astelpaju
  • Paisuta 1 spl želatiini 1 dl külmas vees. Sulata želatiin vesivannil või mikrolaineahjus. 
  • mõõda 3 dl hapukat õunamahla
  • Lisa õunamahlale sulatatud ja  pisut jahutatud želatiin
Mina kallasin väga õhukese kihi tarretist esmalt koogile ja lasin tarduda, et mustikad ei määriks alumisi kihte. Peale seda kallasin koogile mustikad, puistasin sekka astelpajumarjad, valasin peale tarretisesegu.

Peale lühikest suveööd, nii 3-4 tundi  külmkapis seismist on kook nautimiseks valmis!













25 august 2014

Kuumsuitsuforell mädarõikakreemi ja taluleivaga

Olles metsa, mere, vilja ja nelja aastaaja maal, mida muud võiks inimene paradiisilt soovida?

Vanamõisa käsitöölaadal Eesti Toidu Telgis pakkusid kulinaarsete duellide-duettide taustajõuna häid roogi mitmed väiketegijad. Meie, st Liina, Britt ja Marju katsime laua ikka oma rannarahva temaatikale truuks jäädes. Briti tuhlipõhjal lõhe oli sensatsiooniline ja Liina, hoopis Sinu seenepiruka alla paigutas üks härra kogu oma vaba raha. Ühesõnaga au ja kiitust teenisid

Reikebi ranna kilupirukas
Mere-ulguste suitsune kikerdus
Kuumsuitsuforell mädarõikakreemi ja taluleivaga
Hülgeküti leivakott
Sikassaare sibula-seenepirukas
Abruka ämma lõhesaiad
Pamma pannileib
Suitsune räimepiruk tomatiga
Väljamaa meremehe võileivatasku
Pynäse tuhvli-kalaamps kapparimarjaga
Tokkardi tursamaksa sikerdus
Kitsejuust tšillise maasikaga
Kräsuli provvade magus segadus kamaga
Mustika-astelpaju suveöökook 
Vöhma Öuna-beseekook
Sikassaare šume šokolaadikeeks
Käina memme sõstrakook
Valge šokolaadimuhvin mustikatega

Siin üks rahva lemmik. Lihtne, aga pannes kokku proua Kaja küpsetatud taluleiva, värskelt riivitud mädarõika, tummise Saare smetana, mahlase ja värske kuumsuitsuforelli sünnib üsna võluv võileib.

Kuumsuitsuforell mädarõikakreemi ja taluleivaga
kogus 12-le
  • 1 päts taluleiba, 12 viilu
  • 1 1/2 karpi ehk 225 g Saare Smetanat
  • 3 tl peenelt riivitud värsket mädarõigast
  • 1/2 kala ehk kuumsuitsuforelli (terve kala kaal ~1,3 kilo, värske suits on müügil Pepe –Kala letis Viimsi Marketis)
  • visuaali parandab mõni söödav lill (mul oli rukkilill), veidi hakitud rohelist (mul oli kaunis kähar petersell ja veidi idusid)
Sega kausis hapukoor ja värskelt riivitud mädarõigas, maitsesta väikese soola ja pipraga.
Määri mädarõikamääre leivaviiludele.
Murra kala tükkideks, jaota võileibadele. Kaunista!

Inpiratsiooniks Nami-nami

16 august 2014

Näkimadalate kalapirukas

Kogenud meremehed teavad rääkida, et selge ilmaga paistab Tahkuna tuletornist Hiiu madal ehk Näkimadalad kenasti kätte ära. Seepärast polegi Hiiumaal paremat paika kui suursugune Tahkuna tuletorn, kus elustada Hiiumaa merekapteni Herman Sergo ajaloolise seiklusromaani “Näkimadalad” olustik. Soovime, et meie kohvik oleks niisama ettearvamatu ja üllatusi täis kui seda on Näkimadalad ise- kas ulub seal parasjagu merekoer või puhkab näkineiu, seda ei tea keegi ette arvata. Kuid kindel on see, et Näkimadalate kohvik toob rannarahvale omaselt oma külaliste lauale mere ja saare parimad annid ja laseb kõlada ilusatel viisidel. Vana kombe kohaselt teevad meestel vuntsid õllevahuseks Põhjala pruulikojas valminud tõelisi elamusi pakkuvad käsitööõlled.
Dagö saar ja Simpernäsi neem on meie südametesse juba kodu teinud- nii võib juhtuda ka Sinuga, kui Sa meie kohvikusse juhtud.
Kirjutas armas Triinu Näkimadalate kohviku avaloo.

Vist ikka väga hea kohvik sai! Maani kummardus väge täis tiimile, maailma stiilseimatele külastajatele, helikopteriga lahkuvale Otile. Kuude kaupa planeerimist, mitmete perekondade magamata öid ja usinat toimetamist sai emotsionaalses mõttes ülimalt väärilise tasu!!
Just täpselt alljärgneva piruka küpsetas meie kohvikusse Siiri. Kõik, kes maitsta said- soovisid teist tükki lisaks. Miks Hiiumaa perenaiste pirukad maitsevad paremini kui muidu- täidises on hoopis kodujuustu ning kala on ju mõistagi enda merest ja suitsuahjust just võetud tursk!
 
Näkimadalate kalapirukas


Taigen:
3 dl nisujahu
1,5 dl rukkijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
natuke soola
150 g külma võid
1,5 dl hapukoort

See kogus oli sobiv Siiri väikese, 20x33 cm suuruse, ahjuplaadi jaoks.
Segada taina ained omavahel läbi palliks ja panna külmkappi, vähemalt pooleks tunniks. Seejärel suruda taigen ühtlaselt ahjuplaadile ja torgata kahvliga auguliseks. Küpsetada 200 kraadi juures umbes 10 min.

Täidis:
suitsukala (kogust Siiri ei kaalunud täpselt, arvas umbes 300 g)
4 muna
2,5 dl kohvikoort
300 g kodujuustu
värsket tilli
sidrunipipart, soola


Puhastatud suitsukala jaotada ühtlaselt eelküpsetatud pirukapõhjale. Segada omavahel lahtiklopitud muna, hakitud till, kodujuust ja koor. Maitsestada soola, pipraga. Valada segu kalatükkidele ja küpsetada umbes 200 kraadi juures, kuni pealt küps ja kergelt pruunikas.

Kauges külas..Koduküla rannas..Pole ühtki poodi, miski pole linna moodi.
Rahvuste, koerte, kiikuvate laste jutuvada kohvikuõuel!
Õhk nagu kuum kuiv mähis.
Siin on pidu!!
Kuumeneva suitsulesta lõhn ja külm vahutav Põhjala pruul.
Veel kord maani kummardus väge täis tiimile, maailma stiilseimatele külastajatele, helikopteriga lahkuvale Otile! Kui kogu selle kamba jõuaks kinni maksta, saaks endale hommepäev eesti enimkülastatava restorani.


Kõik teed viivad Tahkunasse
Rahvas koguneb
Mõnus melu
Kohvikus     
Suitsune kikerdus ja Adramehe toekas kõhutäis
Rootsi kuninga lihapallid, kaalika-kartulitambi ning pohlakastmega. Salaretsept.
Kujundus võrratult Helenilt Kunstiklaasist
Heleni ehted



Samal hommikul suitsutatud lest ning ahven. Kalakasti valikus veel suitsune kikerdus, häbelikud heeringad- rootsimagusad ja Näkimadalate kohviku pearoog- silgupiss. Munavõi ning värske kartuliga.
Minu isiklik suur lemmik: Põhjala Rukkirääk
Ausõna: õlleleti taga oli Helsingi ülikooli audoktor- perekonna värk :)
32 kraadi vilus, ei saa öelda, et jahutavaid jooke poleks olnud


 
Tornis oli kino




Lasteala, aga mitte lihtsalt- päev läbi loomingulised tegevused






 
Lugemisnurk, kus Näkimadalate loole lisaks oli minu isiklikust raamaturiiulist klassikuid, armastusluulet jms

Üks ja ainus Ott   
Sõidukiterivi ulatus ikka väga kaugele 


Rahvas kuulab

Ott lahkub..

..helikopteriga
Fotode allikad: Kärdla kohvikutepäeva ametlik fotograaf Tuuli Tammla, Britt, Piret, Krissu ja Teele