28 september 2012

Prantsuse õunakook- c`est la vie

Ma usun, et pea iga inimese kujutluses seostub Pariis millegi nii suure, ajaloorikka, glamuurse, luksusliku ja erilisega, et asjaolu, et lihtne õunakook (nagu muide ka õhukesed pannkoogid) võib olla just prantslaste klassika, võib tunduda päris uskumatu. Pariisi kohvikute sõltlased aga kinnitavad seda kasvava tuhinaga. Kellele Urmas Väljaotsa loovatest moereportaažidest ei piisa, võib muidugi ette võtta teekonna neile säravatele  bulvaritele, kus lisaks jalutavatele armastajatele ja unelevatele kerjustele võib nuusutada kodust küpseõuna. Näiteks jõulude paiku, et nagu väike laps nina vastu imeliste vaateakende klaase suruda ja Lafayette`is eesti poiste disainitud jõulupuude all seista. Tsiteerin- Pariisis läksid kaks giganti – Lafayette ja Printemps – omavahel isegi tülli, kumb saab eestlaste disainitud kuusekulinad endale. Tublid inimesed need eesti inimesed-  ikka ja jälle on näha ja kuulda, kuis kellegi peadpööritavad maailmavallutusplaanid mutanteeruvad reaalsuseks.

Kui uskuda, siis just nii tehakse seda tegelikkuses lihtsat kooki meie pealinna prantsuse kohvikus C`est la vie ja maitsta sai seda ka Viimsi Taluturul!

Foto autor: Liina


PRANTSUSE ÕUNAKOOK
Alla muretaigna põhi: jahu, suhkur, muna, või, küpsetuspulber.
Peale: kohupiim, muna, suhkur, vanilje, vaniljekreem (või hapukoor), maisitärklis.
Peale laduda õunaviilud (hapud). Pintseldada üle tarretisega.
Vorm on umbes 20cm

Kohupiimatäidis
1 pakk (250 g) kohupiima
1 tk muna
1 spl tärklist
100 g vaniljekastet, nt pulbrist, võib asendada hapukoorega
1 tl vanilli


Muretaignapõhi
200 g jahu
100 g suhkrut
100 g võid
1 tk muna
1/2 tl  küpsetuspulbrit

Küpsetada 200 kraadi juures põhi õrnalt pruuniks (~6-7 minutit). Valada peale kohupiimakiht, laduda õunaviilud ja küpsetada veel 30 minutit. Kui  ahjust välja võtad, lased koogil täiesti jahtuda ja võid isegi külmikusse panna. Pealt pintseldada tarretise (70 ml õunamahlast ja ühest (2g) želatiinilehest) või mõne muu meelepärase želeega.



Foto autor: Nami-Nami Pille


Kõrvale loe Pariisi ajalugu seiklustes.

Kaks sajandit tagasi algas ja lõppes Pariis nende jaoks, kes võisid endale lubada reisimist tolleaegse arusaama järgi mugavalt, Notre-Dame-des-Victoires`i tänava maja nr 28 juures. Omal ajal oli number 28 olnud osa markii de Boulainvilliers`le kuuluvast linnamajast. 1785. aastal müüdi krunt koos majaga kuuesaja tuhande livri eest kuningale ja selle aed tehti ümber keskjaamaks riiklikule posti- ja reisiteenistusele Messageries Royales`ile, mille sissesõiduhoovid ja piletimüügipunktid olid varem olnud üle linna laiali pillutud. Kella seitsme-kaheksa ajal hommikul ja viie-kuue ajal õhtul väljusid sealt turgotine`deks hüütud tõllad, Messageries`ärisilt kullaga peale maalitud, kõigisse kuningriigi nurkadesse, mitmesugustel muudel kellaaegadel puistasid saabuvad tõllad, kaugete maanurkade tolmust tontlikud, oma oimetud reisijad seal välja kireva rahvasumma sekka.
Mis muu neil ka muret oleks teinud- maha jäänud või kirglikult ootav armsam, Pariisi luksus või provintside süngelt kangastuv üksluisus- tundsid kõik peale süütumate või kergemeelsemate reisijate itta suunduvatesse postitõlda asudes üht ühist hirmu, eriti kui neil polnud õnnestunud reserveerida kohta hommikusele reisile ja nad olid sunnitud Pariisist lahkuma siis, kui lambid bulvaritel juba süttima hakkasid..

Pariislased. Pariisi ajalugu seiklustes. 
Graham Robb


2 kommentaari:

  1. Kuna sel korral üksteise õunakooke degusteerida kohe üldse ei õnnestunud (ma ostsin tükikese Vernanda Camembert'i ja õuna pirukat, sest vajasin soolast ampsu), siis tuleb nüüd otsast alati ja kõik koogid läbi küpsetada.
    Kas Sul see mulluse hiti retsept oli ka blogis olemas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, õnneks tuleb mul kohe-kohe lapse sünnipäev, nii et muhvinid saab kõik ära proovitud:) Karamellihiti retsept on täiesti olemas, aga pean lähiajal uue postituse tegema, olen selle grammidesse teisendanud ja kõvasti lihtsamaks teinud
      http://minusahver.blogspot.com/2011/09/ouna-karamelli-juustukook.html

      Kustuta