30 jaanuar 2012

Ploomikook martsipaniga

Suvel tabas kõiki toidublogijaid ploomikoogi hullus. Mulle vähemasti tundus, et kõik tegid ja siis ütlesid sõnaselgelt ülivõrdes hinnangu ploomi-martsipani sobingu häädusest. Kuna meie kodune seltskond on väga kehv koogisööja ja külalised käivad ka kuis juhtub, siis kõike koogiheadust ma järele teha ei üritagi. Muidu tähtpäevi ja külaliste, kes oma tulekust on suvatsenud ka teada anda, vastuvõttu saab küll nii mõnegi koogiga  pidulikumaks tehtud. Aga kas talve kontekstis just ploomi oma see kõige õigem ja maitsvam valik on? Tuleb välja, et on küll ja pealekauba veel väga ilus!! Ploomid peavad just hapud olema ja martsipan mm..magus.

Põhi
50 g võid
75 g hapukoort
1/2 dl suhkrut
3 dl jahu
1 tl vaniljeekstrakti
1 spl riivitud aplesinikoort
näpuotsaga soola

Täidis
6 ploomi
1 dl hapukoort
1 muna
100 g martsipani, riivitud
1 tl vaniljeekstrakti

Põhjaained näpi taignaks ja suru vormi (6 väiksemat või 1 suurem (läbimõõt 24 cm). Hoia vormi vähemalt 1/2 tundi külmas. Eelsoojenda ahi 200 kraadini ja pane põhjad 10 minutiks ahju. Sega täidis. Ploomid viiluta. Viilutamisele aitab kaasa kui kasta ploomid minutiks keeva vee sisse ja siis jääkülma vette. Katsu lõigata terava noaga ümber kivi ühesuurused seibid. Vala vormidesse täidist ja lao peale ploomiviilud. Küpseta 15 minutit väiksemaid kooke ja 25-30 minutit suuremat kooki. 

Kohandatud erinevatest blogidest, peamiselt Roosamannast



4 kommentaari:

  1. Superkenad näevad välja! Ploomikoogid panevad mind ka alati tegutsema, lähen ploome tooma...

    VastaKustuta
  2. Vaatasime Henrikuga sinu ploomikooke. Need nägid välja võrratud ja tõenäoliselt maitsevad sama hästi. Hea, et peres vähemalt üks suurepärane kokk on - Henrik kommenteeris, et ma oskan ainult kapsasuppi teha, mille ta ka lõpuks järgi jättis. Ma võiks olla see külaline, kes kõiki su valminud roogi degusteerib, kahjuks elad sa piisavalt kaugel ning näen valminud roogi peaaegu ainult blogi vahendusel. Kahju, et pilte süüa ei saa. Kuna sa soovid pigem ise külla tulla, siis ma sind söökidega kindlasti ei suuda üllatada , v.a. kui sa ise omatehtud söögid kaasa võtad:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen väga rõõmus Selliste fännide üle, ilmselt lähiajal küpsetan koogi spetsiaalselt Henrikule, kui minu kõige suuremale austajale..Lugesime Krissuga ja itsitasime kapsasupi teema koha peal. Krissu natuke punastas ka, sest laste meelest ei kõlba ju nende ema tehtud toidud kuhugi.. Me tõesti ei tea, et miski, mis Sinu käte alt tulnud, oleks kunagi maitsetu olnud! Praegu põhiliselt jah degusteerib minu kooke naabrinaine, aga arvestades tema kehamassiindeksit, siis kahtlus muidugi on, kas ta need ära ikka sööb..

      Kustuta
  3. Piret, Sinu kui iluteadja käest kuulda superkena, on ilmselt võimalik suurim kiitus üldse :) Need ploomid võivad aga jah inimese imelikult elevile ajada, lugesin sügisel koguni tolmlemisest ja istutasin neli ploomipuud, aga ilmselt istutan kevadel veel mõned, nii igaks juhuks..

    VastaKustuta