03 november 2013

Šokolaadikook

Pikad ja pimedad õhtud on kätte jõudnud, lubades sedasorti suurepäraseid hetki, kus tegutsemine annab maad unelemisele.  Vaimne muutub tähtsaks, näeme rohkem unenägusid ja märkame ebatavalist, teises mõõtmes, teistes asjades. Neid hetki jääb aina vähemaks, aga seda väärtuslikumad nad on.
 
Küllap on looduse rütmiga kooselamine mõistlik ja sellele risti vastupidine käitumine- suvel puhkamine ja talvel töö rühkimine on üks ebaloomulik ning lõputu vastuvoolus ujumine.  Sügis  ei ole kole, sünge ja mõttetu periood, mis takistab elamast, vaid mõnusaim unistamise aeg. Unistamine on aga tegelikult üks suur lõbu! Unistada tasub kohe suurelt, väga paljudest unistustest saab tegutsemisperioodil reaalsus, aga mis saaks niimoodi me reaalsusest, kui neid unistusi poleks olnud?? Tsiteerin Tiit Pruulit - unistustemaal ei kehti klassikalise füüsika aja ja ruumi mõiste, siin ei ole riigipiire ega ületamatuid ookeane. Unistusemaal pole raha- ega peremuresid, muust  igapäevasest tühjast-tähjast rääkimata. 
Unelemiseaja parim kook on just selline, kus šokolaadikogus ületab tavamõõtmed.
Retsept kuulub Mick&Matt tiimile ja pärineb šarmikast teleseriaalist My Kitchen Rules.


Šokolaadikook

 

Taigen
185g (11/4 cups) nisujahu 

25g (1/4 cup) kakaopulbrit

55g (1/3 cup) suhkrut
150g külma võid

1 munakollane


Šokolaaditäidis
350g tumedat šokolaadi
80ml (1/3 cup) kõige rammusamat rõõska koort
4 munakollast
2 muna
55g (1/4 cup) suhkrut
 

Serveerimiseks
vaarikaid
 




1. Taigna valmistamiseks sõelu jahu ja kakaopulber kaussi. Sega juurde suhkur ja näpi juurde külm või. Kui taigen on puruks näpitud, sega juurde munakollane ja suru taigen palliks. Hoia külmkapis 30 minutit.
2. Eelkuumuta ahi 180C. Rulli taigen 2 küpsetuspaberilehe vahel õhukeseks kettaks. Suru   24cm koogivormi põhjale ja külgedele. Perfektse tulemuse tarvis aseta äärtele ja põhjale küpsetuspaber, millele kalla raskuseks kuivatatud herneid vms..
3. Küpseta 15 minutit. Eemalda herned ja paber ning küpseta veel 10 minuti. Aseta 20 minutiks kõrvale kuni põhi on täielikult jahtunud
4. Alanda ahju temperatuur 160C. Täidise tegemiseks sulata šokolaad ja rõõsk koor veevannil või mikrolaineahjus. Sega ühtlaseks ja jahuta.
5. Vahusta munakollased, munad ja suhkur. Sega šokolaadiseguga. Kalla täidis jahtunud põhjale
6. Küpseta 30 minutit. Jahuta toatemperatuurile ja hoia külmkapis 2 tundi.
7. Võta kook vormist, lõika sektoriteks ja serveeri koos vaarikatega.










1 kommentaar: