10 veebruar 2013

Vietnami krevetivõileivad ja kodune shiracha

Marineeritud ja seeläbi küpsetamisel karamellistuva pealiskihiga suitsused mahlased krevetid koos kastmete teravuse ja vürtsidega ning krõbeda baguette`iga moodustavad täiesti vaimustava maitsete ja tekstuuride kihistiku. Gwynet Paltrow

Enamik maakera elanikest tähistab täna uue aasta algust pikkade perekondlike pühade ja ohjeldamatu söömisega.
Selline aasialik võileib maitseb lihtsalt hullupööra hästi.
Lisaks selgub, et ulmehead Shiracha`t (tšillikaste, kasutusel Aasias, eriti Vietnamis) on võimalik kodus ise teha ja vaatamata säilitusainete puudumisele säilib külmkapis igavesti.
Shiracha kastme saab valmis keeta mõnel vabamal nädalavahetusel. Krevetid ja porgandiribad marinaadi panna hommikul või eelmisel õhtul.. Ja lõunal või õhtul on maailma kõige kiirem ja maitsvam võileib laual!


Marineeritud krevetid
500 g puhastatud krevette
2 sl sojakastet
2 sl seesamiõli
1 tl kooritud ja riivitud ingverit
Sega krevetid väikeses kausi sojakastme, seesamiõli ja ingveriga. Kata kinni ja lase külmkapis vähemalt 1 tund seista. Soojenda grill või pann keskmisel kuumusel. Küpseta krevette olenevalt suurusest kuni 2 minutit kummaltki poolt, võta tulelt ja lase veidi seista.

Porgandisalat
2 kooritud ja jämedalt riivitud porgandit
1/2 tl jämedat soola
1/2 tl peensuhkrut
60 ml riisiveiniäädikat
Sega teises väikeses kausis kokku porgandid, sool, suhkur ja äädikas. Kata kinni ja lase vähemalt 1 tund seista.

Shiracha majonees
125 ml majoneesi
Shiracha kastet maitse järgi

Muu vajalik
1 kurk, ribadeks lõigatud
1 pikk sai ehk baquette
1 laimi mahl
värskeid koriandri- ja basiilikulehti
Lõika pikk sai pikkupidi pooleks. Määri saia lõikekohtadele paksult shiracha-majoneesi. Lao kurk, porgandisalat, koriandri- ja basiilikulehed ühele poole. Lõika krevetid viltusel~1 cm paksusteks viiludeks ja lao need aedvilja ürtide peale. Tõsta kõige otsa saia teine pool. Lõika kokkupandud pikk sai neljaks võrdseks tükiks.

Kodune shiracha
300 ml kooritud küüslauguküüsi
450 g punaseid jalapenosid  (asendasin 50 g tšillikaunade ja 400 g paprikaga)
560 ml riisiveiniäädikat
60 ml + 1 spl agaavisiirupit (asendasin koduse meega)
2 spl jämedat soola
2 spl kalakastet või sojakastet
Pane küüslauk väikesesse potti, lisa niipalju külma vett, et oleks kaetud ja aja keema. Kurna, jahuta küüslauk kiiresti külmas vees ja pane tagasi potti. Eesti keeles on selle protsessi nimi kupatamine. Kalla uuesti peale külm vesi, aja keema ja korda eelnevat. Viiluta küüslauk õhukeselt, sega suurema potis koos tükeldatud pipardega (tšillikaunadel jätsin sobiva teravuse saavutamiseks seemned alles). Lase keema, keeda 3 minutit, lisa agaavisiirup (või mesi), sool ning sega läbi. Lase segul häirimatult seista 1 tund, et jahtuks ja tõmbaks.
Surista mikseriga ühtlaseks massiks. Aja keema, keera kuumus maha ja lase 10-15 minutit podiseda kuni paksenenud ja tahedamaks muutunud. Võta tulelt, sega hulka kalakaste või sojakaste.

Allikas: Gwyneth Paltrow. Oma isa tütar

03 veebruar 2013

Talvine krõbedik kõrvitsa, õunte ja datlitega

Krõbedik ehk crumble ehk puruvorm on selline menuk, mida kõik teavad kui suvetoitu. Sest see koosneb  värsketest marjadest ja purukattest ning selle juurde käib tänapäevaseks luksuseks nimetatud tegevus ise oma aiast või kodukoha metsast need marjad korjata. Värsked maasikad, vaarikad, põldmarjad, murakad, sõstrad, rabarberid, ploomid, mustikad on parimad krõbediku materjalid. Et nüüd mõni kuri lapsevanem ei saadaks last külmal talvepäeval metsa maasikate järele, siis üks versioon talvisest, vürtsikast ja soojendavast puruvormist. Nagu suvisegi juurde, sobib siia kõrvale piim või jäätis. Ja nagu peenemates restoranides, võib piima sisse kraapida pisut vanillikauna, lisada törts vanilliessentsi või teha lihtlabase piimaga mõni muu selline vanillitrikk  ja tavalisest, lapselegi jõukohasest puruvormist saab täitsa šikk dessert.


tumeda puru all on peidus hoopis kuldsemad värvid


Kõrvitsakrõbedik õunte ja datlitega
Jagub 6-8-le

Põhjaks
400g kõrvitsat
2 tähtaniisi
50ml vedelat mett
2 õuna
10 datlit, parimaks peetakse Medjooli omi
30g pähkleid

Purukatteks
75g nisujahu
75g kaerajahu
50g külma võid
50g rapsiõli*
100g tumedat muscovado suhkrut**
1 tl kaneeli

Kuumuta ahi 180 kraadini. Kõrvits koori, lõika väikesteks kuubikuteks ja pane võiga määritud ahjuvormi. Murra tähtaniis väiksemateks tükkideks ja sega kõrvitsatükkidega. Nirista peale pool meekogusest ja küpseta ahjus ~10 minutit. 
Koori õunad ja lõika kuubikuteks. Datlitelt eemalda kivid ja viiluta. Lisa õuna-datlitükid koos ülejäänud mee ja pähklitega ahjust tulnud kõrvitsatele.
Külm või, õli, jahu, suhkur ja kaneel tee näppude vahel kiiresti puruks. Kalla ühtlaselt kõige peale ja küpseta ahjus veel 30-35 minutit kuni puruvorm on mullitav ja kuldpruun.
 
* 100 g või asemel võib kasutada 50g võid ja 50 rapsiõli. Rapsiõli lisab pähklist maitset, aga suurendab ka toiteväärtust
** tume muscovado on lisaks muudele omadustele pisut aniisise maistega ja sobib seepärast tähtaniisiga magustoidu juurde. Kõrvits, aniis, õun ja kaneel on puhas neljahäälne klassika.
 
Retsepti allikas: Marie-Joelle Schmidt, auldfoodallianz.blogspot.com

Eelmise suve krõbedikumarjade korjaja