24 märts 2015

Aperol Spritz & Bombardino

Kui ma oma heale tuttavale olin kirjutanud, et  lähen sel aastal Itaaliasse suusatama ja olen üks suur kõrv tema antud söögikohasoovituste suhtes, ei läinud kaua kui telefon helises, mu hea tuttav talle ainuomases intelligent-sugestiivses kõneviisis asus oma erakordseimatest elamustest pajatama. Kiirest jutust käisid läbi nimed, linnad, saared, järved kõige ehedamas itaaliapärases häälduses ja kui sekka tuli endastmõistetav lause: „.. seda kohta pidas ka Pavarotti oma lemmikrestoraniks!“, oli mu huvi kruvitud juba nii viimse vindini, et palju ei puudunud, et oleks jätnud kõik muu sinnapaika ja tormanud lennujaama, et lähima lennukiga otseteed Itaaliasse põrutada.

Pavarotti oli ometigi mees, kes omas 'appetite for life'
Kuulsuse lennuk olevat alati täislaaditud pastat, küüslauku, sidruneid, kartuleid, sibulaid, juustu, meloneid, 1500 pudelit mineraalvett ja tohutus koguses Lambruscot- punast vahuveini, päritolult Emilia Romagna nagu suurmeister isegi.
Luciano mänedzeri sõnul olevat suur geenius mõelnud tihti ainult toidust. Mitte et talle meeldis vaid süüa (mis talle kahtlemata meeldis), vaid talle meeldis ka lõhn, nägemine, puudutamine, toiduelamusest rääkimine. Astudes ruumi olevat olnud tema esimene küsimus: 'What smells so good?'". 

Nii, et „La donna è mobile“- nõrk ja heitlik oled naisterahvas- iga mu ihurakk oli otsekohe nõus, et milleks Itaalias olles kulutada aega veel spordile, terve nädal tuleb pühendada kulinaarse ilu nautimisele. No tõepoolest, suusatada saab igal pool, selleks võib minna Austriasse või Sveitsi või.. aga oo Itaalia, kes siis Itaalias käies raiskab aega muule … 

Peale kõne lõppu ja vähekest rahunemist, meenus mulle, et ma oma perekonda, suusatamist, mägede suurust ja seal nii ligidalt tajutavat universumi kohalolu, lõputuid vaateid, mõnusat kiirust, rõõmu liigutamisest, lume-jää jõudu ja ilu ikka väga armastan ja vast ikka suusareisi päriselt ära ei jäta. Aga ei jäta ära ka nauditavaid söömaaegu Itaalias.

Juba apteeker Melchior ütles: „Inimese elu on üürike ja kui midagi teha, siis tuleb teha seda alati nii, nagu oleks see viimane kord. Uut võimalust ei pruugi Jumal anda.“ Olgu veel lisatud, et see lause öeldi ajal, mil apteekri perekond töötas kolm tundi ahju ääres nagu kellavärk. Kõik hammasrattad teadsid täpselt, mida nad peavad tegema ja milleks nad on üles keeratud.. apteeker pühendas oma lapsi vahvliküpsetamise saladustesse. 

Livigno pakub kõike. Lisaks lumegarantiile, erakordselt laiadele nõlvadele, erakordselt šarmikale külale, tax-free hindadele leiab Livignos tohutus koguses häid ja veel paremaid restorane. Naaberpizzeria ristisime “kohalikuks” ja pea igal õhtul nautisime sealset melu ja imelist sööki. 

Mägedes on ilm aga muutlik, ühel hetkel vajab ihu kuuma, teisel hetkel aga  jahutavat. 
Siin Põhja-Itaalia  jookide A ja B.


Bombardino

 

1 osa brändit või rummi
1 osa munalikööri, nt kuulsat Advocat`i
vahukoort serveerimiseks

Valmistamine

Sega brändi ja munaliköör. Aja kuumaks. Serveeri vahustatud koorega. Nimi tuleneb sõnast bomb ehk tegemist on tõelise pommiga. Tarbida ettevaatlikult, et suusapäev ei lõpeks varem kui planeeritud.

Aperol Spritz


Põhimõtteliselt on tegemist ka lihtsa jahutava suvejoogiga, väga levinud Itaalias.  Aperol (11%) on itaalia aperitiiv, veidi magusam kui Campari. Seega Aperoli puudumisel asendada Campariga.
  • 3 osa prosecco`t
  • 2 osa Aperoli 
  • 1 osa soodavett, toonikut vms
  • apelsiniviil

Valmistamine

Kalla mahukasse veiniklaasi jääd, lisa koostisained, sega, naudi!