20 september 2011

Normandia õunakook ehk Tarte aux Pommes à la Normande

Prantsusmaal sümboliseerivad õunad Normandia regiooni. Sealt pärineb kuulus Calvados ehk õunabrändi ja õunad staaritsevad enamikes Normandia dessertides. Meie lühikese tutvuse jooksul Nami-Nami perenaise Pillega, on ta öelnud mulle kaks asja- esiteks kõnelenud nädalapäevad tagasi oma puhkuseplaanidest Normandias ja teiseks, et ma võiksin küpsetada ühe või isegi kaks õunakooki Viimsi Ubinapäevale. Selge on see, et tänu Pille kokandusportaalile võivad köögis nüüd oskuste ja ideedega särada ka kõik lihtkodanikud ja ma olen ise samuti nami-nami`t päris palju kasutanud. Pille Normandiast võib lugeda siit. Et kaasa aidata kodumaiste õunte kasvatamise ja kasutamise propageerimisele, teen õunakoogi "meie osariigi"  tublide naiste ja ettevõtmiste auks! Niinimetatud normandiapärase versioone on palju, aga üks neist selline.

Tarvis läheb

3 suurt õuna
2-3 spl calvadost, võib ka misiganes brändit
peensuhkrut, pealeraputamiseks
aprikoosimoosi, pealemäärimiseks
vahukoort, serveerimiseks ja soovi korral

Taignaks

200 g nisujahu
näpuotsaga soola
100 g võid
1 munakollane
2-3 spl külma vett


Täidiseks

100 g võid
100 g suhkrut
2 muna
50 g nisujahu
75 g mandleid, jahvatatud
mandliessentsi, mõni tilk (kui on)

Valmista taigen näppides külm või jahu, soola, munakollase ja sutsu külma veega taignaks. Aseta taignapall 30 minutiks külma. Õuntelt eemalda südamik ja lõika õunad õhukesteks sektoriteks (tumenemise vältimiseks võib õunaviile hoida seniks külmas sidrunimahlaga vees, aga pealeladumise ajaks kindlasti nõrutada ja kuivatada).
Täidise tarvis vahusta või suhkruga, lisa üksteise järel kaks muna, jahu ja jahvatatud mandlid (ma lisasin ka supilusikatäie heledat rummi).
Taigen suru koogivormi servadele ja põhjale, vala peale täidis ja lao õunaviilud ringiratast, alustades välimisest servast ja pane eelkuumutatud ahju (200 kraadi) küpsema 15 minutiks. Raputa peale peensuhkrut, alanda kuumust 180 kraadini ja küpseta veel 15 minutit kuni suhkruterad karamellistunud. Kõige lõpuks määri koogile kauni läike, värvi  ja maitse tarvis aprikoosimoosi.
Kook on väga magus, kuigi põhi hoopistükkis ilma suhkruta.



3 kommentaari: