05 november 2011

Apelsinikook maitsestatud Cointreau likööriga

Restoraninädal Tallinnas! Kui palju muljed! Kes käinud-näinud-kõnelenud.. Kes lugenud ja kaasa ohanud.. Kes hiljaks jäänud, see kaasa noogutanud, et "Kahjutundega peame teavitama, et kõik Tallinna Restoranide Nädala 7000 kohta on selleks aastaks välja müüdud!"

Eesti tipprestoranid kasvatavad endale kliente- öeldakse idee kohta pakkuda nädala jooksul kolm, neli misasja- veel rohkem! kordi odavamalt kõike seda väärt toidukraami. Kui paljude kokkade tööaastaid, kogemusi, katsetusi on vaja,  et sellised maitseküllased ja hiilgavad palad taldrikule jõuaksid! "Hulgimüük" toob aga ka ohud, eriti kui teenindajad "kupongikliente" ainitise imetlusega ei vaata! Aga klient, kes kohusetundlikult pool tundi tühjade taldrikute taga veedab, ei tunne sellest rõõmu ja teist korda samasse paika ei lähe, olgu söök kuitahes hea ja kliendi eelarve piiramatu. Siinkohal olen ma alati nõutu, kas minna chef-ile kööki kehva teenindust kituma või mitte?

Ideid kodukokkajale tuleb restoraninädalal muidugi nagu küllusesarvest!
La Bottega ja Bocca chef Nicolo vastu on mu suur respekt! Siin tema retsept! Kirja pandud 2005 aastal- Modernne Itaalia köök alla Bocca. Lusikas teeb krõksti kristallõhukesel karamellkihil ja vajub suussulavasse kooki. See maitse ei aegu ja küllap pakutakse seda kooki Boccas veel järgmised 10 aastat!

Crostata di arance al cointreau e caramell
Liivataigen
125 g pehmet võid
1 1/2 dl tuhksuhkrut
1/2 vanillikauna
1/2 sidruni riivitud koor
2 munakollast
2 sl vahukoort
4 dl nisujahu

Täidis
3 1/2 dl värskelt pressitud apelsinimahla
1/2 dl värskelt pressitud sidrunimahla
2 dl suhkrut
6 muna
3 1/2 dl vahukoort
1 apelsini riivitud koor
3 1/2 sl Cointreau likööri
pealepuistamiseks suhkrut

Põhja valmistamiseks vahusta omavahel toasoe või ja tuhksuhkur. Lõika vanillikaun pikisuunas pooleks ja tõmba terva noaga välja seemned.  Lisa võivahule seemned ja riivitud sidrunikoor, mikserda ühtlaseks. Pane juurde munakollased ja vahustamata koor ning viimaks ka jahu, sega ühtlaseks taignaks.
Võta 24 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm. Rulli tainas vormist 10 cm suuremaks kettaks, vooderda sellega vormi põhi ja servad. Küpseta fooliumiga kaetult raskuse all (et küljed sisse ei vajuks) ahjus 180 kraadi juures 15 minutit.  Raskuseks sobivad kuivatatud herned või spetsiaalsed küpsetusherned. Lase vormis jahtuda toatemperatuurini.
Täidise jaoks sega apelsini- ja sidrunimahl suhkruga ja keeda umbes 15 minutit, kuni saad siirupi. Sega omavahel kuum siirup ja lahtiklopitud munad. Kuumuta vahustamata koort tasasel tulel kastrulis  5 minutit, lisa muna- ja siirupimassile ning sega läbi. Lisa riivitud apelsinikoor ja Cointreau liköör.
Vala täidis ettevaatlikult eelküpsetatud põhjale ning küpseta ahjus 180 kraadi juures 20-25 minutit. Lase valmis koogil vormis täielikult jahtuda ja eemalda siis küpsetusvorm. Enne serveerimist on soovitatav hoida kooki vähemalt 12 tundi jahedas.
Serveerimisel lõika kook sektoriteks, puista peale suhkrut ja põleta gaasipõletiga, et tekiks krõbe karamellikiht. Kui gaasipõletit pole, pruunista suhkur kastrulis ning vala koogile.
Kaunista füüsaliga- miks mitte kodumaisega!


chef Nicolo


2 kommentaari:

  1. Väga hea kook oli, Marju! See karamellikate on küll kuivas toas ilmselt paremini tunda ;)

    VastaKustuta
  2. On hea tõesti! Mul tuli põhja natuke liiga palju (vorm on alt 22cm, kõrgemalt 24), seda siis korrigeerin järgmine kord, aga kindlasti teen seda kooki edaspidigi, aitäh!

    VastaKustuta