18 detsember 2011

Flødeboller kui taanlaste spetsialiteet

Kopenhaagen on täitsa tore. See on koduks pooleteisele miljonile inimesele- neljandikule taani elanikkonnast- aga, selle rütm ja õhkkond sarnaneb ülikoolilinna omaga. Erinevalt enamikest suurlinnadest on see värskendavalt vaba igasugustest tähtsuse luuludest. Seal puuduvad imperaatorliku mineviku monumendid ja on vähe vihjeid sellele, et see on riigi pealinn, mis kunagi valitses Skandinaaviat. Teised linnad püstitavad kindralite ja valitsejate kujusid. Kopenhaagenis pakuvad nad teile väikest merineitsit. Minu arvates on see suurepärane.
Taanlased on nii joie de vivre`t täis, et nad peaaegu higistavad seda. Olles sellises Euroopa kandis, mille elanikel on väga nüri arusaam elu nautimisest (Norras on kolm inimest ja pudel õlut pidu; Rootsi rahvuslikuks ajaviiteks on enesetapp), on taanlaste pingevaba ellusuhtumine mitte värskendav, vaid lausa hämmastav. 
 Bill Bryson. Ei siin ega seal.

Tõstan tänus silmad taeva poole, et Bill pole veel Eesti kohta midagi arvanud.  Ma tean õige mitut eestlast, kes peavad Kopenhaagenit mõttetuks kohaks. Kopenhaageni potensiaali paremaks mõistmiseks soovitan heita pilk CN Travelleri.  Bill, kui Sa seda loed :), siis Kopenhaagen on ka minu arvates toredalt pingevaba. Kõige selle juures on taanlased jõukad ja ei häbene hästi elamist. Kui seal ka muud peale taani disaini poleks, oleks see minu jaoks ikka üks väärt koht. Paraku oskab terve maailm taani disaini hinnata- seetõttu maksab Arne Jacobsen`i tooli käetugi sama palju kui teise mehe maja. Kokandushullud disainifriigid võiks sisse kiigata taani nõudepoodi, kui kandelaabri jaoks ei jagu, siis ühe taldriku ikka jõuab osta :) Mõni ime, et Kopenhaagenis asub sel aastal taas maailma parimaks restoraniks valitud Noma. Põhjamaade köök kogub kuulsust ja eks selle kuulsuse aupaistest saame meiegi siin osa. Lisaks on Taani minemine sõna otseses mõttes sattumine šokolaadi-, martsipani- ja maiustustetaevasse. Paistab, et meie esiisad pole asjatult taani väinades seilanud- eestlane ju arvab senimaani, et martsipan ongi Raeapteegis leiutatud.

Kui New York on täis muhvineid ja Pariis on hullunud makroonidest, siis taanlaste spetsialiteet on flødeboller- küpsise-, vahvli- või martsipanipõhjal šefiirikuhi üle kallatud šokolaadiga. Teatavasti vaatavad eesti trenditeadlikumad restoranid kõik taani suunas, seega võiks proovida ka nende tippmaiustuse kodustes tingimustes käppa saada. Jänkide muhvineid ja vive la makroone me ju oskame, aga põhjamaalaste omi siis mitte? Kopenhaageni kõrgelt hinnatud flødeboller`eid leiab Summerbird Chocolaterie`st, Glüpoteegi kohvikust, Meyers Deli-st , Royal Cafe-st.

Kui internetti usaldada, siis just nii tehakse seda Nomas. Munavalgepulberi teisendasin munavalgeteks. Peedimahlašefiir on üsna spetsiifilise maitsega, kui te seda ei armasta, võiks asendada meelepärase  marjamahlaga, mis  tugevalt punast värvi. Küpsis lihtsa maitsega, kes soovib midagi erakorralisemalt, siis jõulukuul asendajaks kindlasti piparkook või siis muu lemmikküpsis.
Ei maksa vist mainida, et flødeboller`i tegu võtta ette ikka ja ainult siis, kui peres on suuri šefiiriarmastajaid.

Flødeboller (16 tk)

Küpsisetaigen:
80 g suhkrut
125 g võid
150 g jahu
10 g linnasejahu
1,5 g soola
1 munakollane

Näpi ained kokkus. Hoia külmas 1/2 tundi, rulli ja lõika ümmargused kettad (6 cm läbimõõduga). Küpseta 160 kraadi juures (sellisel temperatuuril kulub küpsetusaega umbes 20 minutit).

Šefiir- peedisiirup ja munavalgevaht:
47 g peedimahla (~40 ml)
112 g tuhksuhkrut või peensuhkrut  (~7 spl suure kuhjaga)
72 g glükoosi (~4 spl suure kuhjaga)
4 munavalget
näpuotsatäis sidrunhapet ja vanilli


Katmiseks: tumedat kvaliteetset šokolaadi (Odense glasuurimisšokolaadi šokolaadinööbid)


Siirupi jaoks sega suhkur, glükoos ja peedimahl nõrgal kuumusel kuni suhkru lahustumiseni. Tõsta kuumust ja keeda 5-10 minutit siirupise konsistentsi saamiseks. Vahusta munavalged, soovi korral vanilli, sidrunhapet lisades (originaalretsept ette ei näe). Lisa keev siirup (117 kraadi ütleb juhend) peene nirena, jätkates mikserdamist suurel kiirusel.  Valmib šefiir, mida läbi tordipritsi (suure avaga) küpsise peale kujundada. Lasta jahedas pisut taheneda ja seejärel kallata igast küljset sulašokolaadiga üle ning panna metallrestile tahenema. Kõige lihtsam on sulatada šokolaadinööpe mikrolainahjus 30 sekundiliste intervallidega, vahepeal segades.

Flødeboller`i valmistamiseks on vaja tegelikult valmisküpsiseid, šefiirivahu kokkumikserdamist- munavalgevaht + kuumutatud siirup ja sulašokolaadiga katmist. Mis kõik võtab väga vähe aega.  Kiiruse võtab maha retsepti leidmine, lugemine, tõlkimine, põhimõtte mõistmine.. Kui see etapp läbitud, siis on kõik üllatavalt lihtne ja võite flødeboller`i kanda oma "suurte saavutuste piiblisse".


 Retseptis kasutatud Odense tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev.

8 kommentaari:

  1. Marju, tõeliselt huvitav ja hariv postitus! CPH-sse on minulgi juba ammu plaanis minna (kasvõi juba restoranide pärast - lisaks Nomale asub seal ka Geranium, mille omanik ja peakokk on Bocuse d'Or'i võitja Rasmus Kofoed) ja peale Sinu juttu on muidugi soov veelgi suurem:) Ja tänud ka selle keerulise nimega magusa tutvustamise eest! See šokolaadiga üle valatud sefiirikuhi on minu, kui suure sefiirisõltlase jaoks, tõeliselt vastupandamatu!!!

    VastaKustuta
  2. Jummel ja kurjad karud, see oli nii keeruline jutt :)
    Näevad välja nigust päris! Sul peab seda kannatust ikka olema :)

    VastaKustuta
  3. Kopenhaagen on tõepoolest üks ütlemata mõnus paik, aga nendest Flødeboller-itest kuulen küll esimest korda. Kaunikesed on tulnud, tänud Marju hea postituse ja tabavate võrdluste eest.

    VastaKustuta
  4. Hii, Maarja. Siin kehtib vist kõnekäänd, et kui tahad midagi keeruliseks ajada, siis selgita seda põhjalikult. Kusjuures ma tegin teksti mitu korda ringi, st "lihtsamaks". Aga ega ma tahtnudki muud oma pika jutuga öelda, et CPH on "mõnus paik" (Piret), kuhu tasub minna (Silja), aga see on eestlastele seni täielikuks uudiseks, nagu flodeboller`gi, mille selgekssaamine võttis küll omajagu aega ja kannatust, aga selgeks ta mulle sai.

    VastaKustuta
  5. Silja ja Piret, aitäh suure kiituse eest! Muuseas- sobiksite Kopenhaageni tänavapilti hästi- B. B. imestab, mida taanlased küll vanuritega teevad, sest eranditult kõik on noored või nooruslikud, terve ja äärmiselt ilusa välimusega. Kopenhaageni ainus miinus on muidugi see, et väheste eurodega ei ole seal midagi peale hakata.

    VastaKustuta
  6. Flødebolle tähendab muide (vahu)koorepallid. Tavaline bolle on siin Norras minev kaup, need on sellised ümmargused saiad. Flødebolle on siin ka olemas, ainult et siin on nende nimi sjokoladebolle (šokolaadipall) või kokosbolle (kookosega variant). See tuletab mulle kusjuures meelde, et äkki jõuluvana saab sulle neid isegi muretseda jõuludeks ;).

    VastaKustuta
  7. Oi kalli Maris! Kas norra ja taani keel ei ole mitte erinevad? Ma muidugi rõõmustan juba ette jõuluvana, aga kõige rohkem ikka Sinu nägemise üle!

    VastaKustuta