23 jaanuar 2012

Hiina aasta algab Kung Pao kanaga

Tiibeti tarkusi: Traditsiooniline tiibeti meditsiin soovitab muuta toitumist aastaaegadest sõltuvalt. Toiduained on jagatud jahedateks ja külmadeks (yin-tüüpi) ning soojadeks ja kuumadeks (yang-tüüpi). See ei iseloomusta nende temperatuuri, vaid olemust. Kui me sööme jahedaid või külmasid toiduaineid (köögiviljad, enamik puuvilju ja piimatooteid), anname kehale yin-energiat. See on hea näiteks palaviku korral, kui on ülekaalus yan-energia või näiteks kuumusest tingitud kõhukinnisus. Kui kehas valitsevad yini ehk külma sümptomid (pidev külmatunne, käte- jalgade külmetamine, külmast tingitud kõhuvalu), tuleks süüa yang-tüüpi toiduaineid, milleks on vürtsid, ingver, sibul, küüslauk ja liha – nii tasakaalustame yan’i puudujääki kehas ja saame organismi tasakaalu.

Talvel on külm ilm, mistõttu yin-energia on külluslik, yang-energia aga puudulik. Kõik looduses poeb peitu, puhkab ja varjub. Ka yang qi peitub sügavamale. Kui väljas on külm tuleb mõelda kuidas säilitada keha normaalseks elutegevuseks vajalikku sisemist soojust.
Peale talvist pööripäeva hakkab peitunud yang taas aktiviseeruma. See on parim aeg nõrkadele inimestele keha turgutamiseks sobiva toidu abil. Kasutatakse rohkem erinevaid lihatoite. Toitvad ja kosutavad toidud kuluvad ära just õhtuti. Head kosutavad puljongid, punane liha, pruun suhkur. Soojendava toimega on lamba- ja kanaliha, jänes ning kala. Ka on hea puhastatud või (ghee), mõõdukalt ka juust (eriti lambajuust), vein, seesamiõli, pähklid ja seemned. Seedimisele on hea keedetud vesi. Kindlasti tuleks aga talvel vältida rohelist teed, millel on jahutav ja vererõhku alandav toime ning mis on omal kohal soojades maades või siis meil siin palaval suvel. Lühidalt: talvel peaks olema toit soe ja ergutav.



Pille Hiina köögi koolitusel oli üks maitsvamaid toite Kung Pao kana või siis Gong Bao kana. Sichuani provintsist pärit kuulsa roa variatsioone on palju. Meile meeldis just selle nami-nami retsepti magushapusus! Väikesed kanatükid on marineeritud ja vokitud koos maapähklite, ingveri, küüslaugu, talisibulate ja tšillikaunadega.




600 g kanafileed
5 küünt küüslauku, viilutatud
jupp värskelt riivitud ingverijuurt
10 talisibulat (ainult valge osa), kuubikuteks lõigatud
3 spl maapähkliõli (või tavalist toiduõli)
2 tavalist tšillit (originaalis 20 Sichuani Tien Tsin tšillikauna), kuubikuteks lõigatud
2 tl Sichuani pipart ehk aniisipipart
150 g röstitud maapähkleid



Marinaad
0,5 tl soola
4 tl heledat sojakastet
2 tl Shaoxingi riisiveini või poolkuiva šerrit
1 spl tärklist
1 spl vett


Kaste
5 tl suhkrut
1 1/2 tl tärklist
2 tl tumedat sojakastet
2 tl heledat sojakastet
2 spl Hiina must riisiäädikat *
2 tl seesamiõli
2 sl vett

Segada valmis kastmeained ja marinaadiained. Kana lõigata väikesteks kuubikuteks (1 1/2 cm) ja panna marinaadi. Samal ajal ajada õli vokkpannil kuumaks ja lisada tšillipiprad. Kuumutada kuni õli on aromaatne (mitte kõrvetada!). Lisada marineeritud kanakuubikud, praadida tugeval kuumusel pidevalt segades kuni kana hakkab valgeks muutuma. Lisada küüslauk, ingver, talisibul. Vokkida veel veidi ja lisada kaste. Kuumutada kuni kaste pakseneb ja kõik on kaunilt läikiv. Segada hulka eelnevalt röstitud maapähklid.

Head uutest võimalustest tulvil Hiina draakoniaastat!
Tervitan Ellenit ja teisi, kellega 1992 aastal Hiina piiri äärses Tjan-Šanis matkasime ja munapulbrist omletti keetsime, priimusel.

*Chikiang, saadaval Piprapoes

0 kommentaari:

Postita kommentaar