06 mai 2012

Millist veinikeldrit külastada Alsace`is?

Prantsusmaa Alsace  (Elsass, kui Teile meeldib kõik saksapärane, või Alsatia, kui räägite ladina keelt) on üks imeline koht. Ajaloo jõnksuva ja kahjuks sageli vägivaldse kulgemise tõttu on see õnnis paik käinud sajandite jooksul Saksa ja Prantsuse valitsejate vahel käest kätte. Tulemuseks on linnad ja külad, kus piirialale omaselt põimunud need kaks kultuuri, keeled ja inimesed.

Kirjutab Kalle Müller eilses Postimehes ja keskendub veinitootjale Louis Sipp. 2008 aastal Prantsusmaal olles fokusseerisin huvid ka veinidele (ja muidugi Provance`ile ja randadele ja..) ning ma mäletan Riquewihr`i tagasihoidlikku tootjat Mack Sipp`i. Seda tunnet, mis üle 30 kraadises palavuses jahedasse veinikeldrisse on astuda ja külmade valgete  erakordselt hästi maitsvate veinidega mekutada, mäletan ma senimaani eredalt! Seepärast sai kohe ettenägelikult mullikilet täis ja muidu tühi kohver kaasa võetud ja lubatud 23 kg raskusena koju tagasi lennutatud! Rendiauto puhul anti Baselis sama raha eest valida Nissan Note ja Alfa Romeo Giulletta vahel. Kas pole mitte hea huumor?



Alsace on kaunis, ühelt poolt vaated Vosgeeside küngastele, teisalt Reini jõe tasandikele. Looklev veinitee põhjast lõunasse (või vastupidi, kui Teil on õnn tulla altpoolt).. imestus-imestus.. 170 km pikkusena. Mööda loendamatuid piltpostkaardilikke külasid ja täis võimalusi nautida veinikultuuri kõige laiemas tähenduses. Lisaks sellele eestlane lihtsalt jumaldab Alsace rieslinguid, pinot grisid ja gewürtztraminereid. Mitte väga noori, aga ka mitte neid kõige tärpentinisemaid. Apellatsioonisüsteemis on samuti lihtne orienteeruda. Kvaliteetveini valmistatakse Sylvaner, Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris, Muscat ja Gewürtztraminer viinamarjasortidest. Kõik valged, lisaks ainsa punasena Pinot Noir. Piirkonna kuulsaid vahuveine, Alsace`i Cremant`e, aga ei õnnestunudki meelepäraseks juua. Liiga tooreks ja veidraks jäid meie jaoks.
Nagu on öelnud Kalev Keskküla, siis euroametnikud, kes oma päevi Strasbourgis mööda saadavad, istuvad ikka tõelise meepoti otsas.

Oletame, et aega selle kenaduse jaoks on täpselt üks päev. Seekord sai igati tõestatud internetiavarustest leitud vihje, et kui on valida vaid üks küla kõigest sellest küllusest, siis Eguisheim. Adumatu, mis põhjusel see nii on, aga see imetilluke paik on koondanud paljud Alsace säravad tähed ja tootjad oma kitsukestele tänavatele. Haruldane võimalus osta ja proovida Eichbergi ja Pfersigbergi mäe veine väga erinevatest aastakäikudest. Boonusena suhelda  veinikasvatajate auväärse seltskonnaga. Paljudele väiketootjatele see amet vaevalt rikastumise allikaks on, aga nad on rahulolevad, terve välimuse, haritud ja lõõgastunud inimese olekuga.
Eguisheimi linnakese teejuht. Nagu näha on valida 34 veinikeldri hulgast!

Suur saak, suur saak! Taamal Leon Beyer ja Paul Zinck
Arusaamatuks jääb, kuidas samadelt mägedelt korjatud viinamarjadest saab  iga erineva tootja puhul täiesti erimaitselise ja täiesti omas iseloomus veini!

Ainult mõned kõneväärt veinikeldrid siis.

Leon Beyer  Paljukiidetud kvaliteedis ja iseloomulikus ultrakuivas stiilis. Oligi meie jaoks liiga kuiv! Saab soetada ka  Liviko Cash and Carryst, muidugi mõista juba hoopis kallima raha eest!

Paul Zinck- ambitsioonikas ja igati kaasaegne nii turunduses kui tootmises. Nende Grand Cru mägedelt Goldert ja Rangen tulevad nende kõige  auhinnatumad rüüped.  Tallinna Kaubamajas täiesti esindatud.

Paul Ginglinger- tõesti soliidne perekond! Väike valik, aga eeskujulik stiil ja puhas maitse. Avatud degustatione`deks juba pühapäeva hommikul kell 9! Me täpselt siis ukse taga ka kolistasime.





Paul Schneider- kujunes absoluutseks lemmikuks!
- Pinot Gris Grand Cru Pfersigberg 2009 : Médaille d’Or Guide Gilbert et Gaillard 2012
- Crémant d’Alsace Brut :Médaille d’Or Guide Gilbert et Gaillard 2012
- Gewurztraminer Vendanges Tardives 2007 : Médaille d’Or au Gewurztraminer du Monde 2011
- Pinot Gris Grand Cru Steinert 2007 : Sélectionné par le Guide Hachette 2010
- Riesling Grand Cru 2009 : Médaille d’Or Guide Gilbert et Gaillard 2012
- Pinot Gris Grand Cru Steinert 2008 : Guide Gault et Millau 2012
- Gewurztraminer Grand Cru Eichberg 2009 : Guide Gault et Millau 2012


 
Räägitakse, et silmapaistvat taset esindavad ka Antoine Stoffer, Bruno Sorg, aga kahjuks me sinna ei jõudnud ja paljud on  pühapäeviti jätkuvalt suletud.
Selline hiiglaslik kooperatiiv nagu Wolfberger oli aga loomulikult lahti!




Muidugi hüppasime läbi ka Colmarist, tõesti kanis Alsace renessans ja romantilised kanalid. Prantsuse linnakeste šarm, patisserie`dest ja boulangeri`dest tulevad aroomid.. uhh! Ja viskasime pilgu Strasbourgi punasest liivakivist katedraalile. Sealkandis on väidetavalt parim Foie Gras. Münsteri juustu aroomid põhjustasid mu kodustes igatahes väikese paanikahoo.

Foto autorid: Maris Tali ja Merilin Tali



Strasbourgi naljad



Norraka prantslannaks muundumine


Kodutee

1 kommentaar:

  1. Alsace ja tema veinitee on tõesti ääretult kaunid. Väga huvitav lugemine. Keda Alsace veinimaailm rohkem huvitab, siis siin on üks samalaadne reisikiri: http://www.veiniguru.ee/reisikirjad/alsace.html

    VastaKustuta