19 mai 2012

Peedi-kitsejuustu napoleonid

Sügavlilla on intelligentne mõistukõneleja. Ma arvan, et ta on prantslane. Tema stiilitunne, mõistatuslikkus ja nõiduslikkus tõmbavad enda poole, kuid ei lase kedagi lähedale. Ta ei avane kunagi lõpuni ja nii tahad sa teda lummatuna ikka ja veel.
Kirjutab Tiina Talumees oma moe- ja kokaraamatus "12 värvi"
 
Kevadel ja vastu suve on selline värvivalik küll veits kahtlane, aga nii ta on.. peete tahaks ikka kogu aeg. Niipea kui leian mõne uudse viisi sügavlilla kandmiseks või peedi manustamiseks, siis mina kohe olen õnnelik! 

Peedi-kitsejuustu napoleonid
 
5 suurt peeti, röstitud , kooritud
1 tass (240 ml) riisiäädikat
1 tass (240ml) suhkrut

250 g pehmet kitsetoorjuustu
4 tl hakitud murulauku
4 tl hakitud peterselli
2 1⁄2 tl hakitud värsket tüümiani
1 tl värskelt jahvatatud musta pipart

3⁄4 tassi (180ml) värsket apelsinimahla
1 spl palsamäädikat
1⁄4 tl riivitud apelsinikoort
1 väike šalottsibul, hakitud
3 spl oliivõli
3 spl sarapuupähkliõli
soola

3 spl hakitud sarapuupähkleid, röstitud, hakitud

Peedid
Koori peedid ja küpseta fooliumi sisse keeratult ahjus 180 kraadi juures umbes tund. Lase jahtuda, viiluta ühepaksusteks. Eriti hästi läheb neil, kel kasutada selleks mandoliin ja see mul on. Peediviiludest lõika omakorda ühesuurused ümmargused kettad, kasutades selleks näiteks ümmargust küpsisevormi (mille ma jätsin tegemata, sest mul ei olnud sellist, aga ilu nimel peab olema). Aja potis keema suhkur ja riisiäädikas. Keera tuli vaiksemaks ja keeda peediviile ~2 minutit. Kurna, kuivata köögipaberil ja lase täielikult jahtuda.

Kitsejuustukreem
Kitsejuust sega ürtide (murulauk, petersell, tüümian) ja musta pipraga.

Kaste
Aja apelsinimahl potis keema, alanda kuumust ja keeda ~ 4-5 minutit, kuniks jääb vedelikku vaid 1/3 tassi. Jahuta. Sega hakitud šalottsibula, tüümiani, palsamäädika, riivitud apelsinikoorega. Vala sisse õlid, samal ajal kiiresti segades või kogu kraami pudelis loksutades. Maitsesta soola, musta pipraga

Serveerimiseks aseta peediviilule ~1 teelusikas kitsejuustukreemi, tõsta peale teine viil ja suru ühtlaseks. Jätka kuni peete 5 tükki laotud. Lõika ümmargune peeditorn neljaks sektoriks (või jäta lõikamata). Serveeri kastme, hakitud pähklite ja miks mitte roheliste salatilehtedega.

NB! Kauaks seda ilu ei jätku ja ei olegi ette nähtud! Seistes värvub kitsejuustukreem roosaks juba mõne tunni möödudes.


Ideed Tastespottingust ja Saveurist

4 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Puhas ilu! peaks Piret Sina hoopis oma blogile nimeks panema! Elu on hetkel nii, et taas on see üks vähestest, kuhu pilgu peale jõuan ja tahan visata!

      Kustuta
  2. Sa oleks võinud mainida, et teed peedist pesumasinale trumli, oleks sulle külla tulnud või mõjus maijooks nii insipireerivalt?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ei saa salata, et enne Maijooksu kööki ronisin ja need hommikusöögiks valmisid. Peeti söönud inimene jõuab palju paremini joosta, nüüd on see siis tõestatud.

      Kustuta