11 november 2012

Ahjus röstitud kõrvits kardemoniga ja kõrvitsaravioolid kitsejuustuga

Kes viimase ajal Stockmanni toiduosakonnas  käinud, see teab, et ühel päeval kuhjuvad seal pudelkõrvitsad ja järgmisel juba muskaatkõrvitsad. Mõlemad on meie harjumuspärasest “kõrvitsast” tihkema ja maitselt kontsentreerituma sisuga.
Seega tasub neid koju vedida ja kõikvõimalikke teadaolevaid kõrvitsatoite teha! Kõik kvalifitseeruvad rubriiki- täiuslikud eined!

Võib valmistada  täiesti tavalist ahjukõrvitsat, mida seekord maitsestada aga hoopis kardemoni ja jahvatatud vürtsiga. Selliste ühekordsete vürtsisegude valmistamiseks on mul  igivana kohviveski Straume, mis selleks oluliseks episoodiks kogub kokku oma viimsed jõuriismed ja sooritab oma töö kui muistne rockstaar. No igatahes, peale seda sentimentaalset etteastet tuleb jälgida, et kõrvitsad ahjus olles servadest pisut ka pruunistuksid, see annab märku kõrvitsas sisalduvate suhkrute karamellistumisest, mis maitse kindla peale  magusamaks teeb ja seega väga oluline on.  Ma koguni polekski midagi lisandiks soovinud, pruunistunud  ja parajas vürtsikuses kõrvitsatükke läbi pannile kogunenud oliivõliloigukeste lohistades ja endale suhu toppides. Retsept näeb aga ette veel värskete tšilliviilude, õliseks ja soolakaks tehtud laimitükkide (mis millegipärast lausa kisendasid tequila järele?), koriandrilehtede ja paksu jogurti- seesamipastakastmega täiustamist.

Ahjus röstitud kõrvits magusate vürtside, laimi ja tšilliga
neljale


2 laimi
meresoola
oliivõliga
1 pudelkõrvits
2 spl kardemonikaunu
1 tl vürtsi
2 spl seesamiseemnepastat ehk tahhiinit
1 spl laimimahla
120 ml paksu kreeka jogurtit
1 roheline tšilli, mul oli punane
koriandrilehti

Koorida laimid, lõigata sektoriteks, sektorid omakorda viiludeks ja jätta neeed pisukese oliivõli ja soolaga seisma. Lõigata kõrvits pooleks, puhastada sisust, tükeldada viiludeks, eemaldada koor. Kardemonikaunade sisu jahvatada koos vürtsidega. Kõrvitsaviilud määrida kokku vürtsisegu ja oliivõliga, raputada üle soolaga ja panna 205 kraadisesse ahju kuni kõrvitsaviilud pehmed ja servadest pisut pruunistunud. Jätta jahtuma, laotada taldrikule koos tahhiinist-jogurtist-laimimahlast kokkusegatud kastme, tšilliviilude, koriandrilehtede ja laimitükkidega.
Allikas: Ottolenghi Plenty


Kel isutab ravioolide järele, aga tunneb endas teatavat laiskust, mis novembrikuus on päris normaalne seisund,  pastataigna koduseks valmistamiseks, saab abi wontoni taigna lehekesteks, mida müüakse Tallinnas kindlasti näiteks Piprapoes, Sadamaturul.. Täidise puhul tundus koguni, et kõrvits kitsejuustuga saavutab palju suurema resonantsi kui teada tuntud superpaar- peet kitsejuustuga. Et kasvava isu hoogudes vats ei plahvataks, saab aplusele sordiini panna ainult sellega, et koju muretseda vaid 1! pakk wontonilehekesi  korraga. Sest wontonilehekestest saab teha ka sama hukatuslikke magustoite ja see kõik kokku lõpeb kindlasti ülesöömisega.



Kõrvitsaravioolid kitsejuustu ja kreeka pähkliga
16 tükki

1/2 pudelkõrvitsat,  ~500 g kooritult ja puhastatult
oliivõli
4 tüümianivarrelt lehekesed
4 küüslauguküünt
soola, musta pipart veskist
1/2 topsi pehmet kitsejuustu, ~ 80 ml
16 wontonilehekest
1 muna, määrimiseks
parmesani, riivitud
100 g kreeka pähkleid
pisut sidrunikoort, riivitud

Täidise jaoks lõigata kõrvits kuubikuteks. Segada oliivõli, soola, pipra, tüümianiga ja küpsetada 200 kraadini eelkuumutatud ahjus koos koorimata küüslauguküüntega  ~30 minutit ehk kuni kõrvits on pehme ja servadest pisut pruunistunud. Lasta segul jahtuda, suruda küüslaukudest sisu välja, purustada kõik kahvliga, lisada kitsejuust. Sügavkülmast eelnevalt sulama võetud wontonilehekeste ääred määrida munaga, tõsta igale 1 1/2 tl täidist, suruda ääred kokku. Lasta pisut taheneda ja tõsta ravioolid keevasse, soolaga maitsestatud vette. Kui ravioolid on pinnale tõusnud, tõsta nad vahukulbiga välja. Süüa kohe! see tähendab peale taldrikule laotamist piserdada peale oliivõli, raputada üle röstitud ja hakitud kreeka pähklite ning riivitud parmesani, sidrunikoorega.

La dolce vita!

1 kommentaar:

  1. väga isuäratav postitus! asun kohe homme kõrvitsat lõhestama.

    VastaKustuta