30 aprill 2011

Rostbiif, maasikad ja rucola

Kes on boss? Loomulikult keegi, kellest räägitakse ainult HEAD. Minu oma on nn raudne leedi, olles eduka mõtlemise, emotsioonide juhtimise ja enesedistsipliini ülim näide. Ta omab võimet jätkata ka siis, kui asjad ei laabu. Sedasorti innukuse ja enesekindluse najal on boss saavutanud ülima trenditeadlikkuse. Bossi jõulupakis on ALATI kõige hõrgum hanemaksapasteet ja peenem šokolaad. Loomulikult on ta kursis kõige uuemate kultuurisündmustega ja teab kõige paremaid söögikohti. Veiniriiulite virr-varrist leiab ta eksimatult nüansirikkaimad prosecco`d. Bossi retseptid on uuenduslikud. Kui enamik eestlasi mõtleb siga-lind-lammas liinil, pakkus tema aastapäevad tagasi veiseliha, mis on ju ka nn valge inimese maailmaklassika. Pean tunnistama, et minu Kanada külalised, kelle auks säherduse pidusöögi valmistasin, pistsid hoopis suurima rõõmuga nahka pooltoodete letist ostetud marinaadis sealiha, peale grillimist muidugi, ja tarbisid veel rõõmsamalt A le Coq-i Pils`i, küsides Saku Kuld`ne järele, mida mul kahjuks polnud taipu koju varuda. Aga eestlased olid vaimustuses.

Muuseas- Kanadas pidavat tänasel päeval olema ainult 20% valgeid ja ülejäänud rahvastik koosnevat kõikvõimalikest värvilistest- alustades töökatest hiinlastest ja lõpetades kuritegelike jamaikalastega jne, jne. Seega veelkord rõõm tõdeda, et elame Eestis valgete inimestena ja valgete seas.
rohelist salatit + rukola
pisikesed tomatid
maasikad
punane paprika
rostbiif
roheline pesto
oliivõli
avokaado
võib penne ka



Rostbiifi küpsetaja kohustuslik aksessuaar on lihatermomeeter. Mina lootsin oma sisetundele, kuigi valmistasin seda esmakordselt- ilmselt on bossi eneseteadlikkus nakkav. Kelmetest eemaldatud, poolekskeeratud (muidu liiga õhuke) ja nööriga kokkuseotud vasikasisefilee hõõrusin pipraseguga (nt viie pipra segu), niristasin üle oliivõliga ja panin 15 minutiks 250 kraadisesse ahju (reegel on 7 minutit iga poole kilo kohta), seejärel raputasin mõlemale küljele meresoola ja lasin 20 minutit lihatükil viibida 160 kraadises ahjus. Peale mida lasin tal toatempereatuuril fooliumi all rahuneda. Lihatükk läks külmkappi ja serveeriti järgmisel päeval viilutatult ja seest säravalt roosana koos bossi retsepti järgi valmistatud salatiga. Salatiretsept on küll kulda väärt. Küllap varsti läheb käiku uus veise kereosa ja uus rostbiifitegu. Selleks ajaks muretsen kindlasti lihatermomeetri, sest mine sa tea, kuidas muud lehma kereosad käituvad.

Gurmaanide pärusmaa – verine rostbiif sisetemperatuuriga alles 55°.
Rostbiif on kõige mahlasem, kui liha on keskelt ikka veel roosakas, lihasse torgatud termomeeter näitab siis 60°.
63°- selle staadiumi nimi “pooltoores” ei kõla eesti keeles just meeldivalt, kuid liha maitse ja mahlasus on siiski veel võrratud.
Poolküps, s.t. seest hallikasroosa on praad sisetemperatuuril 71°, nn tavasööjale igati vastuvõetav valmimisstaadium.
Täiesti küpse rostbiifi sisetemperatuur on 77°C, niisugust praadi küll enam õigeks rostbiifiks nimetada ei saa, sest ta on peaaegu kaotanud oma mahlasuse ja kinnitab vähemalt osaliselt nende skeptikute arvamust, kes veiseliha veidi tuimaks peavad.
Kui liha sisetemperatuur on juba 82°, siis on ta päästmatult üle küpsenud ja täiesti maitsetu.

Maasikasalatist inspireeritult küpsetasin maasikakoogi. Retsept pärit ühelt teiselt energiat kiirgavalt töökaaslaselt. Praegusel hapude maasikate ajastul on kook suurepärane. Maasikad võib asendada rabarberiga või teha kummagist segu.
200 g võid
5 dl jahu
1 muna
1 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
0,5 tl küpsetuspulbrit

Vahusta või suhkruga. Lisa muna. Sega omavahel jahu, vaniljesuhkur ja küpsetuspulber. Lisa ja sega ühtlaseks taignaks. Suru taigen võiga määritud koogivormi põhja ja äärtele ning pane 15 minutiks külmkappi. NB! Suure plaaditäie jaoks tuleb võtta 2 kogust ja plaadile surutud/laotatud ning koos plaadiga kilekotti mässitud taigen võib terve öö külmkapis veeta, kui on oodata külalisi alles järgmisel päeval. Katte jaoks võta
200 g hapukoort
3 muna
1,5 dl suhkrut
250 g maasikaid
50 g mandlilaaste (mina panin kookoshelbeid 2 korda niipalju)
1 tl vaniljesuhkrut

Sega hapukoor munadega, lisa suhkur ja vaniljesuhkur. Lao pooleks lõigatud maasikad taignale, lõikekoht vastu kooki ja kalla täidis/kate peale. Kui plaaditäis, siis 2 kogust! Eriti hea mõte on lisada kattele martsipanitükke. Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.



0 kommentaari:

Postita kommentaar