11 mai 2011

Kiideva külanaiste gurmee ehk räimed purki

Räimede kohta on keskmaalt pärit naistel-meestel vähe retsepte. Igal kevadel praeti neid peale munasegusse, jahusse kastmist. Kui midagi üle jäi, siis pandi praeräimed marinaadi. See oli imemaitsev ja on siiani. Rannarahvas oskas kindlasti räime valmistada mitmekesisemal moel, soolas, marineeris, suitsetas jne, jne. Tänasel päeval on räim hoopis uuele tasandile jõudnud kui eesti oma tooraine. Värske ja õigesti valmistatud räim on tervislik ja maitsev, vähese kolesteroolisisaldusega. Räimes on palju valku, kaltsiumi, seleeni, fosforit ja omega-3 rasvhappeid. Räim valmib kiiresti, selle vähesteks puudusteks on lühike säilivusaeg ja aeganõudev puhastamine.
Räimeostja silme läbi vaadatuna võiks räimega lood siinses mereäärses riigis palju paremad olla! Müügis olev räim on juba väsinud olekuga, sega- ja alamõõduline, sekka kilu. Hoopis aupaklikumalt koheldakse räime Skandinaavias. Lisaks värskele pakutakse erilise hõrgutisena nn mädandatud räime ehk surströmming’ut. Turulettidel müüakse säärast eksootikat purkides nagu head veini aastakäikude kaupa. Ja kolossaalse hinnaga.
Meie kirglikul räimepropageerijal Demjanovil on hulgaliselt inspireerivaid ideid, mis ei järgi traditsioonilist talupojakööki, vaid esindavad peenemat, nn uut eesti kööki. Tema restorani külastanud jaapanlased olevat nentinud räime maitstes isegi, et «oleks see hõbe meie vetes, muutnuks me selle juba ammu kullaks». Räim on hõrk ja sellest annab valmistada kõige erinevamaid roogi. Maitsestamiseks sobivad nii traditsioonilised valge pipar, sibul, till, petersell, iisop, paprika, mädarõigas, sidrun, tomat, õli, äädikas, küüslauk kui ka uuemad maitseandjad, nagu ingver, tähtaniis, sidrunirohi, karri ja kapparid!
Kõrvale soovitab Demjanov juua kuiva valget veini Alsace’ist või Saksamaalt, ideaalsed on rieslingud. Proovida võiks ka «austerlasi», ka õlut või siidrit. Tsitrusräimedega sobivad Alsace’i Pinot Gris ja Gewürztraminer.
Maitseküttide huvi on äratatud!


Demjanovi sinepiräimed 

600 g jahutatud räimefileed
Marinaad 1- 5 dl vett, 1 dl 30% äädikat, 1 sl soola.
Marinaad 2- 1 sl sinepiseemneid, 4 sl Dijoni sinepit, 1 sl vene sinepit, 1 dl extra virgin oliiviõli, 3 tl õuna-meeäädikat, 3 sl puuviljasuhkrut, pisut valget pipart, soovi korral veidi vett, lisaks 2 tl kappareid ja rohkesti peenestatud tilli.

Sega marinaad 1 ja aseta räimed 12 tunniks marinaadi. Nõruta. Sega marinaad 2 ja aseta räimed kihiti kaussi, ujutades need üle marinaadiga ja raputades iga kihi vahele ohtralt tilli ja mõned kapparid. Pane ööpäevaks külmkappi.


Kiideva külanaiste räimed- retsepti jagas Evelin Ilves

Turule on taas värsked räimed ilmunud. Sestap kraamisin oma retseptikogu välja ja leidsingi üles eelmisel suvel maakonnavisiidil kirja pandud Kiideva külanaiste õpetuse, kuidas tulevad parimad kodused marineeritud räimed. See on imelihtne!


100 kala (so 2-2,5kg puhastamata räime)
1 liiter vett
6 spl jämedat meresoola
6 spl suhkrut
6 spl äädikat


 Puhasta kalad ja lase neil 12 tundi marinaadis liguneda. Järgmisel päeval eemalda selgrood (nüüd tulevad need ära kergesti), keera räimed rulli, lao purki või karpi, vahele raputa hakitud küüslauku ja värsket tilli, piserda ka oliiviõli (või muu maitsva õliga) ja värske sidrunimahlaga. Viimase võid ka ära jätta, see on minu täiendus. Kui sul on väga väiksed kalad, kilude moodi, maitsesta marinaad 4 supilusikat soola-suhkru-äädikaga. Tulemus on supermaitsev, eriti hea koduse musta leivaga!



Seega kõrvale musta leiba, värsket taluvõid või sellest valmistatud munavõid, sinepi-munamajoneesi, keedetud kartuleid ohtra tilliga, kapparikreemi (100g maitsetamata toorjuustu sega ühe supilusikatäie väikeste marineeritud kapparitega ja vurista  saumikseriga kreemiks).

Supermaitsev!


0 kommentaari:

Postita kommentaar