20 mai 2011

Kuninglikud eined- kreembrülee rabarberiga

Kuninglikud pulmad Londonis on ammu möödanik, aga mind siiski huvitab, mida maailmaklassi üritustel süüa pakutakse. Pole alusetumat müüti kui see, et Inglismaal ei osata süüa teha. Küllap on see legend läinud liikvele inglaste igipõliste rivaalide prantslaste suust. On ju prantslased autoriteedid kokakunsti vallas ja tasub neil avaldada väiksematki umbusaldust, mida nad kindlasti tegemata ei jäta, kui kogu maailm neid usubki. Küllap peitubki siin väike kadeduseuss, briti kokad on igati paremini turundatud ja maailmakuulsamad, kes neid ei teaks- Jamie Oliver, Nigella Lawson, Gordon Ramsay. 18 sajandi Inglise väejuht admiral Nelson olevat andnud koguni käsu: „Prantslast pead sa vihkama, nagu sa vihkad saatanat!“ Ma ei tea seda tsitaati mitte omaenese tarkusest, lugesin seda Anu Samarüütel Long`i Londoni raamatust. Anu raamat on puhas rõõm. Mulle meeldib selline London, nagu näeb seda loovinimene, disaini- ja detailifriik. London on tõepoolest andekatest ja talentidest nii rikas, et sinna tasub minna inspiratsioonituurile! Olid ju ka kuninglikud pulmad andekuse kontsentratsioon, mida oli nauditav jälgida- näiteks kasvõi koogidisaineri Fiona Cairns`i ja pulmade ametliku fotograafi Mario Testino tööd. Ja kõige selle glamuuri juures lihtsad, armsad sõnumid piiskopilt abielluastujatele nagu- mida rohkem me anname ise, seda rikkamaks me saame hingelt.

Väidetavalt tõid kuninglikud pulmad ettevõtjatele, sh restoranidele, hotellipidajatele sisse 640 miljonit naela. Londonis avati ja avatakse järjest uusi trendipaiku, ilmselt saabub kulminatsioon 2012 olümpiamängudega.

Mida siis briti kokad rahvale sisse söötsid? 10 000 kanapeed parimast briti toorainest - näiteks kitsejuust Paxton & Whitfield`ilt, part Gressingham`ilt, orgaaniline sellerisool Welsh`ilt, langustiinid ja kilttursk šoti rannikult, loomaliha Castle of Mey Selections`ilt ja lambaliha Windsor Estate`ist, briti rabarber ja briti spargel. Kõik see loputati alla siiski prantslaste Pol Roger NV Brut Reserve šampanjaga. 


-- Cornish crab salad on lemon blini,
-- Pressed duck terrine with fruit chutney
-- Roulade of goat cheese with caramelized walnuts
-- Scottish smoked salmon rose on beetroot blini
-- Miniature watercress and asparagus tart
-- Poached asparagus spears with hollandaise sauce for dipping
-- Quail eggs with celery salt
-- Scottish langoustines with lemon mayonnaise
-- Pressed confit of pork belly with crayfish and crackling
-- Wild mushroom and celeriac chausson
-- Smoked haddock fishcake with pea guacamole
-- Miniature Yorkshire pudding with roast fillet of beef and horseradish mousse

Sweets included:
-- Gateau opera
-- Blood orange pate de fruit
-- Rhubarb crème brulee tartlet
-- Passion fruit praline
-- White chocolate as well as dark chocolate ganache truffle

Mnjaa.

Restoranipidajate sõnul on kreembrülee kindla peale minek igas menüüs. Kevadel võime seda hõrgutist kuninglikult, see tähendab koos rabarberiga valmistada.

15 g võid
150 g kooritud ja tükeldatud rabarberit
3 spl mett
1 ½ vanillikauna
6 munakollast
150 g suhkrut
500 ml vahukoort



Sulata või laial pannil, lisa rabarber, mesi ja ½ vanilllikauna seemned. Kuumuta kõrgel kuumusel, aeg-ajalt segades, umbes 5-6 minutit kuni rabarber pehme ja segu veidi karamellistunud. Tõsta natuke segu igasse nõusse.

Vala vahukoor, pool suhkrust ja 1 vanillikaun potti. Lase keema tõusta ja keeda tasasel tulel 5 minutit. Võta pott tulelt ja vanillikaun välja.
Sega munakollased ülejäänud suhkruga. Tõsta kulbitäis kuuma koort munakollastele, sega hoolega läbi ja vala muna-kooresegu kuuma vahukoore sisse, nii ei lähe munad kuumas koores tükki. Segu jaota nõudesse, ühte nõusse 50-75 ml, edasine toimub juba ahjus.

Kreembrüleed küpsetatakse veevannil. Vee pind võiks olla topsides oleva kreemiga tasa. Ahjutemperatuuris 125-130 kraadi küpseb kreem läbi 30-45 minutiga.

Lase kreemil jahtuda, suhkur karamellista põletiga.
Kreembrüleed võib hoida külmikus, enne serveerimist hoia lihtsalt tunnike toatemperatuuril.

 Kõik fotod pärinevad internetist.
Juhus või teadlik valik?

0 kommentaari:

Postita kommentaar