27 mai 2011

Rabarberisooda

Vanadel headel aegadel olid rabarberivarred kooritult ikka rohelised, täna on veel paremad ajad- rabarberisordid on ka rõõmsalt roosad ja punased. Rabarberi innukas mahlakus ja hapukus teeb tema kasutusala peaaegu piiramatuks. Magusad koogid, liharoad saavad rabarberihapu lisamisel õige särtsu sisse. Täiendava ahvatlusena on rabarber rikas mineraalainete poolest. Ta sisaldab korralikult kaaliumi, mis puhastab organismi, peale selle veel magneesiumi, rauda. Ja muidugi naatriumi, mis on hea südamele ja vereringele. Õunhape mõjub puhastavalt verele ja reguleerib soolte tegevust. Varakevadel käib rabarberipõõsa omanik väikesi palverännakuid taime juures tegemas ja rabarberit lehtedest sikutamas, et varred juba kiiremini sirguks. Suve alguseks on kõikvõimalikud variandid järgi proovitud ja huvi igati ammendunud. Rabarber võib nüüd rahulikult aianurgas ära puituda ja vanaduspõlve pidada. Või siiski.. 
 Eelmisel suvel sain juhatuse erilise elustava eliksiiri valmistamiseks ehk kuidas rabarberipõõsast pideva korjega noorena hoida ja iseennast ka! 

Jahutava suvejoogi jaoks võta..

3 tassi (cup) ehk umbes 750 ml tükeldatud rabarberit
2 tassi (cup) ehk umbes 500 ml suhkrut
3 tassi (cup) ehk umbes 750 ml vett

Pane ained potti ja lase keema. Podista tasasel tulel 15 minutit ehk keeda siirupiks. Jahuta. Kurna. Hoia pudeliga külmikus.
Joogi tegemiseks täida iga klaas ¼ ulatuses siirupiga. Pikenda mineraalveega nt Värska vetega kuni klaas 2/3 täidetud. Sega. Lisa jääd.

PS Ära rabarberi-belliniga mekutamist maha maga! Väga hää tervitus kiirelt ja külmalt tarbimiseks, tegelikult kaua seda mekutada ei saagi, soe see jook olla ei tohiks. Juhised Puhas rõõm või Tassike.

0 kommentaari:

Postita kommentaar