03 juuni 2011

Kana-aedviljastruudel- pealt krõbe, seest mahlane AMPS

„Vot, seda ma sööksin!“ hüüab teismeline aedvilja!!! sisaldavale toidule. Selline meeleavaldus viib lapsevanema kõige suurepärasemasse meeleollu! Seega avalda tormilist rõõmu, lagista naerda ja pea koos teismelise maha paar polkat David Guetta (päris hea) või Justin Bieber`i (päris jama) saatel! Ei ole ju 13-aastane veel piisavalt küps (ja kas me ise oleme?) kuulma enda kohta  muud, kui ainult positiivseid hinnanguid. No ja mida positiivset on öelda maitse-eelistuste kohta, mis koosnevad kartulikrõpsudest, kummikommidest, jõu- ja karastus?jookidest, söögikohtade lastemenüü?? friikatest, viineritest? Sa ei vaata seda kõrvalt, vaikides ja lootes, et aeg paneb asjad paika. Sa kardad, et Su laps hakkab varsti sissesöödud keemiast pimedas helendama. Jah, sellised toiduvalikud viivad ühe lapsevanema ärrituse viimse piirini. Väga raske on keerata siis keelele neli sõlme peale ja jääda arvamust avaldades diskreetseks, leebeks ja peenetundeliseks! Mis on kindlasti täiskasvanulikum ja ka meeldivam viis eesmärgini jõuda. Igal juhul tähtsusest puhevil ja hardas meeleolus, et õpetussõnad on lõpuks vilja kandnud, sooritan nüüd kana-aedviljastruudli küpsetust paar korda nädalas! Idee catering`ilt AMPS, koostise leiutasin. Ümbriseks võib kasutada nii pärmi- kui lehttaignat, aga mina eelistan siiski Maru klassikat, st struudli oma. Nii saab pirukas pealt krõbe ja seest mahlane mõnus suutäis!

2 kanafileed
½ sidrunit
1 tl kanamaitseainet, nt Santa Maria broilerimaitseainet
2 mahlast ja värsket sellerivart
2 väiksemat porgandit
1 pontsakas punane paprika
½ fenkoli mugulat
1 sibul
2-3 küüslauguküünt
½ tl jahvatatud koriandrit
küpsetamiseks õli
musta pipart
soola

Lõika kanafilee tükkideks, sega lihatükid maitseaine ja sidrunimahlaga ning jäta külmkappi 1/2-1 tunniks maitsestuma. 

Tükelda aedviljad tikkudeks ja kuumuta vähese õliga valmimise järjekorras- porgand, seller, sibul, küüslauk, fenkol. Sega hulka paprikatükid, maitsesta soola, värskelt jahvatatud musta pipra ning jahvatatud koriandriga. Kanatükid nõruta ja kuivata. Prae kiiresti ja suurel kuumusel, natuke soola ja lisa aedviljadele. Kana pikka kuumutamist ei vaja ja niikui küpseb ahjus edasi.
 Struudltaigen vajab Maru õpetuse kohaselt järgmisi aineid


4 dl jahu
1 dl toasooja vett
0,5 tl 30% äädikat
3 spl õli
näpuotsatäis soolad
seest- ja pealtmäärimiseks 100 g sulatatud võid

Sega toasoojale veele hulka äädikas, õli ning näpuotsatäie soola. Mõõda kaussi jahu, sega omavahel ning sõtku parajaks. Tainas peab olema elastne ja tuleb paberõhukeseks rullida!
Öeldakse, et taigen peab olema nii õhuke, et saab vanu armastuskirju läbi selle lugeda. Mina armastukirjade peal küll ei raatsi taignat rullida. Lahtirullitult pintselda sulavõiga. Vala kana-aedviljasegu võimalikult keskele. Tõsta järgemööda kõik servad peale ja pintselda ääri sulavõiga mis kleebib ääred hästi kinni.
Viimase "paberiserva" tõsta tugevamalt üle ning pinguta struudli põhja alla. Aseta ettevaatlikult ahjuplaadile ja küpseta 180ºC ahjus 40 minutit. Iga kümne minuti möödudes pintselda pealt sulavõiga – kõik krõbeda struudli nimel! 
Head koolilõppu ja värvilist suve algust!



0 kommentaari:

Postita kommentaar