31 juuli 2011

Kukeseene quiche tüümiani, koriandri ja kitsejuustuga

Selline pilt ilmus Järvamaa infoportaalis aastal 2010
August pole veel kätte jõudnud, aga kohalikud tsikaadid lukustavad kõrvu ja mõnel päeval sajab kolme kuu vihm poole tunni jooksul. Umbes samasuguse paduvihmaga pressisid erimenüüst ja lubatud pidusöögist erutatud toiduarmastajad end täiesti funktsioneerivasse sõidukisse (kes teab, see mõistab tähendust) ja suundusid Kesk-Eestisse. Põhjakas ootas pilvitu ja sinine taevas, soe ning avar maja. Ja muidugi sinna kogunenud kirglik seltskond toidublogijaid, kes reaalsuses osutusid  veel toredamateks kui virtuaalsuses arvata võib. Lisaks lahke ja pühendunud Põhjaka rahvas. Pühendumusega oli laud kaetud, nõud valitud, samuti kolme mehe valmistatud ja abiväe poolt ette kantud nii erimenüü kui põhimenüü (arvestades muude külastajate hulka). Toidus õhkavad aromaatsed ürdid pärinesid tagaaiast, köögis laiutas ja hõõgus hiiglaslik puupliit, nurgas leivaahi, raamaturiiulilt vaatas vastu maailmagurmee klassika.
Muidugi saabub sellise peo ajal  ja toidukäikude virrvarris hetk, kus pihaosas muutuvad rõivad ebamugavalt kitsaks ja isu lööb vankuma. Põhjakas anti esmaabi törtsukese äkiliselt kange aniisihandsa näol. Mõju oli kohene ja lubas uue entusiasmiga silma visata järgmistele käikudele. 
Kõik detailid ja inimesed on kaunilt kirja pannud Piret, Juta, Ragne, Aet, Britt, Triin, Tuuli..

Põhjakas pakutud kukeseened olid pererahva sõnul maitsestatud lambaleeme, tüümiani ning koriandriga. See tekitas tahtmise valmistada ka kukeseene quiche`t pisut ebatraditsioonilisemal moel.
Uhke nime taga quiche (kišš hääldada) peitub tegelikult üks lihtne pirukas. Kui oled paar korda proovinud, siis võid seda järgmistel kordadel kasvõi kinnisilmi teha. Täidises aga kasutada mitte ainult muna-kooresegu, vaid kindlasti ka toorjuustu- quiche tuleb õhulisem ja kreemisem.

Põhi:
3 dl nisujahu
100 g võid
näpuotsaga soola, tüümianit (nt kuivatatud tüümianit 1/4 tl)
2 spl vett

Täidis:
400 g kukeseeni
2 keskmist sibulat
4-5 vart tüümiani (ehk vartelt korjatud lehekesed ja veel- võib-olla isegi 3-4 vart- tüümian on väga võimukas)
pisut koriandrit
paar kildu võid, oliivõli
200 ml 10% rõõska koort
150 g kreemjat kitsejuustu, aga veel kreemisema lõpptulemuse jaoks 200 g
3 suurt muna
soola, musta pipart



Näpi jahu, või, pisut vett ja soola taignaks. Suru taigen vormi põhja ja äärtele ning aseta koos vormiga 15 minutiks külma, seejärel 10 minutiks 200 kraadisesse ahju. Prae seened ja tükeldatud sibulad või-oliivõli segus. Maitsesta soola, musta pipra, tüümiani ja koriandriga. Vispleda munad, koor, toorjuust ja sega praeseentega. Vala pirukapõhjale, küpseta veel 40 minutit. 
Lihtsama maitsega kukeseene quiche valmistamiseks jäta tüümian ja koriander ära (või asenda tilliga) ning kitsejuustu asemel kasuta maitsestamata toorjuustu või veel seenesema maitse jaoks nt puravikumaitselist toorjuustu.





4 kommentaari:

  1. Oi kui kaunis!No ja kas tuli ka sarnase maitsega (lambapuljong välja arvatud :))? Muide, selle "funktsioneeriva sõidukiga" saabusime just järjekordselt Põhjakast ja ikka ei jäänud tee peale! :)

    VastaKustuta
  2. Ära räägi, juba uuesti käidud! Meelitasid pere kaasa või tutvustasid sõpradele seda toredat paika? Kusjuures tuli jah sarnase maitsega, lambaleeme asemel kärab kitesjuust sama hästi. Ainult tüümianiga tasub ettevaatlik olla- too ürt kipub ikka domineerima.

    VastaKustuta
  3. No väga ahvatlev järg Põhjaka dessandile ja minule ka meeldib väga tüümiani + kukeseene kooslus. Vot koriandrit ei ole seni veel söandanud kukeseenega sobitada (kuigi muidu pudistan seda pea igale poole). Nii et tuleb ka niimoodi variant järele proovida.
    Aga Põhjaka on üsna sõltuvust tekitav: meil plaanis ka ülehomme sinna tagasi minna :)
    Varsti siis hõikame lihtsalt, et kohtume Põhjakal ;)
    Tuuli (Ise tehtud. Hästi tehtud)

    VastaKustuta
  4. Ma olen nõus igal pool kohtuma, kus hästi süüa saab ja nii häid kambalisi ehk gastronoomilist tugirühma kohtab, kellega veel boonuseks saab lõpmatuseni kulinaarsetel teemadel heietada ja sära ikka silmist ei kao! No ma ise panin ka koriandrit väga ettevaatlikult, aga võib ka pisut julgemalt panna ja tüümiani jällegi pisut vähem. Põhjaka kukeseenesousti maitse on nii täiesti saavutatav.

    VastaKustuta