05 juuli 2011

Liibanoni sidrunikana

Ükskõik, mis asja sa meie maailmas ka ei vaata, on selle sügavasse olemusse sisse pandud nii õnn kui õnnetus. Enne järgmist ostu, suhet või muud olulist käiku, küsi endalt, mis on selle nähtuse varjukülg ja kas sa oled selle realiseerumise võimalusega arvestanud? Sel hetkel lülitad sa sisse oma teadlikkuse. See võimaldab
meil rõõmu tunda asjade positiivsetest külgedest ja ka rahulikult vastu võtta asjade negatiivseid külgi. Alati ei ole see nii lihtne, aga me õpime. Mõnikord me nutame, aga see on okei. Me oleme ju kõigest inimesed.
Kaido Pajumaa, Sisekosmos

Näiteks Liibanon. ühest küljest on tegemist kultuuri- ja loodusehuvilise ränduri unelmapaigaga: pindalalt Eestist neli korda väiksema riigis võib ennelõunal kuni 3000 meetri kõrgusel kuulsate liibanoni seedrite naabruses suusatada ja pärastlõunal suusakeskusest ainult 50 kilomeetri kaugusel Vahemere rannal palmi all puhata. Rääkimata absoluutselt vaimustavast Lähis-Ida köögist.

Teisalt tekitab Liibanon kõhus õõnsaid võnkeid- terrorism, pantvangid. Kui ebaõiglane kogu selle maa suhtes. Vääritimõistmine ja ebamäärasus suheldes teise kultuuri esindajatega- ei ole tihti selge, mis parasjagu toimub ja kuidas sõnumeid tõlgendada.
Me võime mahutada ennast teise inimese maailma ainult oma mina piirides. Bernhard Shaw
Meile lähim audentne Lebanese cuisine ehk audentse liibanoni köögiga söögipaik asub Helsinkis- Farouge. Ja minu lemmik poenimekiri algab endiselt järgmiselt- sidruneid, vürtsköömneid, küüslauku..
Lisaks meeldivad titemammadele toidud, mille tegemise saab erinevatel tuduaegadel ära toimetada.

3/4 tassi ehk 180 ml  värsket sidrunimahla

8 suurt küüslauguküünt

2 spl hakitud värsket tüümiani või 2 tl kuivatatut

1 spl paprikapulbrit

1 1/2 tl 
jahvatatud vürtsköömneid 
(tõelise maitse ja hõngu jaoks köömned kuival kuumal pannil esmalt kiirelt röstida ja alles siis jahvatada)

3/4 tl cayenne pipart

5-6  kanakintsu

1 inglise nael (pound) — 16 untsi — 7000 toygraini — 0,4536 kg , see on umbes 2 broilerikintsu
1 cup- tass- 230 ml, ¾ cup on umbes 180 ml

Sega sidrunimahl, hakitud küülauk, tüümian, paprika, vürtsköömned ja cayenne pipar. Kalla saadud marinaad kanakintsudele. Hoia külmas üleöö või vähemasti 6 tundi, sega aeg-ajalt.
Kuumuta ahi 220 kraadini. Maitesta kana soola-pipraga ning pane koos marinaadiga pannile ja panniga ahju.
Küpseta kana kuldpruuniks ja kasta küpsemise ajal aeg-ajalt marinaadiga. Küpsemine võtab umbes 50
minutit.

Serveeri koos Liibanoni toitudega, näiteks hummus ja baba ganoush. Nende retsepte ülestähendama ei hakka, nendest on blogides palju kirjutanud. Ise teen hummust silma ja tunde järgi, ilma retseptita, sidrunit kulub mul ikka rohkem, kui ametlikud versioonid ette näevad.
Aga... marineeritud-läbiküpsenud-pealt krõbe kanakints, kana küpsemisel tekkinud vedelik, hummus, baba ganoush- ühel taldrikul ja  üksteise sisse voolates- see on tõsiselt maitsev!


0 kommentaari:

Postita kommentaar