26 juuli 2011

Roti jala- mitte jalg-jala, vaid Malaisia pitspannkoogid

Päike kõrvetas halastamatult kaldapealsel. Mööda elava liiklusega tänavat kulges mõlemas suunas veoautode, busside, eraautode ja taksode vool, kõik nad tuututasid lakkamatult, rikšad astusid nobedalt rahvarüsinas ja hingeldavad kulid leidsid veel jõudu vastasikku hõikuda; kulid kandsid raskeid kaubapalle ja liikusid küljetsi edasi oma kiirel sörgil ning hüüdsid möödujatele, et nad nendele teed annaksid, ringiliikuvad tänavamüüjad pakkusid valju häälega oma kaupa. Singapur on sadade rahvuste kohtumiskoht. Igasuguse nahavärviga inimesed- mustanahalised tamilid, kollased hiinlased, pruunid malailased, armeenlased, juudid ja bengalid- hõiklesid rämeda häälega.
W.  Somerset Maugham

Nii kirjutas Maugham ligemale sada aastat tagasi. Teatav koloniaalne šarm on Singapuris säilinud tänaseni. Sama  kirju on ka sealne köök, no tõeline gurmaani meka Malaisia naabruses. Singapur on eba-aasialikult puhas ja lokkavat rohelust, õisi täis. Sõprade värskeid pajatusi kuulates ja kaasatoodud maitseid nautides kargab see kõik eredalt meelde. Ja mis sõbrad need on, kes kingitusi ei too. Ja mis ikka rohkem rõõmu pakub, kui tubli perenaise uus köögiriistapuu. Kujutan ette pisikesi malai naisi roti jala kopsikuga (varrega nõu, milles 5 auku sees) oma nobedate näppudega neid imelisi pitspannkooke valmistamas, suurel valgel naisel on see esmalt üks suur mökerdamine, mis aga väga meeldima hakkab. Väga meeldima hakkab ka taigen- kookospiimane, kurkumist kaunilt kollane, imemaitsev ja sobib suurepäraselt ka tavakujuliste pühapäevaste või mis iganes pannkookide valmistamiseks.
.
2 tassi (cup) nisujahu
2 muna
2 tassi (cup) vedelamat kookospiima
1 tass (cup) vett
1/2 tl soola
1/2 tl kurkumi
õli küpsetamiseks

Vispelda vesi, muna, kookospiim, sool, kurkum. Lisa jahu ja klopi paraja konsistentsiga taigen (vajadusel lisa vett või jahu, taigen peab aukudest välja voolama, aga mitte liiga vedel olema). Sõelu, et tükke sisse ei jääks. Võta roti jala kopsikuga kausist taignat ja keeruta keskmiselt kuuma panni kohal toredaid ringe. Malaisias serveeritakse neid toredusi lisandina. See tähendab taigen ja küpsetis pole ei soolane ega magus. Valmis koogil keeratakse ääred üksteise peale ja rullitakse ümmarguseks silindriks, mida kastetakse tavaliselt kanakarri sisse vms. Minu jaoks on see neutraalsena mõeldud taigen aga magusapoolne ja sobib ideaalselt iseseisva toiduna tuhksuhkruga üleraputatuna.
Roti jala valmistamine Malai turul
Mõned oriendi turupildid ka:
2011 Ramadhan Bazaar leiab aset 01-30. augustil
Hetkel: Singapore Food Festival

2 kommentaari:

  1. Superkaunid need rotijala pannkoogid! Rotijalga pole, aga retsept on ikkagi huvitav, et proovida küpsetada tavalisi pannkoogikesi :)
    Tänud!

    Kristel
    (kahjuks ei saa wordpressi all kommenteerida)

    VastaKustuta
  2. Maitse oli parem kui oodata oskasin, igal juhul sobib tavaliste kookide tarvis. Rotijala kopsikuga tekitatud mustrid mulle ka pettumust ei valmistanud. Kuigi plastist karastusjoogi pudeli põhi, kuhu augud torgatud, pidi ka asja ära ajama. Aasia on inspireeriv koht, loodan teed järgmise tuuri sinna!

    VastaKustuta