27 september 2011

Mündikaste- maailmaklassika purki

Hiljaaegu viibisime naabrinaisega tema köögialal ja meie suureks uurimisobjektiks sai mündikaste. Toodud mitte peenest gurmeebutiigist, vaid  kõige tavalisemast Euroopa supermarketist ja ometi väärt kaasatassimist ka hinnaliste pagasikilode arvelt. Eestlane kasvatab piparmünti meeleldi, aga enamjaolt leiab see kasutust rahustava teena ehk see on meile üks teada-tuntud tõhus vahend lõõgastuseks, stressi ja igasuguse pinge, nii närvi- kui lihaspinge korral. Mint sauce on aga ka gastronoomiline klassika ja peaks leidma tee meie köögipiirkonda. Koostis on imelihtne ja kõige toredam viis lisada värskust ka talvistele salatitele harjumuspärase õli, äädikas, sool, suhkur (mesi) kõrval. Rääkimata lambapraest..


Münte arvatakse maailmas kokku olevat umbes 25 liiki, ent kuna erinevad mündid hübridiseeruvad omavahel, on  liikide eristamine täiesti keeruline.
Parim aeg talviseid piparmündivarusid täiendada on taime õitsemise alguses: juuli- ja augustikuus. Piparmündipeenras tehakse puhas niide. Kuivama pandud vihad lõhnavad imeliselt. Teine viis piparmünti ületalve säilitada on külmutamine. Kuiva ilmaga noppida vartelt ilusad terved lehed ja panna kilekotiga/karbiga sügavkülma. Kui lehed ei ole niisked, vaid kuivad, siis ei külmu nad üksteise külge ja säilivad kapis kenasti kasvõi järgmise suveni. Imehää talvise mojito tarvis (lapsed on hullud alkoholivaba mojito järele) või ka roogades- näiteks  omleti sees koos  rohelise hernega. Septembris uuesti kasvama läinud piparmündid aga leiavad tee mündikastmesse! Säilib klaaspurgiga külmikus paar kuud kindlasti!



3 väga suurt peotäit mündilehti, lehed vartelt eemaldatud
100 ml vett
100 ml valge veini äädikat
6 spl suhkrut
näpuotsaga soola

Aja vesi koos äädika ja suhkruga keema, keeda nõrgal tulel kuni suhkur on lahustunud. Viska sisse mündilehed, eemalda pott tulelt, vurista segu mikseris peeneks, säilitamise edukuse mõttes lase veel korraks keema. Kalla sterilseeritud purki ja hoia külmkapis.


0 kommentaari:

Postita kommentaar