Ja tundub, et erinevalt mitmest muust jutust toidujutt ei lõpe. Kus ta saabki lõppeda, me ju sööme iga päev. Kes paremini, kes viletsamalt, aga mingil määral me toitume, muidu me ei elaks. Ja kuna me seda niikuinii teeme, siis tehtagu seda hästi. Hästi söömine ei ripu ära niivõrd rahast, kuivõrd viitsimisest natuke mõtelda. Ja mõtelda võiksid nii lapsed kui naised kui mehed. Jah, mehed ka! Mõtelda ka toidule.
Karl Martin Sinijärv
Kodumaine õun on täiesti tasuta, kui teil on õunapuud omast käest võtta või mõni hea tuttav, kes ei oska enam õunauputusega midagi peale hakata. Õun on ideaalne partner peaaegu kõigele, rääkimata sellest, et õun iseenesest on juba üks värskendav suutäis. Õun-kaneel, õun-ingver, õun-kardemon, õun-tüümian, õun-seller, õun-metsloomaliha, õun-kana, õun-pohl, õun-kõrvits, õun-seened, õun-kaerahelbed, õun-martsipan, õun-karamell, õun-sealiha, õun-juust ja kohe eriti sobilik- pikantne variant cheddarist..
2014 foto autor: Liina |
Siin üks tugev vanakooli hommikusöök- mune ja peekonit, aga pisut moekamal moel.
3 dl nisujahu
100 g võid
näpuotsaga soola
2 spl vettTäidis:
2 suurt õuna, kooritud ja lõigatud suurteks tükkideks
1 tass õunasiidrit
4 pikka (või 8 lühikest) viilu peekonit, suuremateks tükkideks lõigatud
1/2 tl rosmariini
1 tass cheddarit, riivitud
4 muna
1 tass 35%-list koort
Kuumuta õunatükke õunasiidris, kuni õun kergelt pehme. Eemalda õun ja kuumuta siidrit edasi kuniks jääb vedelikku vaid kahe supilusika jagu. Prae peekon pannil. Keeruta õunatükke jahtunud siidris ja pane vormi põhja, peale lao peekon, raputa rosmariini, puista riivitud juustu ja kalla kõige üle muna-kooresegu. Küpseta 190 kraadises ahjus umbes 30 minutit.
Idee allikas: Closet Cooking, kes tegi seda filotaignaga. Ja suhkru-kaneeli asemel raputasin peale ühe muu, tõeliselt pikantse juustu kuubikuid, kuna pikantset Cheddarit meie marketites vähe saada.
Quiche käis Viimsis ubinalaadal. 2011 foto autor: Liina |
Minu mees, kes on üks paras konservatiiv, sõi seda pirukat 3 tükki järjest ja kuigi planeerisime ülejäägid täna õe juurde kaasa võtta, tundub, et kõik kulub kodus enne ära. :) Lisasin sisse ka natuke võis kuumutatud porrut - lihtsalt vaatas kapist kurvalt vastu ja tuli ära kasutada, sai nii ka päris hea.
VastaKustutaRõõm kuulda, et proovisid ja et su mehele muljet avaldas. Eks see üks toekas mehe söök on, algallikas ka ju meesterahvas. Aga et õun nii hästi peekoni juurde passib, siis topin seda niisama omleti sisse ka. Ja porru, võib arvata, sobib ka hästi juurde.
VastaKustuta