31 oktoober 2011

Kitsebeebi kõige lihtsamal moel

Kui ma oma kliendiga kohtun, kelle klient ma ka ise juhtumisi olen, siis räägime me ainult söögist. Põhiliselt Itaaliast, sekka ka Pariisist. Nagu arvata võib, kohtun ma sellise kliendiga hoopistükkis tihedamini kui vaja oleks.. Oi Kati, millal ma küll jõuan kõik need vähetuntud Itaalia väikelinnad  ja külad läbi käia, et samadel gurmeeradadel astuda! Võimalik, et igasugused top ten-id ei ole absoluutne tõde, aga Tripadvisori jälgija pani igatahes tähele, et kümnest kõneväärt toidu- ja veinisihtkohast Euroopas asus koguni viis Itaalias. Itaalia puhul on tavaline, et kõige kõrvalisemas kohas leiab söögimaja, kus kokk on varasemalt töötanud kolmes Michelini-tärni paigas ja veinikaardil on ainult kohalikud väiketootjad, kes osutuvad ulmeheaks ja koguni rariteetseks selles mõttes, et neid kuskilt mujalt osta ei saa. Üks lihtne ja aus toit teeb  tuju heaks ja jumestab ka minu nägu. Sarjast kardulast ja sousti võib Itaalias ja ka minu puhul saada hoopis rubriik- täiuslikud eined. Ei mingit ülemaitsestamist, ülepingutamist ega kaelamurdvaid trikke köögividinatega!

2 kg kitsetalle liha
120 ml valge veini äädikat
1 sidrun, viilutatud
vett
60 ml oliivõli
3-4 küüslauguküünt, koorimata
soola, musta pipart veskist
1 sibul, sektoriteks lõigatud
salveilehti, väike peotäis
rosmariini, kuivatatud ürti 1/2 spl
240 ml valget veini
120 ml rõõska koort

Sega sidrunist, äädikast ja veest marinaad ja hoia liha selles üleöö või vähemalt 4 tundi. Kuivata lihatükid köögipaberiga ja pruunista kuumas oliivõlis igast küljest. Viska juurde küüslauguküüned, sibul, salvei, rosmariin. Maitsesta soola-pipraga, kalla üle veiniga (vajadusel pisut vett) ja hauta raske kaanega ahjupotis 1 1/2- 2 tundi kuni liha suussulav ehk nii pehme, et kukub kondi küljest kergelt lahti. Tõsta liha välja, sõelu hautamisvedelik, pigista küüslauguküünte sisu sinna sisse, lisa rõõsk koor ja lase korraks keema. Serveeri ahjus röstitud aedviljadega (peet, porgand, kaalikas, pastinaak, fenkol, juurseller, küüslauk- oliivõli, tüümiani/rosmaniiri, tumeda suhkru, balsamäädikaga maitsestatud) ja kartulipüreega (täispiima, toore sibula, muskaatpähkli ja ohtra võiga maitsestatud). Soovi korral võib salveilehti võis praadida ja serveerimisel kartulipudru peale kallata nagu ravioolidelegi.
Samuti seedermänniseemneid- kui Teil pole kahju rahast, mis tuleb 50 grammi  eest meie kaubanduses välja käia, siis röstige neid kuumal kuival pannil mõned sekundid ja puistage peale lahke käega. Kulinaarsed ostud on minu puhul alati nii emotsionaalsed tegevused, et numbreid seejuures ma ei näe, aga kui ikka kogu sissetulek kulub märkamatult söögi peale, siis hakkad tähele panema, et meil hakkab toiduaine hinnatase komöödiakünnist ületama.
Juurde  Chateau Vignol Entre-Deux-Mers 2010 oli igati auhinda väärt, poehind vaid 7 raha. Proovisin ka tsitruselist Gavi`t, aga ei olnud parim Gavi.

2 kommentaari:

  1. No Marju, se sidrunine kits tundub nüüd küll väga põnev! Hakka või kohe tegema. Mis temperatuuril sa liha hautasid?

    VastaKustuta
  2. Temperatuurist pole aimugi, hautasin gaasipõleti kõige madalamal astmel. Aga kui ahjus, siis lambakintsud olen 180 kraadi juures küpsetanud- ehk sobib kitsele sama? Ahjaa, sidruniviilud ei ole ainult ilu pärast, neid tuleks ikka natuke pigistada enne kui marinaadi visata.

    VastaKustuta