18 oktoober 2011

Kitse- või lambajuust salatisse -kreeka moodi, viinamarjadega, marineeritud peediga

Tuleb jälle suure õhinaga juttu- kitsejuustust, sekka ka lambapiimajuustust. Kahtlemata on tegemist oivalise toiduainega ja jätkuv huvi on igati õigustatud või et kes siis ennast õigustada ei oska. Kuigi nagu klassikud on öelnud: toit- nagu ka mõte- võiks võimalikult värske olla, siis juust on värske, aga mõtted- klassikalised. Millega seda häädust sobitada oleneb juustu kõvadusest, laagerdumisajast, mahedusest..

Kitsejuustusalat kreeka moodi
Klassikaline kreeka salat on fetajuustuga, aga sama maitsvad on ka variatsioonid!
kirsstomateid
värsket kurki
röstitud paprikat või röstitud marineeritud paprikat
punast sibulat
oliive
salatirohelist, nt segu rukolast ja lollo rossost
mett, oliivõlis, sidrunimahla, soola, musta pipart
röstsaia, pestot ja pehmet kitsejuustu
seedermänniseemneid

Saiast lõika ruudud või kolmnurgad. Saia peale määri pestot, aseta peale kitsejuustu, pritsi oliiviõliga ja pane 5 minutiks 180 kraadisesse ahju. Salati jaoks kasuta marineerituid röstitud paprikaid (mulle meeldivad just need küüslauguse lisamaitse pärast) või rösti ahjus uued, võta koor maha, lõika ribadeks. Samuti lõika kirsstomatid pooleks ja kurgid viiludeks. Haki punane sibul. Rebi salatiroheline tükkideks ja sega koos teiste aedviljadega, maitsesta soola ja pipraga ja lisa oliiviõli. Serveerimiseks aseta maitsestatud salat taldrikule, peale pane küpsetatud kitsejuustusaiad ja pritsi sidrunimahla ja mee seguga. Võid kaunistada röstitud seedermänniseemnetega.

Kitsejuustu viinamarjasalat
heledaid viinamarju
tumedaid viinamarju
halloumijuustu, viiludena
salatirohelist, nt lambsalatit
oliivõli, sidrunimahla, mett, soola, musta pipart
värsket tüümiani

Pane salatiroheline suurele vaagnale, aseta lehtede vahele viinamarjad. Aja oliivõli pannil kuumaks ja prae kiiresti halloumi-viilud kummastki küljest pruunikaks. Lao juustuviilud salatile.Kastmeks vispelda õli, mesi, sidrunimahl, sool, pipar ja nirista salatile. Puista peale värsket tüümiani.


Marineeritud peedid kitse-või lambajuustuga
Minu absoluutne lemmik on kitsejuust peedi ja tüümianiga. Mari-Liis on teinud ülimalt viimsitletud piruka ja rahvusvaheliselt blogimaastikult leiab ka päris uhke, kus värviline peet on veel värvilisemas koosseisus (punapeedi kollased ja valged sordid!, mõtteainet rohenäppudele). Kõige lihtsam ja kiirem viis seda kitsejuustu-peedi-tüümiani kooslust nautida on aga peedid ahju panna. Ehk lõika peedid (keedetud või ahjus küpsetatud) lihtsalt sektoriteks, sega kokku oliivõli, soola-pipra ja tüümianiga ja küpseta kiirelt ahjus, kitsejuust lisa küpsemise lõpupoole. Samuti on lihtne viis peedid ära marineerida. Selleks peavad peedid olema eelnevalt kas keedetud või mitmekordsesse fooliumisse mässituna 180 kraadises ahjus ära küpsetatud. Küpsetamisaeg sõltub peedi suurusest ja jääb vahemikku 20-50 minutit. Al dente krõmpsu on raske saavutada, peab lihtsalt katsetama.



1 punane sibul
1 väike fenkol
1suur peet
50 g suhkrut
30 ml 5% äädikat, eriti hea valge balsamico
200 ml vett
1 tl tüümianit
soola, pipart

Sega kokku suhkur, äädikas, vesi ja viska sisse tüümian. Lase keema ja lisa viilutatud fenkol, sibul ning peedid. Tõsta pliidilt ja hoia üleöö või paar tundi marinaadis. Serveeri rohelise salati (rukola kui vürtsika maitse esindaja on väga hea) ja kitsejuustuga. Siinkohal võib pehme maitsega kitsejuust jääda pisut kahvatuks, aga pealepuistatud riivitud pecorino annab juba elamuse!

0 kommentaari:

Postita kommentaar