07 oktoober 2011

Kõrvitsasupp õuna ja suitsuse juustuga

Kirjutab João Lopes Marques (portugaallane): Et minus on paras jagu jäärapäisust, otsustasin oma tšehhitariga perenõustaja juurde minna, enne kui laseme oma suhtel šahh-matiga lõppeda. Mulle ei mahtunud pähe, et kaks ilusat inimhinge ei saa olla harmooniliselt koos vale maasikamaigu, halvasti ajastatud caffè latte või natuke imeliku maitsega kitsejuustu pärast.
See olnuks liiga mage kaotus. Allaandmine. Aga meie nõustaja ei olnud kuigi optimistlik: „Toit, eriti toidu jagamine, on suhetes äärmiselt oluline. Meie alateadvuses on toit elu allikas. Sellepärast see ongi inimestele nii tähtis.“
Suhte lõpp sai olla vaid nädalate küsimus. Nagu eesti rahvatarkus ütleb: “Armastus käib kõhu kaudu”. Ja nii ongi. Paraku tavaliselt eiratakse, et ka naine võib samal põhjusel mehest ilma jääda. 

Kui asute kõrvitsatest suppi keetma,  võib juhtuda, et teinepool Teie vaimustust ei jaga, aga tasub proovimist ;)

Food & Wine ilmutas 32 retsepti hooajalisest toidust, üks silmatorkavam kui teine.
Kõrvitsa-salveipirukad parmesani ja kreeka pähkliga
Kõrvitsasupp porrulaugu, valge veini ja pastinaagiga
Kuldne kõrvitsa-kartulipüree
Suur pirukas kõrvitsa, šampinjonide ja gruyere juustuga
Kõrvitsakarri kikerhernestega

 Ja kohe avalehel kõrvitsatest supp õunte ja suitsuse juustuga, mida muutsin:

2 spl oliivõli
1 keskmine sibul, viilutatud
250 ml õunasiidrit
2 õuna, hapukamat
1 kg kõrvitsat
750 ml puljongit, kana või köögivili
200 ml  35%-list rõõska koort
sool, pipar
1/4 tl muskaatpähklit riivitud
2 spl võid
150 g juustu, suitsumaitselist, tükeldatud (parim Smoked Cheddar: maitse- ja sulamisomaduste tõttu)

Puhasta kõrvits pehmest sisust, koori ja lõika suuremateks kuubikuteks. Õuntel eemalda südamik. Küpseta õunad ja kõrvitsakuubikud 200 kraadises ahjus 20-30 minutit (oleneb kuubikute suurusest). Pannil kuumuta oliivõli ja hauta selles sibulaviilud, lisa õunasiider ja lase segul kokku keeda, ~5 minutit. Lisa õunasisu (ilma kooreta), kõrvitsakuubikud, puljong ja aja keema. Keeda tasasel tulel kuni kõrvits on lõplikult pehme, jahuta pisut ja püreesta. Maitsesta soola, pipra, muskaatpähkliga. Aja supp uuesti kuumaks, lisa juust, või, rõõsk koor. Serveeri röstitud kõrvitsaseemnetega ja tilguta peale kõrvitsaseemneõli. Õli on küll kallis, aga tasub kõrvitsahooajal siiski soetada, annab hää maitsenüansi.




0 kommentaari:

Postita kommentaar