13 oktoober 2011

Kreeka tallehakklihapallid ja jogurtidipp

Kitsõpidämise kittüses, kõnele kitsõpidäjä:  
Ma olõ laisk inemine, a mullõ miildüs hää ja puhas söögikraam. Et saia piimä, piä ma kitsi. Piim om umast käest võtta ja ma ei piä murõhtama tuu peräst, et poodin piimä hinda nõstõtas. Pääle tuu om kitsõpiim nigu arstirohi – sääl seen om hulga inämb vitamiine ku lehmäpiimän. Kits and päävän liitri jagu piimä, nüsmine om küländ lihtsä. Kits om sääne puulmõtsik elläi, timäga om küländ veidü huult. Kitsõ nüstäs kõrra päävän, a ku üte päävä vahelõ jätät, ei juhtu tuust kah suurõmbat midägi. Üteldäs, et kitsõpiimäl om määnegi esieräline maik. A tuu tulõ sis, ku piim sais. Värski piim om peris hariligu piimä maiguga. Kitsõpiimäst saa väega hääd juustu, ja tuu tegemine om lihtsä.

Kui värske kitsejuust on päälinna jõudnud, hakkab pealinlanegi mõtlema, et peaks vist ikka maale kolima ja kitse ka võtma. Nii hea on lihtsalt värske ja puhas söögikraam. Ja mida kõike sellest kitsekesest ja tema piimast/juustust teha saab ja millega see kõik nii sobiv on! Viigimarjade-meega, peedi-tüümianiga, värske salati ja viinamarjadega, röstitud köögiviljadega, jäätiseks koos kirssidega, pestoga, salvei ja pastaga, oeh- ikka tuleb vist kits võtta!

Alati kui meil kodus miski kitsetoit on, küsib mu teinepool, kas meil tulevad külalised, et eriliselt hea söök laual on. Muidugi läheb mõte  köökidele, kus kitsepiim, kitsejuust, kitsericotta, kitsejogurt, halloumi .. ja nendest tehtud söögid   on väega vana pruuk ehk pika traditsiooniga, näiteks kreeka.

Tzatziki- legendiks muutunud kreeka dipikaste
1/2 värsket pikka kurki, jämedalt riivitud
200 g paksu kitsepiimajogurtit (võib ka värsket kitsekohupiima)
1 spl oliivõli
1 spl sidrunimahla
2 spl tilli, hakitud
1 spl mündilehti, hakitud
1 küüslauguküüs, purustatud

Sega riivitud kurgi hulka soola ja jäta sõelale nõrguma.
Seejärel sega kõik dipiained kokku.


Tallehakklihapallikesed
2,5 dl pehmet saiasisu
1,5 dl piima
700 g tallehakkliha
1 väike sibul, riivitud
3 küüslauguküünt, purustatud
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl jahvatatud koriandrit
1 tl paprikapulbrit
2 spl petersellilehti, hakitud
sool, pipar

Pane saiasisu kaussi, kalla piim peale ja lase paar minutit seista. Sega juurde hakkliha ja kõik ülejäänud ained. Maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Vormi märja käega pallikesed ja pane 200 kraadisesse ahju 20-30 minutiks küpsema.

Serveeri koos tzatzikiga, juurde paku paneeritud/õlis praetud baklažaaniviile. Kui eriti toitev, siis ka ahjukartuleid (toored koorega kartulisektorid segada kokku õli, soola, pipra, tšillipulbri, vürtsköömnete või analoogse Meira maitseaineseguga ja küpsetada).

Ahjaa, magustoiduks tee fariinsuhkruga röstitud kõrvitsa-kohupiimavahtu. Kaneeliga. Ragne leiutatud. Aga kohupiimaks siis kitsõpiimä oma.


Iga rahvusköök maitseb kodus hoopis võrratumalt kui oled kohapeal järele proovinud

2 kommentaari:

  1. Need hakklihapallid on überhead Tzatzikiga.Ja kui veel Retsinat kõrvale kulistada...:)



    Kristel

    VastaKustuta
  2. Aitäh Kristel! Hea veinisoovitus oli just puudu. Ma ei tea, et me oleks seda Kreekas või üldse kunagi joonud, aga nüüd tean vähemalt tahta!

    VastaKustuta