09 november 2011

Chai- vürtsitatud tee

November on müstiline ja fantaasiaküllane aeg.  Pime on ja õhk oleks justkui paks ahjualustest, pöialpoistest, härjapõlvastest, trollidest, drüaadidest, kükloopidest, krakenitest, kääbikutest ja kentauridest. Ei ole imekspandav, et täiskasvanud hakkasid marti jooksma ja muid säherdusi hullusi tegema. Tänapäeval on võimalused muidugi paranenud.  Kuidas oleks Sigatüüka Nõiduse ja Võlukunsti kooliga? Või armujookide ja võlurohtude õpperaamatuga? Kui sul on lapsed, siis on sul iseäranis vedanud, saad neile nõialugusid ette lugeda või kõhklematult ja tähtsa näoga käia kinos kõiki Kariibi mere piraate ja sõrmuste isandaid vaatamas. Ja meie üheaastasele joonistatakse ka nägu pähe ja marti jooksma!

Koduses majapidamises pruugitavad potid-pajad kõlbavad hästi igatsugu nõiakraami ja võlujookide keetmise tarbeks: imerohud, armujoogid, ravitsemise teed, nähtamatuks tegemise rüüped..
Niisiis otsige kappidest välja ingver, kaneel, aniis, nelk, kardemon, muskaatpähkel, vanill, pipar- ja võlujooke keetma! Vürtsid sobivad lihtsalt ideaalselt piima ja jäätisega. Chai on selline kodus hõlpsasti valmistatav vürtsikas nauding. Chai klassikalisi maitsestajaid on viis- kaneel, ingver, nelk, kardemon ja must pipar. Varieerige, näiteks jätke nelk ära või lisage vanilli või tähtaniisi või... Igatahes täname Starbrucks`i ja muid kohvipoode traditsioonilise india masala cha läände toomise eest.

1/2 l vett
10 rohelist kardemonikupart
5 musta pipra tera
1/3 vaniljekauna
5 nelgitera
1 kaneelipulk
väike tükike ingveri, hakitud
2 spl musta teed, nt tugeva maitsega Tseilon
2 spl suhkrut, mida maitseküllasemat, seda parem
1/2 dl piima

Aja vesi koos vürtsidega keema, keeda ~5 minutit. Lisa  must tee ning keeda veel väga tasasel tulel ~5 minutit. Kurna jook klaasidesse, sega sisse suhkur ja piim, peale vahukooremüts ja kakaopulber. Laktoositalumatud ei pea kurvastama, nemad saavad kasutada sojapiima, näiteks Alpro vanilli oma on imehea.
Kogused on kahele.

Parim aeg Chai jaoks on pealelõunane ja parim koht sügaval sohvas või heas kohvikus, näiteks Kumu omas disainitud kookide seltsis. Tenniseklubis ei maksa seda jooki küsida, teenindaja muutub väga nõutuks, kui peab omandama häiriva lisaoskuse piima mikrolaineahjus soojendada ja valmispulbrit sisse segada. Baristad kohvikutes võtavad chai’d valmistades kõigepealt külma piima, lisavad sinna lahustuva teepulbri ja vahustavad-kuumutavad selle espressomasina aurutorust tuleva auru survel.

0 kommentaari:

Postita kommentaar