06 november 2011

Stifado- jahihooaja lihahautis kaneeli, punaveini ja sibulaga

Sõnaga “antipood” tähistatakse meist täpset maakera teisel poolel asuvat kohta, või inimest, kes seal elab, kujundlikus mõttes võib aga seda sõna kasutada kellegi suhtes, kes teeb või mõtleb kõike täpselt vastupidiselt meile. Geograafilises mõttes on Tallinna täpne antipood Vaikses Ookeanis, kuskil Uus-Meremaast kagus, aga kus asuvad meie vastandid kujundlikus mõttes?

Alates sellest hetkest, kui Financial Times nimetas Eestit majanduspoliitilises mõttes anti-Kreekaks, on Eestit Kreekale vastandatud nii mõneski arvamusavalduses.
Kreeklased võrdlevad Eestit aga finants-koonduslaagriga: Lõpuks on leitud üks riik, mis sobitub Berliini nägemusega Euroopa finantsilisest Dachaust!
Memokraat

Tegelikult on muidugi lugu nii, et tänu eesti finantspoliitikale, võib, aga ei pea, kodune ema end kursis hoidma päevapoliitiliste teemadega.  Ega investorite ega finantsturgudega. Minu meelest on see üks tõsine eelis. Kreeka on hetkel vaid teema, kui  suurepärane kulinaariameka! Sügisel on parim üks kreeka lihahautis kaneeli, vürtside, ohtra punase veini ja rohke sibulaga!


1 kg põdraliha või muud looma-, metsloomaliha, aga kreeklased teevad seda ka jänesega
750 g sibulaid, sektoriteks lõigatud
1 suur spl tomatipastat

Marinaadi jaoks
200 ml punast veini
4 spl punase veini äädikat
4 küüslauguküünt, viilutatud
1 kaneelipulk
5 nelgitera
10 vürtsitera
pipart, värskelt jahvatatud
oliivõli
Puhasta liha kelmetest ja lõika ristikiudu suurteks kuubikuteks. Sega kokku marinaad ja hoia liha selles üleöö või vähemalt 6 tundi. Kurna, kuivata lihatükid ja pruunista õlis kõrgel kuumusel igast küljest. Lisa soola, sibulaid, tomatipastat, vürtsid marinaadist- kuumuta. Kalla peale marinaad ja vett niipalju, et liha oleks kaetud ja hauta paksus,  raske kaanega potis madalal kuumusel umbes paar tundi. Serveeri riisi ja geograafiliselt antipoodse punaveiniga, näiteks aussiede Shiraz`iga aga sama hästi prantslaste Syrah`iga.

Inspiratsiooni:

1 kommentaar:

  1. MUlle meeldib stifadot lambalihast teha, väga mõnus ja tummine roog :)

    VastaKustuta