12 detsember 2011

Jõulupavlova kirssidega

Austraalia on maa, kus põlisasukatel oli oma Suur Lugu- unelmateaeg. Seda oskavad lugeda need, kes tunnevad seda salajast keelt. Unelmateaja võimsaim olend oli vikerkaarmadu. Oma laia värvispektriga näitab ta meile kogu eluküllust ja meenutab seda, et ainus absoluutne asi elus on muutumine. Mis täna on, seda homme enam ei ole. Elu on üksainus voolamine. Me oleme kohustatud vaimu liikvel hoidma ja end eluvooluga kokku sobitama, ilma seejuures ajupuuks muutumata. Meie olevik võib olla põnevaim ja väljakutsuvaim aeg, mis iial on olnud.
Christina Cerny Vikerkaarmadu

Tegelikkuses Austraalias põlisasukate lugu enam käibel ei ole. Ei ole põlisasukaidki. Kes tahab,  see usub,  aga väga roosasid prille on vaja. Moraal on loomulikult ajakohane ka tänasel päeval.

Tänapäeva austraallane ütleb, et on neist täppidest (aborigeeni kunst) tüdinud. Austraalias tuntakse hoopis uhkust Pavlova koogi üle. Ükskõik kuhu te lähete, kas piknikule, perelõunale või peenele õhtusöögile, kõik toovad vaimustunult Pavlova välja kui ärtu ässa. Meie pealinnas saab minu  süljenäärmeid käivitavat Pavlovat kohvikust Matilda.  Päris ise tegemiseks pole mul seni aega ega julgust jagunud. Aga kui üks kena austraallanna seda nii lihtsalt ette näitab, siis peab asi õnnestuma ja õnnestubki. Olgu see täpselt kirja pandud, nii nagu austraallanna seda parajasti oma suures suves teeb- värskete kirssidega. Paanikavärinaks ei ole põhjust- Eestis saab hetkel asendust teha külmutatud marjadega ja tuleb ka väga hea! Ja ehk astub Pavlova oma kuulsuseredelil koguni sammukese ülespoole, muundudes ühe põhjamaa kodu ehk minu pere jõuluklassikaks- valge kook punaste marjadega rohelise kuusoksakese taustal! Mida Donna Hay ei tea, aga meie ju teame!, ja ma väga vaikselt sosistan- kirsisiirupisse tuleks šarmika liigutusega kallata törts Amarettot ehk siis mandlilikööri. Mmmm...


Põhjaks:
225 g munavalgeid (~6 suurt munavalget)
1 1/2 tassi*  (330 g) peensuhkrut
1 1/2 tl valge veini äädikat

Katmiseks:
1 1/2 (375 g) 35%-list rõõska koort
400 g kirsse, koos vartega, serveerimiseks

Siirupiks:
1 tass (220 g ) peensuhkrut
1 tass (250 ml ) vett
150 g kirsse, ilma kivideta

Siirupi tegemiseks pane suhkur ja vesi potti ning kuumuta madlal kuumusel kuni suhkur sulanud. Tõsta kuumust, lisa kirsid ja kuumuta 10-15 minutit paksenemiseni. Kurna ja jahuta.

Donna Hay ei õpeta, mida teha külmutatud kirsside korral. Ehk võik see välja näha nii- aseta kirsid sulama sõela sisse ja kausi kohale. Väljasulanud vedelikust, mida ongi umbes 1 tass, ja 1 tassist suhkrust keeda siirup. Kalla juurde törts Amarettot, sega sisse kirsid ja pane külma.

Pane ahi 150 kraadi juures eelsoojenema. Vahusta munavalged mikseriga kõvaks vahuks. Jätka vahustamist, lisades iga 30 sekundi järel 1 supilusika jagu suhkrut. Kui kogu suhkur on lisatud, vahusta veel 6 minutit kuni vaht on raske ja läikiv. Lisa veiniäädikas ja jätka vahustamist järgmised 2 minutit. Joonista küpsetuspaberile 26 cm diameetriga ring ja pane paber küpsetusplaadile. Suure lusika abil tõsta vaht ringi keskele ja lükka vahtu keskelt väljapoole- ringi servadeni, nii et keskele jääks madalam osa ja servad jääks kõrgemad (keskele võiks mahtuda hiljem vahukoor ja marjad). Alanda ahju temperatuuri 120 kraadile ja küpseta  1 1/2 tundi. Lülita ahi välja, ava uks ja ning jäta pavlova ahju jahtuma. Täiesti jahtunud pavlovale pane peale vahukoor, nirista siirupit ja lao kirsid (värskete kirsside korral koos vartega, varred kenasti püsti).

Crowned with glossy cherries and drizzled with ruby-red syrup, this dessert is the ultimate in Christmas chic. Donna Hay

*  Austraallaste tass on 250 ml

2 kommentaari:

  1. jeebus! no see on küll kohutavalt isuäratav. ise ei oska, nii et tuleb vist Matildasse luurele minna.

    VastaKustuta
  2. Kairi, Sa oskad, sa lihtsalt ise ei tea seda! Mul oli siiani sama arusaam!

    VastaKustuta