28 detsember 2011

Mandariinivõie ja marjakook

Eesti tublid kirjaneitsid on üles tähendanud võrratult võluvaid curd`e - klassikalisi tsitruselistest ja siis muidugi eestimaiseid- rabarberist, punasest sõstrast, jne, jne..Päris head eestikeelset sõna ei ole veel leitud, aga võie on vast kõige piltlikum vaste inglaste kuulsale kreemile. Kui kirjaneitsid paluvad jõuluvanadelt härdalt uusi raamatuid, siis tihtilugu nad neid ka saavad- kui nad muidugi tublid ja usinad on olnud. Sooviraamatunimekiri on pikk-pikk, aga ega siis jõuluvanakott ole kummist. Midagi kujutlusvõimet ärgitavat, lõbustavat, elutervet huumorit pakkuvat, entusiastlikku ja stiilseid-hõrke retsepte sisaldavat on üllitatud just selle aasta jõuludeks- Kulinaarsete kroonikute kokaraamat. Ja veel midagi minu lemmikrubriigist- kulinaarselt kaldu reisijutud Samba, sake ja tšillikaun

Minu kingikotis oli ka üks välismaine ideepomm- Cooking for Friends, fresh ways to entertrain with style. Värskendab söögi- ja aiamõtteid (lillad porgandid? valged punapeedid?) vabalt terve aastaringi jagu. Kui mitte ühtki kokaraamatut riiulis pole, piisab sellest ainsast- kõik nüüdisaegsed ja head asjad ühes kohas kirjas- no kui ei tule ise selle peale, et peekonit viigimarjade ümber mässida ning grillida jne, jne. Mitte et see mu lemmiklektüüriks just saanud oleks, aga mandariinivõide retsept on just sealt. 

Selge see, et pühade-eelsel ajal on perenaised end vorstiteo, sültide, pasteetide ja kümnete eri taignatega möllates täiesti ära kurnanud. Kuidas olla ka peale pühi hea kokk? Kui tulevad sõbrad, kes Sinu kokkamiskirest teadlikud ja tühja laua taga istumine tunduks üpris pentsik? Külmkapid, mis sisaldavad pisut tainast, külmutatud marju ja võideid, aitavad perenaise hea peotuju säilimisele igati kaasa.


magusat muretaignat (poe oma või  1-2-3 varianti- 1 muna, 100 g suhkrut, 200 g võid, 300 g jahu näpi taignaks, maitseks lisa apelsini- või sidrunikoort, kaneeli, ingveripulbrit, vanilli)
või ilma kerkimisvõimeta ehk soodata piparkoogitaignat
mandariinivõiet
külmutatud marju

Taigen suru vormidesse ja hoia ahju soojenemiseni vorme külmkapis. Ida Savi ütleb, et küpseta kuumas ahjus ehk siis 220 kraadi juures 10-15 minutit. Peale võie, vaarikad ja tuhksuhkur.


Mandariinivõie
3/4 tassi suhkrut
2 tervet  muna + 4 munakollast
60 g võid
1/2 tassi + 2 spl  värsket mandariinimahla
1 apelsini koor, riivitud (võib ka mandariinikoor)

Klopi munad suhkruga. Kuumuta paksu põhjaga nõus ja madalal kuumusel mahl ja või kuni või sulab. Lisa muna-suhkrusegu kogu aeg vispeldades ja kuumutamist jätkates kuni segu pakseneb ja hakkab läikima- umbes 5 minutit. Veevanni pole selle protseduuri jaoks vaja. Lisa apelsinikoor. Kalla ringi klaaspurki või muusse kuumakindlasse nõussse. Pane külmkappi tahenema.  Tarvita juustudega või kookide peale.


0 kommentaari:

Postita kommentaar