05 jaanuar 2012

Šokolaadi-laavakoogid

Esimest korda sõin seda desserti ühes Jean-Georges Vongerichten`i restoranidest New York`is. Mõtlesin, et ilmselt on see perfektseim magustoit, mida ma iial maitsnud olen. Legendi kohaselt olevat voolav šokolaadisisu juhusliku alaküpsetamise tulemus. Kuigi retsept hakkas ilmuma igas ajakirjas ja uudistes, näeksin selles siiski väljakutset igale koduküpsetajale, sest isegi kerge üleküpsetamise korral ei jää sisu enam vedel. Lahendus on traditsioonilise retsepti asemel kasutada täisšokolaadist täidist ehk ganache`t. Šokolaad peaks olema kvaliteetne ja suhteliselt suure kakaosisaldusega.
Kirjutab Rose Levy Beranbaum auhinnatud koogipiiblis "Rose`s heavenly cakes"

Ganache
58 g kvaliteetset šokolaadi,  60-70%-lise kakaosisaldusega*
1/4 tassi+ 2 spl  (87 g) rõõska koort

Sulata šokolaad ja sega kuuma koorega. Hoia enne tarvitamist paar tundi külmkapis. Saadud ganache`st (140 g)  jagub täidiseks 9-10 koogile (igas 14 g).

Taigna jaoks kasuta Rose`i varianti või.. Pildil olevad koogid on küpsetatud Vilma šokolaadimuhvinipulbrist. Pakile pulbrile lisada 200 ml vett,  100 ml õli. Vala muhvinivormidesse pisut tainast, tõsta lusikaga keskele ganache`t ja kalla peale ülejäänud tainast poole või pisut rohkema muhvinivormi jagu.  Küpsetada 22-25 min 190 kraadises ahjus. Kogusest saab 12 tk (seega osad ilma täidiseta). 
Tore õhtu, lapsed sõid ja ajakulu ei mingit. Pidin paari koogi peitmisega suisa vaeva nägema, et järgmisel päeval oleks midagigi pildistada. Ja õige ongi kohe süüa, sest aja möödudes on ganache koogi sisse imendunud ja  mingit voolavat šokolaadilaavat te enam ei näe. Päris õiget laavakooki jahusisaldusega taina korral siiski ei maksa loota. Väga maitsev on täidisega muhvin küll, aga õige vulkaani tarvis tee ilma jahuta taigen.

Rose`i  taigen (7 või 9 tükki, olenevalt vormi suurusest)

43 g tumedat šokolaadi, 60-70 %-lise kakaosisaldusega*
1/4 tassi+ 2 spl kakaopulbrit (21 g)
3 spl võid (42 g)
3 suurt muna+ 1 munavalge, toatemperatuuril
3 spl creme fraiche`t või rõõska koort (43 g)
3 1/2 spl suhkrut (44 g)
Pane ahi sooja 200 kraadi peale. Sulata šokolaad ja sega pehme või, kakaopulbriga. Vahusta munakollased creme fraiche`ga ja sega toatemperatuuril šokolaadiseguga. Vahusta munavalged, lisa suhkur vahustamise lõpupoole ja sega ettevaatlikult taignasse. Jaga vormidesse, pannes ganache`t lusikaga täpselt keskele. Küpseta 10 minutit kui kogusest tegid 9 kooki ja 14 minutit kui kogusest 7 kooki. Lase vormis jahtuda 20-30 minutit. Süüa soojalt. Täiesti jahtunud kook soojendada mikrolaineahjus.



 Retseptis kasutatud Odense ja Vilma tooteid jagas kasutamiseks ja katsetamiseks Kalev.



0 kommentaari:

Postita kommentaar