23 veebruar 2012

Kirsimetsatort vabariigile

Arusaam Eesti köögist kui maitsetust ja igavast on õnneks möödanik. Aeg on edasi läinud, maailm muutunud. Nii on ka Eesti köök arenenud, ajaga eri kultuuridest mõjutusi saanud ja tänu sellele rikastunud. Ülemaailmne trend on naturaalne, lihtne, puhas ja kohalik toit- ja seda Eesti toit just ongi.
Nii kirjutas Mari-Liis Ilover ajakirjas Tiiu

Kardan, et ma ei oskaks seda kuidagi täpsemalt ja ilusamini öelda. No mida on maailmal metsmaasika või rabamuraka kõrvale panna? Sel suvel armusin kirssidesse, nendesse hapudesse. Kirss pole küll mari, aga räägitakse, et pealekauba nii kasulik, et võite dormeo madratsi ostmata jätta. Ilmselt lihtsusele see kook ei pretendeeri ega isamaaliste tortide võistlusel ei kvalifitseeru, aga uhke ja eriline on küll- nagu sünnipäeval võiks. Kes suvel usinad on olnud ja marjadele kärakat peale valanud, saavad maitsta koos koduse kirsinapsuga.

Kirsimetsatort

110 g pehmet võid
220 g suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
2 muna
150 g nisujahu
25 g kakaopulbrit
1 1/4 tl küpsetuspulbrit
125 ml piima
425 g kompotikirsse

immutamiseks
kirsinapsi ja kompotivedelikku

vahelepanemiseks
250 ml vahukoort
120 ml hapukoort

peale- ja vahelemäärimiseks- ganache
250 ml rõõska kort
300 g tumedat šokolaadi


pealepanemiseks kirsse

šokolaadikildude jaoks
400 g tumedat šokolaadi (70%-lise kakaosisaldusega)

Esmalt valmista šokolaadikillud. Selleks sulata šokolaad ja määri pool kogust 30*40 cm küpsetuspaberilehele. Aseta peale teine leht ja silu šokolaad kahe lehe vahel ühtlaseks, näiteks joonlaua abil. Keera rulli (rulli läbimõõt ~2,5 cm) ja pane paariks tunniks külmkappi. Teine rull tee samasugune. Külmunud rull keera raginal  lahti ja täiuslikud kaunistused ongi olemas.
PS 400 g šokolaadist jäi mul kõvasti üle.

Taigna jaoks vahusta pehme või vanilli ja suhkruga, lisa ükshaaval munad ja segatud-sõelutud kuivained. Vala nõrutatud kirsid 24 cm läbimõõduga koogivormi ja kalla peale taigen. Aseta 60-65 minutiks küpsema eelkuumutatud ahju 160 kraadi juurde. Lase jahtuda. Samal ajal sulata šokolaad ja rõõsk koor (nt mikrolaineahjus, veevannil vms). Jahuta.

Lõika kook kaheks kihiks, immuta kirsilikööri ja kompotivedelikuga. Määri esimesele kihile pisut ganache`t ja vahukoore-hapukoore segu. Tõsta peale teine kiht, immuta ja määri kogu ülejäänud ganache koogile peale ja külgedele. Šokolaadikillud suru külgedele. Peale tõsta kirsse.

Allikas: Donna Hay

4 kommentaari:

  1. ohh, see tort pani nüüd küll näpud kihelema, peab kindlasti proovima =)

    VastaKustuta
  2. Jaana, see on nüüd küll tore, et endast märku andsid! Saame ennast ometi nüüd meile peavalu valmistavatel teemadel, nagu seda hea meik on, harimas käia. Suured tervitused Sulle ja Sinu armsale emale!

    VastaKustuta
  3. Kuidas ei kvalifitseeru isamaaliste tortide võistlusele? Aastapäeva vastuvõtu teema oli võsa, kuidas siis kirsimets ei sobi? Kindlasti esita , täna veel jõuab;) Väga kift tort ! Seda peab kindlasti proovima järgi teha, minu ühes suured lemmikud on just kirsid.

    VastaKustuta
  4. Aitäh Ilse tulise poolehoiu eest! Sellest vaatevinklist sobib see võsa muidugi ideaalselt isamaaliseks tordiks- Eestimaa graafilist ilu eksponeerima! Aga kuna seekordne teostus mind isiklikult ei rahulda, eriti nende perfektsuste kõrval, mis üles on antud, siis las ta seekord jääda!

    VastaKustuta