14 veebruar 2012

Punaste marjade passioon- 100% eestimaine müslibatoon

Laps tuli teatega, et ta vajab pisut (päris suur summa) taskuraha, et osta sõbrapäeval plastmassist südameid ja muud seesugust oma tuhandele väga heale sõbrale. Mitte, et sõbrapäev mulle ei meeldiks, olen nõus koguni teatavale (kahjuks päris suurele) kommertslikkusele läbi sõrmede vaatama, kui ometi leitakse põhjus üksteisele head öelda ja oma armastust väljendada. Ma arvan, et olen võimeline koguni plastmassist südame üle rõõmustama, kui see huumorivõtmes või armastavast südamest tuleb.
Aga minus tõstis pead isetegija. Müslibatoone söön hea meelega. Poe omi. Kui näiteks lõuna on vahele jäänud ja pealelõunal hakkab nälg silmanägemist ära kustutama. Aga neid ise teha? Meisterdamine on muidugi väga lõõgastav, aga .. Mis siis veel järgmisena, toortoit näiteks? See on kõik juba liiga veider ja öko, vist..

Lugesin siis siit ja sealt, ühtegi eeskujulikku juhist ma ei leidnud, seega segasin kõik oma äranägemise järgi. 
Ja ma ütlen, et homme teen veel- kuivatatud õuna, ebaküdoonia tükkide, kaneeli ja meega. Ja palju seemneid- linaseemneid, kõrvitsaseemneid, päevalilleseemneid! Ja kolmandaks troopilise- kleepuvate viigimarjade, datlite ja muu säherdusega. Igasugused õhitud seemned ja terad on ka hea mõte! Eestlane ju nii armastab seemneid!
Punaste marjade müslibatoon

250 g täistera kaerahelbeid (2 1/2 tassi *)
150 g sarapuupähkleid
100 kuivatatud jõhvikaid
100 g kuivatatud maasikaid
100 g kuivatatud kirsse
1 purk (200 ml) kibuvitsamarjahoidist
80 g võid
1/4 tassi mett, magusamasõbrad võivad lisada veidi toorsuhkrut, panin 4 spl
mõned lusikad vedelikku, näiteks õunamahla või ebaküdooniahoidisetõmmist
Kui mõnd hoidist, nt kibuvitsa oma, ei lisa, võiks vedelikku ilmselt pisut rohkem panna, et lõpptulemus kivikõva ei saaks.

Rösti kuivad kaerahelbed ahjuplaadil 180 kraadi juures, sega aeg-ajalt. Kulub umbes 20 minutit. Rösti ahjus ka pähklid, eemalda tumedad kestad ja haki. Lase jahtuda. Sulata potis või, mesi (suhkur), kibuvitsamarjahoidis, lisa vedelik. Sega kõik kokku ja määri tihedalt ahjuplaadile. Küpseta ikka 180 kraadi juures 15 minutit. Lase jahtuda ja lõika tükkideks.

PS Ma üldse ei eita, et pealkiri sarnaneb väga Punaste pükste passioonile- jutt, mis mind  üliväga lõbustas.




* tavaline suur tass mahuga 250 ml

8 kommentaari:

  1. Lihtsalt nii armas ja geniaalne mõte. Ma olen ka kuidagi kahevahel juba ei-tea-mitmendat aastat. Neid südametega mõmmisid ja nendele tuginevat tööstusharu küll ei viitsi toita, aga no lapsed tõesti vajavad vahel väikest kingitust oma sõpradele ja seda ei saa ju keelata. Meil olid sel aastal väikesed nimelised martsipanisüdamed, mis aitasid hädast välja

    VastaKustuta
  2. Oi kui lahe idee! Sööksin neid ilmselt rõõmsasti kuupäevast ja aastaajast olenemata. Ei saa ka muidugi eitada, et mulle väga meeldivad nii kibuvitsamoos kui punased püksid, passioonist rääkimata.:)) Toredat kommertsivaba sõbrapäeva Sulle, Marju!

    VastaKustuta
  3. Väga lahe idee plastmass südamete seljatamiseks!

    VastaKustuta
  4. Ohoo! Suured tänud soojade sõnade eest! Hetkel võib juba kokkuvõtlikult öelda, et asi läheb lastel- vanuse lisandudes, aina paremaks. Sel aastal olid juba domineerimas isetehtud kaardid, geelküünlad ja koguni isetehtud šokolaadid! Ilmselt vorbin nüüd mõnda aega müslibatoone teha, üks tervislikum süsivesikupomm võiks ikka tagavaraks olla.
    Kaunist jätkuvat sõbrapäeva kõigile!

    VastaKustuta
  5. peaasi, et oleks piisavalt seemneid! :)
    ja suur aitah linkimast ka!

    VastaKustuta
  6. Väga lahe idee! (Mitte, et ma sõbrapäeva fänn oleks, aga enda tehtud kink on alati parim lahendus). Ökopoodides on müsli- ja erinevate puuviljabatoonide valik väga lai, mistõttu olen pikemalt kolama jäädes just midagi neist kotti pistnud; aga tõesti - võiks ju ka ise teha.

    VastaKustuta
  7. Tervitused Kairi! Aitäh, Aet! ma olin üsna kindel, et leian Sinu raamatust retsepti, aga minu suureks imestuseks polnud seda seal ega üldse kuskil. Noh, ma kogu kirjandusse ei vaadanud ka.. Aga igatahes väga maitsev on sellest, mis endale parasjagu meeldib. Ökopoe omi söön mina ka (või peaks nüüd juba ütlema sõin?) Juba seepärast, et need on alati nii toredasti kassa juurde pandud, ja nende nimed ja koostised on alati nii ahvatlevad.

    VastaKustuta
  8. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta