27 märts 2012

Rukolasalat külmsuitsulõhe, soojade kartulite, fenkoli ja koorese murulaugu-sinepikastmega

Üldiselt on kokkamine lihtne, aga nagu igas asjas, vahel õnnestub see suurepäraselt ja vahel üldse mitte.
Tavaliselt saavad asjad hästi tehtud kui on mõnus tuju, huvi ja entusiasm, keskendumine ainult sellele ja piisavalt aega ettevõetu ka korralikult lõpuni viia- nagu igas asjas. Aga isegi siis, kui on oivaline idee ja käes hunnitu tooraine, ei pruugi lõpptulemus olla täiuslik maitseelamus.
Siis tulevad mängu nüansid. Vaid pisiasjad teevad heast suurepärase- nagu igas asjas. Kõige piltlikumalt näeb seda spordis, murdosasekundite pärast kroonitakse keegi võitjaks.

Söögi puhul märkate vahet, kui olete maitsnud kõige tavalisemat rooga, millele on lisatud midagi ekstra head. Näiteks ratatouille, milles on tilk 12 aastat tammevaadis seisnud palsamäädikat. Näiteks õunamoos, millele on sisse torgatud ehtne vaniljekaun. Näiteks värskelt küpsetatud kala, millele on peale raputatud käsitsi korjatud soola kristallid. Või röstleib, millele tilgutatud mahedat oliivõli.

Kes on proovinud, saavad aru, millest ma räägin. Soovitan järele uurida. Kõige lihtsam on seda järele uurida söögikohas, millest on teada, et seal nähakse vaeva, et IGA komponent oleks ekstra kvaliteetne ja tuntakse pisiasjade võlukunsti. Selliseks söögikohaks kvalifitseerus hiljaaegu minu jaoks Fish & Wine.

Mõned näited!

Foie Gras on marineeritud!- portveinis ja jõhvikamahlas, juurde karusmarjatšatni ja röstrosinaleib. Mina tean kedagi, kes läheb seda lähiajal veel ja veel sööma ega jõua suve ära oodata, et ise ka laar karusmarjatšatnit keeta!

Seepiaga mustaks värvitud risoto röstitud kammkarpide ja rohelise herne kreemiga- parim värvivalik ja maitsvaim ehk ka tummiseim risoto, mida ma kunagi saanud.

Tõeliselt luksuslik kalahautis erinevatest kaladest, tiigerkrevettidest ja sinimerekarpidest. Serveeritakse safrani-aioliga. Aioli ehk küüslaugumajoneesiga.

Tagliatelled tiigerkrevettidega viina-koorekastmes, serveeritakse punase kalamarjaga. Kliendid nõuavad ja menüüs millegi muu vastu vahetada ei saa. Kui olete proovinud, siis mõistate miks pealtnäha lihtne pastatoit on hitiks saanud. Vihje- ärge kunagi ostke koju krevette ilma kooreta. Ka väikesest kogusest krevetikoortest saab keeta ka kodustes tingimustes kõige hõrguma kastme, eriti kui kastmesse kallata veel törts alkoholi, näiteks viina. Kui arvate, et see valmistuskäik käib Teile üle jõu, minge  Fish & Wine-i.

Passioniviljatrühvlid ja muud ülihead magustoidud- soe karamelline õunakook külma vaniljejäätisega, šokolaadifondant südamiku ja vaarikakastmega. 

Veiniks soovitatud Verdicchio Castelli de Jesi DOC Classico Anfora Garofoli, Marche, Itaaliast suurepärane. Verdicchio omapära on, et ta sobib lihtsalt enamike (soolaste) toitude juurde suurepäraselt. On värske, samas maitsekas.

Või rukolasalat külmsuitsulõhe, soojade kartulite, fenkoli ja koorese murulaugu-sinepikastmega. Kes siis ei mõistaks kevade hakul ise värkest kurgist, redistest ja murulaugust mõnus salat kokku keerata. Aga imeõhukesi fenkoliviile olete lisanud? Mandoliiniga viilutanud? Või mandelkartuleid proovinud, mis ongi mõnusa mandli-pähkli maitsega? Vutimune pošeerinud? Värskest kurgist linte lõiganud? Külmsuitsulõhet spetsiaalsest allikast hankinud? Murulauguvõrsetega kaunistanud? Või murulaugu jogutikastme sisse ära püreestanud?

Kui Te ei ole midagi sellist kunagi teinud, siis minge sööge seda kuskil, kus seda kõike tehakse, näiteks F&W-is, ja saate aru, et imeväikesed nüansid on need, mille puhul  heast saab suurepärane.


Rukolasalat külmsuitsulõhe, soojade kartulite, fenkoli ja koorese murulaugu-sinepikastmega 
neljale, retsepti saladused avaldas Fish & Wine chef  Riho hiljaaegu ETV hommikutelevisioonis

mõned mandelkartulid, koorega keedetud + tilli+ võid
70 g  rukola salatit
1/4 fenkolit, õhukeseks viilutatud
4 punast redist, õhukeseks viilutatud
1/4 pikka värske kurki, õhukeseks viilutatud
120 g külmsuitsulõhet, fileeritud
4 vutimuna
hakitud murulauku, pealeraputamiseks
õlikastet
murulaugukastet 

Murulaugukaste

500 ml maitsestamata jogurtit
suur punt värsket murulauku
soola, musta pipart
Blendreda kõik kokku ja maitsesta soola, pipraga.

Õlikaste

1spl terasinepit
1 spl valge veini äädikat
100 ml oliivõli
Sega omavahel sinep ja valge veini äädikas. Suuremas kausis pidevalt segades lisa vähehaaval õli.

Pane taldrikule äsja koorega keedetud ja veel soojad pooleks lõigatud kartulid, puista peale hakitud tilli ja võid. Tõsta peale lõheviilud, kurgist-fenkolist-redisest-rukolast-õlikastmest kokkusegatud salat. Lisa pošeeritud vutimunad, tilguta peale murulaugukastet ja kaunista murulauguvõrsetega.

3 kommentaari:

  1. Kogu jutt ajas korduvalt suu vett jooksma!

    VastaKustuta
  2. Aitäh Kristel! Lisasin nüüd ka lingi sellele ETV saatele, kus Riho seda konkeetset salatit õpetab valmistama, vutimune pošeerima jne.. 7,50 eest saab seda muidugi autentselt maitsta F&W-is. Unustamatu vaade Harjumäele ja Niguliste kirikule on ka garanteeritud.

    VastaKustuta
  3. Läheb täna sinna JÄLLE seda salatit ja pastat sööma - korduvalt pärast meie käiku sinna on seda juba tehtud - sõltuvust tekitavalt hea on see lõhe ja linna parim pasta ka kindlasti - (ise ei vitsi krevetikoori koguda. Mõnus lugemine oli!

    VastaKustuta