31 märts 2012

Suitsutuskasti kala.. õunamoosiga

Nii peaks välja nägema stiilipuhas kalastusretk Abu Garcia moodi
Hiljaaegu rääkis Dominici peakokk Allar Oeselg meedias nii kala kiirsoolamisest kui suitsetamisest. Saarest pärit ja soolasiia peal üles kasvanud mehe kalajutus oli jumet! Suitsetamisest suitsutuskastis ja selle võimalikkusest koguni linnakorteris  jutustas ta nii veenvalt, et  mina välitingimuste omanikuna lasin kõrvad ikka väga lonti ja läksin otsisin selle paganama kasti siis garaažiriiulilt üles. Viis aastat on kingitud kast kurvalt seisnud. Ei olnud aega manuaali läbi lugeda! ja keegi ei taha ju nii rumal või stiilitu olla, et üks jahi-, matka- ja kalatarve alalises elukohas üles seada või kalad üldse valepidi kasti laduda. Ainult lapsed ja lapsemeelsed panevad telgi koduõue üles, sussutavad lõkkel söetoitu teha ja õngitsevad tiigist kokresid - mida me niikuinii igal suvel teeme. Abu Garcia smoker ootas aga mõnd elegantset kalastusretke, mida aga ei tulnud ega tulnud. Lisapinget tekitas ka see, et eeldataval kalastamisel oleks pidanud ju kalu ka saama, mida kasti panna!

No igatahes võttis kõva 5 minutit, et terve talupojamõistusega kasti funktsioneerimisest aru saada ja järgmised 15 minutit, et kalu tossavas kastis hoida. Järgmised 15 tundi olin ma üsna eufoorias. Kastist tuli välja ju puhas kuld! Oeselg nimetab parimaks suitsumekiga kalaks lõhe.

1 suurem lõhefilee, tervena või kuueks lõigatud
meresoola
lehtpuulaaste ja veidi suhkrut
suitsutuskast

Ettevalmistustööd on primitiivsed ja seisnevad lõkke tegemises, nt õue söegrillile. Suitsutuskasti põhja laastude* (lepa või muu lehtpuu omad) panemises. Laastudele suhkru raputamises (lisab suitsu!). Kalade soolaga maitsestamises ja nahk allpool restile tõstmises.  Resti kasti tõstmises. Kasti kaanega sulgemises ja kasti 15 minutiks lõkkele unustamises.

Edasi võis end õnnitleda suurepärase värske suitsukala puhul! Oeselg soovitas kõrvale rohelist salatit ja mõnd magusat lisandit- õunamoosi, veinis küpsetataud pirne-õunu, ahjupeete ja lonksu Gewürztraminerit. Mina täpselt nii tegingi ja tavalistest annustest said duubel- ja mõnel koguni tripleportsud.

Suur laar õunamoosi valmis vaid mõned kuud tagasi- keset sügavat talve. Koduõunte puhul võib nii juhtuda, et parem enne hakkab saabuma ja mõistlik on reageerida. Moos on saanud kõva reklaami, kui ideaalne partner manchego juustule. Uues suhtes suitsukalaga oli aga õnne justkui veel rohkem!

Varsselleri-õunamoos

1 kg õunu
500 g varssellerit
1 sidrun
1 apelsin
2 dl vett
8 dl moosisuhkrut

Igati stiilitu kompositsioon, aga milline maitse!
Koori ja puhasta õunad ja tükelda koos varsselleriga potti. Lisa sidruni-apelsini riivitud koor ja mahl ning vesi. Keeda kaane all 20 minutit. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 15 minutit ehk kuni moos pakseneb. Koori vajadusel vahtu. Pane steriliseeritud purkidesse ja hoia jahedas.



 * Abu Garcia smokeriga on kaasas kotike imepeene laastupuruga, millest jagub viiekümneks korraks.
Suitsutuskasti saab toimima ka ilma lõkketa- kasti juurde kuulub põhja alla mõeldud süütevedeliku anum.

4 kommentaari:

  1. Vaatasin hindavalt lähiümbruse üle ja hakkan lõkkekohta otsima.

    VastaKustuta
  2. Kallis Marju!

    Kui ikka inimesed tegelevad südamega asjaga, mis neile meeldib, siis tulebki välja nii suurepärane tulemus - nii blogi kui toidud ise. Ja iga peatükk kui novell! Jõudu sulle jätkamast sama innuga!!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on küll väga liigutavalt öeldud! Aga juba reedel näeme!- koos tossukastiga muidugi!

      Kustuta