15 detsember 2012

Sõsarsai pohlade, apelsini ja kaneelivõiga


Ühe kardemonise saia küpsetamise lõhn koos apelsini ja pohla aroomidega toob tuppa juba väga jõululikku hõngu. Ja ülistab kodu, kaetud laudu ja oma lähedastega koosolemist. Mida muud meil olekski oma elult soovida ja nõuda, kui sellistel põhjustel naeratada! 

Mõnusaid jõule!

Sõsarsai pohlade, apelsini ja kaneelivõiga
20 tükki

Pärmitaigen:
2,5 dl sooja piima
25 g presspärmi
1 munarebu
1 dl suhkrut
1/2 tl soola
1 tl jahvatatud kardemoni
7-8 dl nisujahu

Täidis:
150 g sulavõid
200 g suhkrut
suur kruusitäis pohli
2 apelsini riivitud koor
muna või piima määrimiseks

Kaneelivõi:
125 g võid
70 g suhkrut
1 spl kaneeli
1/2 tl soola
1/2 tl vanilliekstrakti

Hõõru tainakausis pärm vähese käesooja piimaga vedelaks ja kalla juurde ülejäänud piim. Lisa toasoe munarebu, suhkur, sool ja kardemon. Sõelu hulka pool jahust ning sõtku paar minutit. Seejärel lisa ülejäänud jahu. Lisa tükkidena ka pehme või ja sõtku kõik ühtlaseks. Jahu peaks lisama nii palju, et tainas tuleks pehme ja läikiv ning lööks kausi küljest lahti. Kata kauss rätikuga ja tõsta sooja kohta. Lase tainal kerkida kahekordseks. See võtab umbes tunni. Saiaküpsetusmasina  omanikud segavad kuivained (sh kuiv pärmipulber) omavahel ja vedelad omavahel ning kallavad masinasse. 7 dl jahu masina korral on piisav, ülejäänud jahu kulub ära rullimise ajal. Masina kasutamisel on 1,5 tunni pärast pehme, sile, sõtkutud ja kerkinud taigen valmis.
Raputa tööpinnale pisut jahu ja sõtku kerkinud taigen kergelt läbi, vajuta õhumullid välja. Jaga taigen kaheks. Rulli üks pool nelinurgaks lahti. Määri 75 g sulavõiga, raputa peale 100 g suhkrut ja pool pohladest. Keera rulli ja lõika kümneks viiluks. Aseta viilud küpsetuspaberiga kaetud vormi nii, et need kerkides puutuksid omavahel kokku. Määri piima või lahtiklopitud munaga ning raputa mõned suhkruterad peale. Kata rätikuga ning lase soojas veel 1/2 tudi kerkida. Valmista samamoodi teine sai. kuumuta ai 200 krradini ja küpseta saiu kuni need on kuldpruunid. Minu ahjus alandasin 10 minuti pärast temperatuuri 180 kraadile ja võtsin saia mõni minut enne 20 minuti täitumist välja.
Serveeri sõsarsaiu kuumalt koos kaneelivõiga. Kaneelivõi valmistamiseks vahusta toasoe või suhkruga. Lisa kaneel, sool ja vanilliekstrakt. vahusta kuni kõik on ühtlane. Lase külmkapis taheneda.

Retsept pärineb Eva-Maria Liiv raamatust “Magusad ahvatlused Lahemaa servalt”
Retsept seal raamatus oli sügisene, jõulude puhul on apelsini lisamine kindlasti ja minu hinnangul hädavajalik.



0 kommentaari:

Postita kommentaar