28 detsember 2012

Oasupp nelgi ja apelsiniga


Kes hirmsasti nelgiteri täis pikitud ahjusibulaid ja ube armastab, aga enne aastavahetust cassoulet`i või siis ka muud oahautist, nt Mari-Liisi poolt Lusika saates demonstreeritud parti ubadega, liiga rammusaks hindab, siis keetku kaunviljad supiks. Talvise supi sisse sobivad ideaalselt nelk ja apelsinikoor. Samas ei tohiks unustada veneaegse kokapiibli sborniku paragrahve ja muud vene kokarahva evangeeliumites märgitut- traditsioonilised supijuurikad on porgand, sibul, küüslauk, seller; rasvaines läbi kuumutatult. Sellele baasteadmisele toetudes, saab millest iganes maitsva supi valmis vaaritada.
Supitegu võtab täpselt niikaua aega, kui puljongi keema ajamiseks (samal ajal teisel pannil juurikaid kuumutades) ja siis keetmiseks (nii umbes 15 minutit ) kulub. 


  • 300 g valgeid ube, külmas vees leotatud 
  • 300 g suitsupeekonit
  • 2 spl õli
  • 2 liitrit kanapuljongit
  • 3 porgandit, kooritud kuubikuteks lõigatud
  • 3 sellerivart, viilutatud
  • 2 sibulat, hakitud  
  • 5 küüslauguküünt, hakitud
  • 1 purk (140 g) kontsentreeritud tomatipastat
  • 1 purk (400 g) tükeldatud tomati konservi
  • 5 kartulit, kooritud ja kuubikuteks lõigatud
  • 1/2 tl kuivatatud rosmariini 
  • 1/2 tl kuivatatud tüümiani
  • 1 spl kuivatatud peterselli (või värsket)
  • 5 nelgitera
  • 1 kaneelikang
  • 10 tera musta pipart
  • 2 loorberilehte
  • 1/2 apelsini riivitud koor
  • soola
  • pealepuistamiseks hakitud rohelist sibulat ja värskeid ürte (petersell, tüümian)
NB! soovi korral võib supi sisse tükeldada ohtralt liha- näiteks veisepuljongikondiliha, külmi praetükke, vorstikesi, vürtsikamaid chorizosid jne, jne

Oad panna külma vette likku ja hoida järgmise päevani jahedas. Kurnata. Juurikad pesta, koorida, puhastada, lõikuda. Peekon lõigata kuubikuteks ja praadida  vähese õliga keskmisel kuumusel, lisada tükeldatud sibulad, porgandid, küüslaugud ja lõpuks seller. Kuumutada kõik korralikult läbi, lisada tomatipasta, kuumutada ja kallata keevasse soolaga maitsestatud puljongisse. Lisada kõik ülejäänud ained- tomatikonserv, kartulid, oad, maitseained, ajada keema ja keeta 15 minutit kuni oad, kartulid pehmed.

Foto pörineb mõnest muust võimalikust oasupist: Andrew Scrivani for The New York Times

0 kommentaari:

Postita kommentaar