03 veebruar 2013

Talvine krõbedik kõrvitsa, õunte ja datlitega

Krõbedik ehk crumble ehk puruvorm on selline menuk, mida kõik teavad kui suvetoitu. Sest see koosneb  värsketest marjadest ja purukattest ning selle juurde käib tänapäevaseks luksuseks nimetatud tegevus ise oma aiast või kodukoha metsast need marjad korjata. Värsked maasikad, vaarikad, põldmarjad, murakad, sõstrad, rabarberid, ploomid, mustikad on parimad krõbediku materjalid. Et nüüd mõni kuri lapsevanem ei saadaks last külmal talvepäeval metsa maasikate järele, siis üks versioon talvisest, vürtsikast ja soojendavast puruvormist. Nagu suvisegi juurde, sobib siia kõrvale piim või jäätis. Ja nagu peenemates restoranides, võib piima sisse kraapida pisut vanillikauna, lisada törts vanilliessentsi või teha lihtlabase piimaga mõni muu selline vanillitrikk  ja tavalisest, lapselegi jõukohasest puruvormist saab täitsa šikk dessert.


tumeda puru all on peidus hoopis kuldsemad värvid


Kõrvitsakrõbedik õunte ja datlitega
Jagub 6-8-le

Põhjaks
400g kõrvitsat
2 tähtaniisi
50ml vedelat mett
2 õuna
10 datlit, parimaks peetakse Medjooli omi
30g pähkleid

Purukatteks
75g nisujahu
75g kaerajahu
50g külma võid
50g rapsiõli*
100g tumedat muscovado suhkrut**
1 tl kaneeli

Kuumuta ahi 180 kraadini. Kõrvits koori, lõika väikesteks kuubikuteks ja pane võiga määritud ahjuvormi. Murra tähtaniis väiksemateks tükkideks ja sega kõrvitsatükkidega. Nirista peale pool meekogusest ja küpseta ahjus ~10 minutit. 
Koori õunad ja lõika kuubikuteks. Datlitelt eemalda kivid ja viiluta. Lisa õuna-datlitükid koos ülejäänud mee ja pähklitega ahjust tulnud kõrvitsatele.
Külm või, õli, jahu, suhkur ja kaneel tee näppude vahel kiiresti puruks. Kalla ühtlaselt kõige peale ja küpseta ahjus veel 30-35 minutit kuni puruvorm on mullitav ja kuldpruun.
 
* 100 g või asemel võib kasutada 50g võid ja 50 rapsiõli. Rapsiõli lisab pähklist maitset, aga suurendab ka toiteväärtust
** tume muscovado on lisaks muudele omadustele pisut aniisise maistega ja sobib seepärast tähtaniisiga magustoidu juurde. Kõrvits, aniis, õun ja kaneel on puhas neljahäälne klassika.
 
Retsepti allikas: Marie-Joelle Schmidt, auldfoodallianz.blogspot.com

Eelmise suve krõbedikumarjade korjaja








1 kommentaar:

  1. aah! krõbedikud jäätisega on mu viimase aasta erilised lemmikud! oskad sa äkki nõu anda laiskvorstidele, kes ei viitsi neid ise kodus keevitada, et kust neid linna pealt saaks?

    tilli ja kummeli oma juba kaardistasin, aga veits imelik on seal iga nädal magustoitu söömas käia... :)

    VastaKustuta