16 august 2014

Näkimadalate kalapirukas

Kogenud meremehed teavad rääkida, et selge ilmaga paistab Tahkuna tuletornist Hiiu madal ehk Näkimadalad kenasti kätte ära. Seepärast polegi Hiiumaal paremat paika kui suursugune Tahkuna tuletorn, kus elustada Hiiumaa merekapteni Herman Sergo ajaloolise seiklusromaani “Näkimadalad” olustik. Soovime, et meie kohvik oleks niisama ettearvamatu ja üllatusi täis kui seda on Näkimadalad ise- kas ulub seal parasjagu merekoer või puhkab näkineiu, seda ei tea keegi ette arvata. Kuid kindel on see, et Näkimadalate kohvik toob rannarahvale omaselt oma külaliste lauale mere ja saare parimad annid ja laseb kõlada ilusatel viisidel. Vana kombe kohaselt teevad meestel vuntsid õllevahuseks Põhjala pruulikojas valminud tõelisi elamusi pakkuvad käsitööõlled.
Dagö saar ja Simpernäsi neem on meie südametesse juba kodu teinud- nii võib juhtuda ka Sinuga, kui Sa meie kohvikusse juhtud.
Kirjutas armas Triinu Näkimadalate kohviku avaloo.

Vist ikka väga hea kohvik sai! Maani kummardus väge täis tiimile, maailma stiilseimatele külastajatele, helikopteriga lahkuvale Otile. Kuude kaupa planeerimist, mitmete perekondade magamata öid ja usinat toimetamist sai emotsionaalses mõttes ülimalt väärilise tasu!!
Just täpselt alljärgneva piruka küpsetas meie kohvikusse Siiri. Kõik, kes maitsta said- soovisid teist tükki lisaks. Miks Hiiumaa perenaiste pirukad maitsevad paremini kui muidu- täidises on hoopis kodujuustu ning kala on ju mõistagi enda merest ja suitsuahjust just võetud tursk!
 
Näkimadalate kalapirukas


Taigen:
3 dl nisujahu
1,5 dl rukkijahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
natuke soola
150 g külma võid
1,5 dl hapukoort

See kogus oli sobiv Siiri väikese, 20x33 cm suuruse, ahjuplaadi jaoks.
Segada taina ained omavahel läbi palliks ja panna külmkappi, vähemalt pooleks tunniks. Seejärel suruda taigen ühtlaselt ahjuplaadile ja torgata kahvliga auguliseks. Küpsetada 200 kraadi juures umbes 10 min.

Täidis:
suitsukala (kogust Siiri ei kaalunud täpselt, arvas umbes 300 g)
4 muna
2,5 dl kohvikoort
300 g kodujuustu
värsket tilli
sidrunipipart, soola


Puhastatud suitsukala jaotada ühtlaselt eelküpsetatud pirukapõhjale. Segada omavahel lahtiklopitud muna, hakitud till, kodujuust ja koor. Maitsestada soola, pipraga. Valada segu kalatükkidele ja küpsetada umbes 200 kraadi juures, kuni pealt küps ja kergelt pruunikas.

Kauges külas..Koduküla rannas..Pole ühtki poodi, miski pole linna moodi.
Rahvuste, koerte, kiikuvate laste jutuvada kohvikuõuel!
Õhk nagu kuum kuiv mähis.
Siin on pidu!!
Kuumeneva suitsulesta lõhn ja külm vahutav Põhjala pruul.
Veel kord maani kummardus väge täis tiimile, maailma stiilseimatele külastajatele, helikopteriga lahkuvale Otile! Kui kogu selle kamba jõuaks kinni maksta, saaks endale hommepäev eesti enimkülastatava restorani.


Kõik teed viivad Tahkunasse
Rahvas koguneb
Mõnus melu
Kohvikus     
Suitsune kikerdus ja Adramehe toekas kõhutäis
Rootsi kuninga lihapallid, kaalika-kartulitambi ning pohlakastmega. Salaretsept.
Kujundus võrratult Helenilt Kunstiklaasist
Heleni ehted



Samal hommikul suitsutatud lest ning ahven. Kalakasti valikus veel suitsune kikerdus, häbelikud heeringad- rootsimagusad ja Näkimadalate kohviku pearoog- silgupiss. Munavõi ning värske kartuliga.
Minu isiklik suur lemmik: Põhjala Rukkirääk
Ausõna: õlleleti taga oli Helsingi ülikooli audoktor- perekonna värk :)
32 kraadi vilus, ei saa öelda, et jahutavaid jooke poleks olnud


 
Tornis oli kino




Lasteala, aga mitte lihtsalt- päev läbi loomingulised tegevused






 
Lugemisnurk, kus Näkimadalate loole lisaks oli minu isiklikust raamaturiiulist klassikuid, armastusluulet jms

Üks ja ainus Ott   
Sõidukiterivi ulatus ikka väga kaugele 


Rahvas kuulab

Ott lahkub..

..helikopteriga
Fotode allikad: Kärdla kohvikutepäeva ametlik fotograaf Tuuli Tammla, Britt, Piret, Krissu ja Teele


0 kommentaari:

Postita kommentaar