06 veebruar 2016

Safraniriis mandlite ja kuldsete rosinatega


Lähis-Ida köök on minu armastus. Küüslauk, vürtsköömned, kaneel- jah, see on minu teema. Sealkandis söön hummust ja ma ei saa sellest iial isu täis. Täiesti võimalik, et kebabid, shawarma`d (araabia kiirsöök), zaatar`id, baba ganoush`id võivad olla kõikuva kvaliteediga, aga hummus on alati ja igas söögikohas olnud maitseelamus nr 1. Arusaamatu, kuidas nii lihtsa toidu maitsed võivad olla nii nüansirikkad.

Lähis-Ida köök on värvikas, aromaatne, maitserikas. Värsked köögiviljad (no olid maailma parimad kohalikud kurgid), „kartulikotid“ vürtsidega ja hiiglaslikud vikerkaarevärvides läätsekotid poeriiulitel, lameleivad, muidugi kikerherned ja datlid, datlid, datlid, mereannid, oliivid ja oliivõli ning ürdid. Igas valmisvürtsisegus sisalduvad vürtsköömned, koriandriseemned, kaneel, cayenne-pipar, kardemoniseemned, paprikapulber ja safran. Kas pole imeline kooslus?


Mõned spetsialiteedid:
Araabia lameleib- kuulub iga söögikorra juurde
Baba ganoush- määre või dipikaste röstitud püreestatud baklažaanist, küüslaugust, tahhiinist, sidrunimahlast ja oliivõlist
Hummus- määre või dipikaste keedetud püreestatud kikerhernestest, küüslaugust,  tahhiinist, sidrunimahlast ja oliivõlist. Aromaatne, pähklise tekstuuriga, igavene lemmik!!
Muhammara- määre või dipikaste röstitud püreestatud paprikatest, kreeka pähklitest, granaatõuntest
Falafelid- frititud pallid kikerhernestest, sibulast, vürtsidest.
Tabouleh- salat bulgurist, kurkidest, tomatitest, rohkelt hakitud petersellist, mündist, rohelisest sibulast. Imeline lisand grill-lihale.
Fattoush- jällegi värskusest pakatav salat tomatitest, kurkidest, salatilehtedest, hakitud oliividest, peterselli- ja mündilehtedest, oliivõlist-sidrunimahlast kastmes, kohustuslik komponent ahjus röstitud lameleivast tšipsid.
Et minu õde arvas, et tema on parimat araabia toitu saanud minu köögis, siis olen nõus iidseid saladusi paljastama. Esialgu vaid lühidalt.
Claudia Rodeni safraniriisi retsept pärineb aastast 1968, ma polnud siis sündinudki, aga klassikud juba olid.

Safraniriis mandlite ja kuldsete rosinatega

  • 3 1/2 tassi vett
  • 3 spl kerget taimset õli
  • 1 tl soola  salt
  • 1/2 tl safranit
  • 2 1/2 tassi basmati-riisi
  • 2/3 tassi kuldseid rosinaid
  • 1/2 tassi mandlilaaste, st viilutatud mandleid

Claudia Rodeni sõnul on ideaalseim riis pika-teraline basmati. Õrna sandlipuuaroomi ja maitse, kerguse, terade eraldatuse tõttu. Aja suures potis vesi koos soola ja õliga keema. Pese riisi sõelal külma voolava vee all. Hõõru safraniniidid uhmris peenemaks. Lisa keevale veele riis ja safraniniidid, aja keema ja keera siis kuumus maha. Keeda tasasel tulel 20-30 minutit, kuniks kogu vesi on riisi imendunud. Tõsta pott tulelt ja lase veidi seista. Rosinaid hoia mõned minutid kuumas vees, kurna ja lisa riisile. Mandliviilud rösti kuival pannil kuniks need kuldesed ja aromaatsed (mitte kõrbenud). Lisa riisile. Sega, serveeri soojalt.

Algallikas: Claudia Roden, pretty woman, produktiivne retseptikirjutaja. 
Näiteks The New Book of Middle Eastern Food                

Veel eriti hurmavaid ideid Lähis-Ida toitudeks olen leidnud Greg Maloufi raamatuist, näiteks:
Greg Malouf, Artichoke to Za`atar: Modern Middle Eastern Food
Greg Malouf, Malouf: New Middle Eastern Food jne

Ja siis veel:
Ariana Bundy, My persian family recipes
Sarit Packer/Itamar Srulovich, Food from the Middle East
Anissa Helou, Sweet Middle East

Ja muidugi
Yotam Ottolenghi, Plenty
Yotam Ottolenghi, Jerusalem

Meie Dubaisse saabumine nägi välja nii, et peale riiki sisenemist suunati meie 8-liikmeline pere sujuvalt suuremat sorti takso peale, kes meid 100 kilomeetrise tunnikiirusega mööda 8-rajalist linnateed Jumeirah Beach Residence`i sõna otseses mõttes  lennutas. Mingeid laialt levinud legende,  et keha peab selles palavuses varbaotsteni kaetud olema, naistega ei räägita ja nägudekontroll on ülimalt aeglane, sest tüübid palvetavad kogu aeg, ma riiki sisenemisel ei täheldanud. Kell oli 4 hommikul, ootasime Bahar 1 oma korteriomanikku ja taksojuht ootas koos meiega. Oli aega vaadata inimesi ja kuidas kohalikud omavahel rääkisid püüdlikult inglise keeles, et mitte olla ebaviisakad meie vastu. Oli aega vaadata ringi korterelamu parklas ja kuna me seal peale Ferraride, Mercedeste, Porschede ja Lamborghinide suurt midagi ei märganud, hakkas meile koitma, et vist olemegi jõudnud maapealsesse paradiisi.

Iga järgnev päev meie esmamuljet aina süvendas ja ma ei oska öelda muud, kui kellel on selles riigis, millel on ambitsioon kõiges olla maailma nr 1, igav , saab see olla vaid tema enda süü. Oleme hiljemgi arutanud pereringis, miks meile seal niiväga meeldis. Igaühe kõrghetked on küll sõltuvat isiksustest olnud erinevad, aga me kõik oleme iga kell nõus araabimaale tagasi minema. 

Kristini kõrghetk ei olnud minu imestuseks mitte Dubai Mall ega Victoria Secrets, vaid overnight desert safari, see tähendab õhtut ja ööd kõrbes. Imeline õhk, imelised värvid, varjud, päikeseloojang, kaameli ja atv-sõit.  Hummeriga luidete tippudel kihutamine tõmbas adrenaliini kohe alguses taevasse. Ja kogu muu meelelahutus araabiamoodi- külluslik õhtusöök, pistrikuga mees, keerutav mees, maitserikkad shishad.  Ja varahommikul kaamelivillast tekid ja kogu perele kaetud laud kõrbetaeva all.


Kõrberatsu juht, kes meie adrenaliini kõrge taseme eest hoolt kandis
Keerutav mees












Perepilt




Shishahetked
Pistrikuga mees


Eduard nimetas oma top2 ülikiiresti- bassein ja üllatus-üllatus.. kollane maja.

Bassein- selgituseks, et korterelamu  tähendab araabiamaal tornmajade vahele jäävat imeliselt kaunist haljastatud puhkeala, koos mänguväljakute, purskkaevude, koskede, basseinide, poodide, restoranidega. Otseloomulikult oli kogu sooja veega bassein ainult Eduardi  päralt koos isikliku rannavalvega.          
Kaire basseinis
Atlantises





















Public beach in JBR. Jumeirah Beach Residence, Dubai.
JBR kodus, all ootab jälle soe bassein
Kollane maja- Emirates Palace. Ju pole pikka punasesse kleiti riietumine eriline hetk ainult naisele. Tuleb välja, et see on muljetavaldav tunne ka tema 5 aastasele pojale, kes emaga emotsionaalselt veel nii seotud on. Emirates Palace-i sisenemine nõuab teatavat dress-code. Ühtlasi saab pilgu peale visata maailma suurimale pärlile. Sisenemisel ei tohiks öelda, et lähed vaid vahtima, vaid kui keegi küsib, siis lähed kohtuma ja kohvi jooma.
Emirates Palace


Mother of Pearl

Minu isiklik kõrghetk oli aga see, et araabia on ülimalt turvaline. Mulle tundus esimest korda elus, et mu 5- aastase valvamine ei ole ainult minu perekonna mure, vaid terve riik hoidis tal silma peal- rannas, basseinis, tänaval, ühistranspordis, korterelamus.. Igal pool. Veepargis oli ausalt iga 5 meetri tagant inimene valvamas. Ja et ühistranspordis võis tunda end kui kuningalossis. Trammipeatus tänaval oli üleni klaasist (mitte pleksi-klaasist) ja konditsioneeritud. Metroojaam nägi välja nagu palee ning esimesed vagunid olid ainult lastele ja naistele. Tänavad ja ühine linnaruum olid luksuslikud, rahvast oli palju, aga ruumi oli lahedalt.  Alkoholi ei müüdud kuskil ja õllepurk näpus jõmisevaid tüüpe ei eksisteerinud. Kohalikud mehed olid üliheas vormis ja käisid ringi koos kahe-kolme lemmiknaisega (ametlikult pidavat sealmaal olema lubatud viis). Meeste valged kehakatted nägid välja piinlikult puhtad ja ülimalt triigitud, naiste ühtmoodi mustasid abayasid eristasid vaid üliluksulikud ja ülipeened detailid.

Imeline Dubai Marina, 7 kilomeetrit imelisi jalutusteid

JBR Walk- iga nädal uued meelelahutused


Üks maailam suurimast ja ilmselt kõige kaunimast mosheest asub Abu Dhabis. Grand Mosque Sheikh Al Zajed.

 

Meie Merka
Mutid hoos
Värvid, mustrid- imeliselt pehme oli sealne maailma suurim käsitsikootud vaip
Rattasõit vormelirajal. Kohalik tervisekindlustusfirma annab umbehääd rattad rahvale kätte täitsa tasuta. Ole ainult kohal ja mine sõida. Veel ekstreemsemate kogemuste nautijatele (nagu meie mehed olid) on uhiuued asfaltkattega rattarajad keset kõrbe Al Wathbas - 40 kilomeetrit Abu Dhabist.
Yas Marina Circuit Formula 1 rada
Kogu sõitu saatsid tuled ja viled

Kellel sellest veel väheks jääb, saab nautida wakeboardi.
Meie Henrik
Araabiamaal toimub kogu aeg midagi. Kui me küsisime, miks igal õhtul on enneolematu ilustulestik, selgus, et parajasti käib shoppingfestival. Kui osad me pereliikmed hüppasid vaid korra läbi golfi maailmameistrivõistlustelt, naasesid nad mitmeid-mitmeid tunde hiljem õnnetipul olevatena. Araabimaal on nimelt auhinnad sellised, et kohale tuleb kogu maailma paremik.
Meie reisi tegi aga eriliseks kahtlemata kohtumine vanade sõpradega, kes araabiamaal juba mõnda aega elavad. Päris kindlasti poleks me ilma nendeta taibanud minna kodu kõrval toimuvale Ladies night`ile, wakeboard`i rajale, rattasõitudele, õhtusele einele Galleria`s asuvasse Lemon Grass`i, Saadiyat`i randa, Bentley klubisse ja veel paljudesse, paljudesse kohtadesse. Ilmselt poleks ilma Wipsi-Kaire-Martata meil tekkinud seda imelist kodust ja oodatuse tunnet. Täname!



Non-stop summer Saadiyat`i rannas. Meri ja taevas saavad üheks. Sealkandis võib kohata flamingosid, rohelisi kilpkonnasid, delfiine.





















0 kommentaari:

Postita kommentaar