11 august 2016

Maroko lambahautis


Helsinki on meie lähim suurlinn. Helsinki on tegelikult hiiglasuur. Kaugeltki  mitte ainult see ala, mis jääb Länsisatama ja Aleksanterinkatu või Mannerheimintie vahele.

Helsinkis on kogu aeg midagi uut. Miljoniprojekte, rahvuskööke. Helsinkis on avastatud, et meri tõmbab inimest vääramatu jõuga ja pole õige seda alahinnata.
Seega sea sammud Hernesaarile.
Viikingist filminäitleja ehitas sinna miljoneid maksnud avaliku sauna. Räägitakse, et mitte keegi ei soovinud nii veidrat projekti finantseerida. Nüüd aga selgus, et sauna (sealhulgas suitsusauna) ilma broneeringuta juba naljalt ei pääse. Merele avatud terrassid  kihavad nagu korralik sipelgapesa- nii peeneid ülikondi ja selles chilli`jaid pole varem nähtud.

Naabruses (Eira) asub ka põhja-aafrika köögile pühendunud Sandro. Sealsed brunch`id on samuti enneolematud. Koha rajaja ja visionäär on välja andnud oma kokaraamatu, iga retsept on minu arusaamist mööda 100% toimiv.

Kui kõht marjasöömisest hele ja varbad  plätudes külmetavad,  on paras aeg vahelduseks midagi tummisemat põske pista. Lihtsalt nii eriliselt hea maitseb see lambahautis, eriti kui sinna hooajalist värsket koriandrit lahke käega peale visata.

 Maroko lambahautis

Koostisained:

1 kg lambatükke, selliseid, kus on toruluu sees, mis on maitseandja

3 spl oliivõli

100 g kuivatatud musti ploome (osades kohtades müüakse selliseid pehmeid „kuivatatud“ musti ploome, mida poel vaja eelnevalt isegi leotada)

50 g mandleid

50 g seesamiseemneid

2 küüslauguküünt (suurt ja mahlast ikka)

1 sibul

50 g varssellerit

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl erinevaid pipraid

1 kaneelikoor

1 tl ingveripulbrit (alati on etem riivida värsket juurikat)

näpuotsaga safranit

1 tl mett

1 l köögiviljapuljongit

soola

värsket peterselli, koriandrit kimpu seotult ja pealeraputamiseks

 
 Sandro brunch

Valmistamine:

Rösti kuival pannil mandlid ja seesamiseemned

Kuumuta „tagine“ nõus (maroko pott) või muus raskes ahjupotis õli ja pruunista selles lambatükke igast küljest. Raputa jämedat soola. Koori ja viiluta sibul, küüslauk, sellerivarred. Lisa need potti ning kuumuta 2-3 minutit. Lisa vürtsköömned, piprad, kaneel, ingver, safran, mesi. Kuumuta veidi veel, masseeri liha korralikult mee ja maitseainetega kokku. Vala peale puljong, lisa kimpu seotud koriander/petersell ja hauta madalal kuumusel paar tundi. Võta kimbud välja.  Lisa mustad ploomid, mandlid, seesamiseemned  ja hauta veel 20 minutit.

Serveeri kuskussi ja jogurtikastmega (maitsestamata jogurtisse lisa soola, pipart, pressitud küüslauku, münti, peterselli, sidrunimahla).

Nagu ütleb Eia Uus "on meie aastaaegade vaheldumises poeesiat ja elutõukeid, mida ühtlases troopikas kulgedes napib".  Ausalt öeldes ma ei kujuta ette elu 12 kuud plätudes. Mulle meeldib, et loodus tuletab meelde nii aja möödumist, kui ka seda , et alati on uus algus.
Igati merele avatud Löyly



Selfitajate lemmikkoht
Löyly`s on disaini rohkem kui rubla eest. Puitu ei ole millegigi töödeldud. Asjad, inimesed ei pea jääma uhiuue ja  värske välimusega, loomulikus vananemises peitub tegelik ilu.

0 kommentaari:

Postita kommentaar