29 november 2016

Maailma Parim Jõuluseapraad


Tume  meri, 
kuldne  pilveäär, 
haljas  roostik, 
keerlev  rannakäär ..
Debora Vaarandi

 


Luule on mantra. Annab energiat, inspiratsiooni, paneb kokkama.

Eestlase jaoks pole paremat liha, kui sealiha. See on kõige magusama ja kodusema maitsega. Minu vanaema väimehed kutsusid soolatud sealihast tehtud praetükke kompvekiteks. Suussulavalt magus. Et jõulutuled üle Eesti süüdatud, tuleb teha ometigi väike peaproov maailma parima jõuluprae küpsetamiseks. Olles äsja Eesti uusimast kulinaariamekast- Kuressaarest naasnud, ütlen, et värskelt sadanud lumes, talvine armas väikelinn, oma puust romantiliste majakeste, suveniiripoekeste ja butiikidega, väikese teatri, spaade ja tuhandete jõulutulede ning restoranidega, näeb välja just nagu iga Alpi linnake. Ainult söök on neli korda parem ja koguni ka odavam. Ja jahisadam ning merevaade, mida Austrias lihtsalt pole!!

Üks paremaid tükke jõuluprae jaoks on kamaraga sea kõht või külg. Just küljest tehakse peekonit. Peekoni potentsist on ometigi igaüks teadlik. Pane seatükk ööseks marinaadi. Küpseta kolm tundi 160- kraadises ahjus. Siis tuleb liha suussulav.



Maailma Parim Jõuluseapraad

1 kg seakülg

Marinaad:

2 sibulat

4 küüslauguküünt

50g Põltsamaa sinepit

100 ml toiduõli (üldsegi mitte oliivõli, vaid nt rapsiõli)

 4-5 tüümianioksa

Vurista saumikseriga valmis marinaad. Hinga sisse nohurohuks. Määri seakülg sisse ja aseta üleöö külmkappi. Järgmisel päeval puhast seatükk marinaadist ja aseta fooliumisse. Lisa soola, pipart, tüümiani. Küpseta 150-160 kraadises ahjus 3 tundi.

See retsept on Pavel Gurjanovi  ja ilmus Oma Maitse septembrinumbris aastal 2016.








1 kommentaar: