14 mai 2011

Täidetud suvikõrvitsad ja muud grillad- selle suve hitid

Üks elu suurimatest rõõmudest on suvisel hommikul koos päikesega ärgata. Tõesti-tõesti, nii räägib nn öökullinimene. Suvehommikul õues jalutada, oma aias uusi õitsejaid avastada, tass kuuma kohviga käes. Terviseteadlikumad kindlasti kohvi ei joo, aga inimene ei pea kogu komplektis nii täiuslik ka olema.

Õuegrillil on tore hommikumunad küpsetada ja saiad röstida. Rääkimata pühapäevahommikustest pannkookidest. Õues tehtud söök tundub palju maitsvam. See ei ole tegelikult uuema aja leiutis, vanasti ju suvel pliiti toas ei köetud, vanaema tegi peresöögid ja keetis seakartulid nn tulemäel. Elati loodusega kooskõlas, suvel töötati, talvel puhati. Austraallane elab ka tänasel päeval õigemas rütmis! Varahommikul on Surfers Paradise`is avenüüd rõõmsameelset rahvast täis, inimesed jalutavad ookeani äärde, sörgivad, sõidavad jalgratastega, tädid istuvad mukitult kohvikus ja ulatavad üksteisel jõulukinke! Hommikul kell 5! Rääkimata, et iga austraallane valmistab süüa õues ja tal on selleks miinimum kahemeetrine grill.

Avastasin eelmisel suvel Toiduakadeemia`s, ühel kliendiüritusel, et grillimine ei olegi üks lämmatav, määriv ja tüütu tegevus. Osale vaid konkreetses tegevuses koos oma ala fännidega ja elad imekiiresti sisse moppide, glasuuride, vürtsmooside maailma ja omandad kõik olulised nipid. Grillida saab armastusega, grillida saab kõike, valmistada magustoitu ja suvalisest ehitusmarketist ostetud marmorplaadil pizzat. Toorainega läheb Eestis aina huvitavamaks, grilli kasvõi sardiine, kaheksajalgu, kuldmerikoger on juba argipäevane.. Aga liha tahaks ikka ka, eriti peale umbrohugurmee hooaega! Meelaste toitude valmistamist võin õppida Nigellalt, aga liha grillimist näiteks.. Rainilt.. Meie enda BBQ profilt Rain Käärst`ilt. Rainil on nüüd raamat „30 aastat pliidi ääres- profikoka kodused lemmikroad“. Raini sugulane või vähemasti naabrinaine tahaks küll olla, kui loen tema rõõmust tervele kogukonnale 14 käiguline laud katta. Kes ei tahaks, et naabrimehel on aias gaasigrill, söegrill, smoker ja BBQ-ahi, milledega ta oskab midagi peale hakata- maailma meistrivõistluste tasemel. 

Samuti nagu Rainil on mul vastuseta küsimus, miks nõukaajal vaid üks kord aastas liha õues küpsetati- jaanipäeval ja miks tollal liha nii kanges äädikas ja kaua marineeriti, et seda võis toorelt süüa, küpsetada polnud justkui vajagi.
Seega ettevalmistused saabuvaks jaanipäevaks :-)

Klassikaline šašlõkk nii nagu Rain arvab

1 kg seakaelakarbonaadi

3 spl tomatipastat
3 suuremat sibulat
6-7 küüslauguküünt
½ tl cayenne pipart
1 kimp peterselli
1 kimp koriandrit
1 spl suhkrut
1 tl purustatud musta pipart
Koori ja viiluta sibulad. Haki küüslauk, petersell ja koriander. Sega marinaadiained kokku. Ära unusta cayenne`i pipart, see annab teravust.
Lõika liha kuubikuteks ja tõsta marinaadi. Et maitsed paremini sisse imbuksid, masseeri liha kätega. Pane jahedasse 5-8 tunniks maitsestuma.
Lüki lihatükid ristikiudu vardasse. Küpseta kuumadel sütel mõlemalt poolt 5-7 minutit ehk kuni liha on küps.

Kui ägedal söel lihamahlad kinni grillitud, raputan meresoola ja küpsetan kaane alla edasi. Soola marinaadi kunagi ei pane, sool tõmbab mahlad enne välja. Liha, kala juurde ei ole tõesti mõtet kartuleid, pastat jms tarbida, see teeb olemise liiga raskeks.
Parimad lisandid on grillitud aedviljad, tummised tomatikastmed, kiirmarineeritud kurgi-sibulasalat (8 lühikest kurki, 1 punane sibul, 1 spl 30%-list äädikat, 1 spl suhkrut, 1 tl soola, rohkelt hakitud tilli panen kaanega nõusse, raputan ja hoian 1/2-1 tundi külmkapis. Suured ja juba pakuskoorelised kurgid koorin, aga väikesed ja noored beebikurgid on eriti maitsvad koos koorega) Ja grillikuumast läbi käinud pitasai!
Šašlõki marinaadisegust saab suurepärase suvikõrvitsamaitsestaja!

Täidetud suvikõrvitsad-selle suve hitt!- jätkub ka kaheksale 
 
4 suvikõrvitsat
1 suur lihane tomat
4 küüslauguküünt
1 dl sweet-chili kastet
soola, pipart
riivitud juustu (kõvad (pecorino, parmaggio) on maitsekamad)

Lõikan suvikõrvitsad pikuti pooleks (nii on pidulikum). Kraabin sisu välja jäätisekulbiga. Suvikõrvitsapoolikud piserdan oliivõliga, maitsestan (tavaline vegeta on väga hea suvikõrvitsamaitsestaja).
Tükeldan suvikõrvitsasisu, tomati, küüslaugu. Maitsestan soola, pipraga ja segan magusa tšillikastmega.
NB! Suurepäraselt sobituvad segusse lihamarinaadist ülejäävad tomati-peterselli-koriandrilehised, vajalikult maitsetunud sibulad. Hakin sisse vähemasti pool marinaadisegust. Suvikõrvitsalootsikud täidan seguga. Raputan peale riivitud juustu. Kuna grillrestil ruumi vähe, pistan ahju ja küpsetan 210 kraadi juures 20-30 minutit.

Süsi püksi!






2 kommentaari:

  1. Oi, kui mõnus sahver! Nii hubane ja lõhnab hästi:) Jaa,ja head toidulõhna on täitsa tunda!

    VastaKustuta
  2. Aitäh Piret! Puhas rõõm on lati nii kõrgele ajanud, et esialgu jooksen lihtsalt alt läbi.

    VastaKustuta