25 august 2011

Jogurtitort jõhvikate ja valge šokolaadiga

Olete ju näinud hommikutelevisiooni, kui Nadežda küpsetab! Milline soojus kiirgab tuppa kui Nadja seal stuudios armsalt oma kooke kokku paneb, kohmetult midagi ütleb ja samal ajal võluvalt rõõmustab. Mida siis veel küpsetada oma armsale pisipojale kui mitte Nadja kooki!

Esimesele eluaastale liginev pisipere on äärmiselt meeldiv rahvas. Nad on seltsivad ja armastusväärsed. Nad musitavad ja lehvitavad, armastavad ja töötavad ühtmoodi rõõmsa hingega. Sellises vanuses on lapsed suurepärased perekonnaliikmed, olles pere loomulikuks ja entusiastlikuks tuumaks. Neist ja nende ümber pulbitseb elu. Kaugeltki mitte alati ei ole inimene nii terviklikult positiivne igasuguste muudatuste, uudiste ja uute avastuste suhtes. Arvatakse, et mitte kunagi enam ei ole inimene ka nii erapooletu, eelarvamustevaba, varjamatult uudishimulik ja puhtast, ehtsast elurõõmust nii läbi imbunud, kui selles vanuses.

Nadja kook on pehme, et laps ka saaks kooki suhu toppida ja ikka ümmargune, sest 10 kuud on ümmargune number. Mammud on nii ilu pärast, kui annavad magusale haput ka, ning lapsel on neid tore keelotsaga suus ringi ajada. Sünnipäevakook, mis tänapäeval järjest toredam, olevat olnudki oma algses vormis lihtsalt ümmargune valge kakk, valmistatud täiskuu, uuestisünni ja kasvu sümboli auks.

300 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
250 g suhkrut
150 g võid
4 muna
0,5 tl vanillsuhkrut
300 g maitsestama jogurtit
kaunistuseks jõhvikaid ja valget šokolaadi

Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad, vanillsuhkur ja jogurt. Sega ühtlaseks massiks. Lisa küpsetuspulbriga segatud jahu, kata 26 cm läbimõõduga koogivorm küpsetuspaberiga, vala segu vormi ning küpseta 175 kraadi juures 40 minutit. Jahuta. Kaunista kook sulatatud valge šokolaadi ja jõhvikatega.
Lastele keeksitaolised koogid meeldivad. Mulle meeldiks lisada martsipanitükke
.



Allikas: Nadja koogid. Nadežda Kaarma
Lastekasvamise mõtted: Kooskasvamine. Anna Wahlgren

2 kommentaari:

  1. Kas või peab olema sulatatud?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tere, kõige parem on suhkruga vahule lüüa toatemperatuuril seisnud võid, mitte sulatatud ega külmkapikülma!

      Kustuta