30 august 2011

Kaneel ja õun ehk mis on Sinu Bonnie ja Clyde?

Siin linnas igavas uut seiklust otsin taas In this boring city I search for a new adventure again
Ja mulle meeldib, et elu on kui Mehhiko seebiseriaal And I like that life is like a Mexican soap opera
Mind tõukab taganttuul ja patumaitse suus I'm pushed by the tailwind and the taste of sin in my mouth
Ma tunnen pilku, mis meelitab mind I feel a glance enticing me
Kui mahlane õun viljapuus Like a juicy apple in a tree
Su huultelt lugeda võin I can read from your lips
Et algab pöörane sõit That a frantic ride is beginning
Ja täna öösel end sinuga vaid And tonight only with you
Saan tunda kui Bonnie ja Clyde I will feel like Bonnie and Clyde
Meist maha jääb vaid tolm, kui stardib vana Ford Only dust is left behind us, when the old Ford starts
Ning hetkeks tundub sel kruusasel teel And for a moment it seems on this gravel road
Et aasta on kolmkümmend kolm


Just, milline vanaema tegi aastal kolmkümmend kolm õunapirukat ilma kaneelita? Öeldakse, et mõni kooslus on kuritegelikult hea. Nii kirglik, et patumaitse on suus. Nagu Bonnie ja Clyde, kes olid tegelikkuses tõelised kriminaalid, kelle kõlvatul hingel ka inimelud lasusid, aga ikkagi tundus see kuidagi romantiline?

Kui te Mehhiko seriaale juhtumisi ei vaata ja ka linna peal seiklemas ei käi, vaid saate omad eufooriad kuskilt mujalt, siis õun ja kaneel koos ergutavad elujanu päris kindlasti. Kuna kätte on jõudnud õhtud, mil kuumast saunast tulles lumehange hüpata veel ei saa, aga midagi kontrastselt jäist ihu virgutamiseks vajab, siis saab abi  kargetest jookidest, sorbettidest (kaalujälgijatele, sest ei sisalda koort ega mune) ja jäätistest. Ilma saunata õhtul on aga terrassil jäiselt külm ja kuum jook tuletaks meelde, et olete sensuaalne olevus, mitte vaikselt härmatuv jääkamakas!


XANTÉ HOT APPLE
Kuumuta paar klaasitäist õunamahla koos kaneelipulgaga keemiseni.
Vala klaasidesse, lisa igale 4 cl Xante`d
Sega ja serveeri kaneelipulgaga.

Kui Xante on teile tundmatu, siis tasub tutvust teha! Tegemist on konjakikvaliteedis likööriga, mille pirnimaitse on tõeliselt puhas ja elegantne. Kui te kange alkoholi sõber ei ole, siis sobib koju soetada ka ainult selle kuuma joogi tarvis.
Saadaval "eriti hästi varustatud toidupoodides".





Nii näeb välja õunasorbett  Michel Richard`i Citronelles

Õunasorbett kaneeliga
1 želatiini leht
500 g sektoriteks lõigatud õunu
125 g suhkrut
50 g mett
2 suurt kaneelikoort
1 sidruni mahl
5 cl calvadost 

Aseta želatiin külma vette.
Keeda õunasektorid suhkru, mee, kaneeli ja sidrunimahlaga pehmeks, neid aeg-ajalt segades. 
Võta želatiin veest välja ja sega kuuma õunaseguga. Püreeri (enne eemalda kaneelikoored) või lase läbi sõela.
Jahuta täielikult maha.
Maitsesta calvadosega ja vajadusel sidrunimahlaga, et maitse oleks mõnusalt värske. Kui tegemist ei ole täiskasvanute õhtuga, siis lisa calvados keetmise ajal, et alkohol aurustuks.
Külmuta sorbett täielikult jäätisemasinas.  Kui jäätisemasinat pole, siis pane sügavkülmutusse ja aeg-ajalt sega läbi (paari tunni jooksul).
Serveeri näiteks karamellkastmega (sellest mõni teine kord).

PS Õunad tuleks koorida ja tükeldada  külma vette, millele lisatud tiba sidrunimahla. Õunad ei tumene siis ja õunamagustoit ei saa meenutama üht muud, üldsegi mitte söödavat asja.

Retsept pärineb 2007 aastal viimase postituse teinud Kristine kokaraamatust.

0 kommentaari:

Postita kommentaar