Koržets kirjutab: Tursk on kala, kellesse meie suhtumine on viimaste inimpõlvede jooksul teinud läbi suuri muutumisi. 19. sajandil oli tursapüük (nagu ka angerjapüük) üsna juhuslik, kuna rannarahvas põlgas seda kala välimuse pärast: „suur pea, kõhn keha, tursunud kurgualune, pungis silmad, sarved peas, habe lõua all, alati suu lahti“.
Turska seostati vanakuradiga (eksole!)— tursad olla söönud vanakuradi rasva ja sellepärast ongi nende silmad pungis ja jalad paistes; kõva tursasaagi puhul üteldi, et jälle on tulemas maailmasõda (Valjala).
Turska seostati vanakuradiga (eksole!)— tursad olla söönud vanakuradi rasva ja sellepärast ongi nende silmad pungis ja jalad paistes; kõva tursasaagi puhul üteldi, et jälle on tulemas maailmasõda (Valjala).
Nüüdseks on tursast saanud vääriskala, kelle filee maksab enam kui vikerforelli või nuumlõhe filee. See paneb nii kalurid kui ka huvikalastajad ootusärevalt õhkama — millal küll tursk jälle „plahvatab“… Tõsi, mõned kalamehed „nokivad“ tasapisi turskasid praegugi, aga kes ja kus just, see on ülim saladus.
Kes siiski ilmtingimata tahab turska püüda, peab selleks Norrasse sõitma — juba aastaid käivad eesti kalahullud seal turska, kasskala, hiidlesta jms välja meelitamas.
Guacamole minu äranägemise järgi, koostisained saumikseriga kokku suristada
2 küpset avokaadot (Rimis saadaval tumelilla koorega Peruu omad)
1/4 sidruni mahl
näpuotsaga NOMU mexicanat (ehk siis tuline, vürtsine ja suitsune segu tšillist, vürtsköömnetest, punest, mustast piprast, nelkpiprast, petersellist, sibulast, sinepiseemnetest, punasest paprikast, küüslaugust, koriandrist, murulaugust, soolast ja suhkrust)
näpuotsaga soola
törts 20% hapukoort (no umbes 50 g, andke andeks Kadi ja Kati umbmäärasus, kuna te sünnipäeval mu köögikaalu fondi panustasite (köögikaal on nüüdseks täitsa olemas!)
Aja õli pannil kuumaks ja pane tursatükid pannile. Küpseta kummaltki poolt, maitsesta NOMU mexicana, meresoola ja sidrunimahlaga. Puista peale tšillit ja sidrunikoort. Serveeri guacamole ja nachodega.
Marju -superluks kooslus! Ja mina olen ka NoMu maitseainete fännklubis ning kala hangin ka Kalakala vahendusel. Nii et usun sellesse kooslusesse 120%, sest avokaadosõber olen niikuinii :)
VastaKustutaAitäh!, maitsev on tõesti. Kui juba kiitmiseks läks, siis süvenesin hiljaaegu Sinu blogis sildi "minu lemmik" roogadesse ja pean ütlema , et marineeritud mozzarellast kaugemale pole jõudnud, sest see on niiii hea, et vuhin praegu seda teha iga päev. Ei teagi miks, aga ma ei ole kunagi selle peale tulnud, et juustu marineerida! No ja saabuval külapäeval kavatsen Sinu tšillimoosi promoda, see retsept on küll levitamist igati väärt.
VastaKustuta