10 august 2011

Mereloomade maitseabi ehk salsa di giovanna

Laev tõstis purjed üles öises fjordis..

Laulab üks ema IGAL õhtul oma pisipojale. See on lemmikviis ja siis veel igasugused muud üminad ja kätust kinni peab ka hoidma. Ei tea, miks minusugusel maarotil merelaulud suhu tükivad, sest kui meri vähegi lokustab, siis ma eelistan ikka kaldal seista. Aga mereline kraam maitseb hää ja merepäevadelele meelitasin koguni oma teismelise kaasa, kes kalalõhnagi ei kannata ja ometi arvas, et oli täitsa tore!


Kammkarbi maaletooja (eestimaa mees, kes seitse aastat neid tuukrina norra merepõhjast korjanud) näitas detailselt, kuidas see karp hõlpsasti avada, söödav osa kätte saada ja kuidas temaga grillil käituda. Ood kammkarpidele on nt Tuuli blogis kirjas ja see ülituslaul on mul ka refrääni eest, kui ise kammkarbiga kokku saan.

Mereteemalisel peol saab peale kammkarpide ka värsket kala! Tallinn on üldse üks omamoodi linn, kogu aeg on päevad ja merepäevadel ujub värske kala kohe kõigi kalakaupmeeste võrku, aga muul ajal aja teda tikutulega taga. Müstika.

Mujal maailmas on aga see häda, et ei oska kõigi nende mereelukatega midagi peale hakata. Kujuta ette, et satud näiteks Tsukiji kalaturule..Seepärast olen otsinud universaalset mereloomade maitsestajat ja hääletanud endamisi parimaks kiireks ja alatitoimivaks variandiks salsa di giovanna. Jamie Itaalia`st ehk Anna Tasca Lanza valdustest pärit niinimetatud Sitsiilia köögi alustala, Jamie fännid teavad seda isegi.

Lisaks pealetükkivale turundusele oskab see poiss (Jamie siis) minu meelest väga hästi süüa teha ja tunneb hea söögi ka ilmeksimatult ära. Kaste ei pea kuuluma ainult välisreisiatribuutikasse- ühel korralikul daamil võiks olla pudelike ikka käekotis koos puudritopsi ja nuusktubakaga. Aitab halvast toidust tingitud halva tuju korral, mõju kohene, tarvitada koos küpsetatud või küpsetamata mereelukatega, kõrvalnähte ei ilmne.

1 sidruni mahl
extra virgin oliivõli (originaalis kolm korda niipalju kui sidrunimahla, vähemtreenitud  või hapulembid või kaalujälgimisele pretendeerijad lepivad väiksema õlikogusega)
3 kooritud ja õhukesteks viiludeks lõigatud küüslauguküünt
värske mündioks
oksake oreganot
sool, must pipar



0 kommentaari:

Postita kommentaar